Η είδηση για το άνοιγμα των συνόρων δύο σκανδιναβικών χωρών για τους πολίτες τους προς την Ελλάδα έφερε μια μικρή ανάσα αισιοδοξίας στους ξενοδόχους της Κρήτης και ειδικότερα τω νομών Ρεθύμνου και Χανίων, καθώς πρόκειται για δύο ισχυρές τουριστικές παραδοσιακές αγορές για την Δυτική Κρήτη. Ειδικότερα, τα σύνορα της ανοίγει για την Ελλάδα η Δανία στις 27 Ιουνίου και η Σουηδία στις 30Ιουνίου με τους επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού κλάδου να προσδοκούν ότι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα αρχίσουν να υποδέχονται τουρίστες από τις δυο αυτές σκανδιναβικές χώρες αν και γνωρίζουν ότι το ποσοστό τους θα είναι σαφώς πολύ μικρότερο από άλλες τουριστικές περιόδους.
Όμως με δεδομένο ότι ειδικά για τους ξενοδόχους της Δυτικής Κρήτης ήταν ζητούμενο να ανοίξουν οι σκανδιναβικές χώρες δεν παύει να αποτελεί μια ευχάριστη είδηση παρά τις επιφυλάξεις που υπάρχουν για την φετινή τουριστική περίοδο.
Εν τω μεταξύ, τις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας στον τουριστικό κλάδο επιβεβαιώνουν τα συμπεράσματα έρευνας, σύμφωνα μα την οποία οι οικονομικές απώλειες από τις τουριστικές εισπράξεις ανέρχονται σε 10 δισ. ευρώ, ενώ στα 4,46 δισ. ανέρχεται η εκτιμώμενη ζημία για τα ελληνικά ξενοδοχεία.
Ο τομέας του τουρισμού αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής αλλά και της κρητικής οικονομίας, καθώς στον κλάδο απασχολούνται στην συντριπτική τους πλειοψηφία οι εργαζόμενοι του νησιού και οι επιπτώσεις για μια σειρά από συνδεδεμένες υπηρεσίες με τον τουρισμό θα είναι σημαντικές.
Ο τομέας του τουρισμού συνεισφέρει άμεσα το 11,7% του ΑΕΠ και έμμεσα μεταξύ 25,7% και 30,9%. Κατά τους μήνες αιχμής, η άμεση συνεισφορά στην απασχόληση φθάνει το 16,7% και η έμμεση 36,7% – 44,2%, ενώ, κατά τα τελευταία χρόνια, ο τομέας έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη μείωση της ανεργίας. Οι ετήσιες επενδύσεις στον τουρισμό φθάνουν τα πέντε δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,9 δισ. ευρώ αποτελούν εγχώρια προστιθέμενη αξία.
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα έκθεσης για τις επιπτώσεις του COVID-19 στον ελληνικό τουρισμό της ΕΥ (Ernst & Young) Ελλάδος, η μείωση των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο (Revenue Per Available Room – RevPAR) τον Μάρτιο, έφτασε στην Ελλάδα το 69,4% σε ετήσια βάση, ποσοστό μικρότερο από της Ιταλίας (92,8%), αλλά μεγαλύτερο από της Γαλλίας (67,7%), της Πορτογαλίας (66%) και της Τουρκίας (57,5%). Για το πρώτο τρίμηνο συνολικά, η μείωση στην Αθήνα διαμορφώθηκε στο 32,5%, στη Θεσσαλονίκη στο 15,6% και για τα τουριστικά θέρετρα στο 40,9%.
Παράλληλα, με βάση τα σημερινά δεδομένα, εκτιμάται ότι η ζημία για τα ελληνικά ξενοδοχεία θα φθάσει τα 4,46 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, τα 3,26 δισ. ευρώ αφορούν τα ξενοδοχεία εποχιακής λειτουργίας και τα 1,2 δισ. ευρώ τα δωδεκάμηνης λειτουργίας.
Σύμφωνα με την έκθεση, η κάμψη στην τουριστική κίνηση οφείλεται, αφενός στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς και το κλείσιμο των συνόρων και, αφετέρου, στη μειωμένη ζήτηση. Η ραγδαία εξάπλωση του ιού σε αρκετές από τις σημαντικότερες χώρες προέλευσης των επισκεπτών (Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία), αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των εισπράξεων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Τουρισμού, που επικαλείται η έρευνα ΕΥ, ακόμη και στο αισιόδοξο σενάριο, οι απώλειες εισπράξεων το 2020 θα προσεγγίσουν σχεδόν τα 10 δισ. ευρώ, διατηρώντας μόλις οκτώ δισ. ευρώ, από τις εισπράξεις ύψους 18,2 δισ. ευρώ του 2019. Η ενδεχόμενη παράταση της περιόδου τον Σεπτέμβριο, εκτιμάται ότι δεν θα μπορέσει να καλύψει αυτή την απώλεια. Από την άλλη πλευρά, οι καλές επιδόσεις της χώρας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενδέχεται να της επιτρέψουν να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο της συρρικνωμένης φετινής αγοράς.
Στην έκθεση, περιλαμβάνεται μία ενδεικτική εκτίμηση των επιπτώσεων της πανδημίας στον τουριστικό τομέα της Ελλάδας σε βάθος διετίας, και των προοπτικών ανάκαμψης μέχρι το τέλος του 2022, με βάση τρία εναλλακτικά σενάρια – βασικό, αισιόδοξο και απαισιόδοξο. Το μελετητικό κομμάτι της έκθεσης εκτιμά ότι το 2020, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία του κλάδου θα συρρικνωθεί στα 14 δισ. ευρώ (βασικό σενάριο), 12 δισ. ευρώ (απαισιόδοξο σενάριο) ή 16 δισ. ευρώ (αισιόδοξο σενάριο) αντίστοιχα, από τα 22 δισ. ευρώ του 2019. Και στα τρία σενάρια, η μεγαλύτερη κάμψη αναμένεται το δεύτερο τρίμηνο του 2020 και κυμαίνεται μεταξύ 41% και 53%, με το σενάριο βάσης να υπολογίζει τη συρρίκνωση στο 49%.
Αναλυτικά,
Σημαντική ανάσα για τους επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου αποτελούν οι χθεσινές ανακοινώσεις για άνοιγμα των συνόρων των σκανδιναβικών χωρών Δανίας και Σουηδίας προς την Ελλάδα. Πρόκειται για μια είδηση την οποία βλέπουν με πολύ καλό μάτι οι ξενοδόχοι του νησιού με δεδομένο ότι κάθε χρόνο οι Σκανδιναβοί τουρίστες που επισκέπτονται το νησί φτάνουν σχεδόν το ένα εκατομμύριο αποτελώντας την τρίτη μεγαλύτερη δεξαμενή τουριστών για την Κρήτη.
Ειδικότερα στις 4 Ιουλίου θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο των Χανίων η πρώτη πτήση του tour operator Apollo, του Der Touristik Group από τη Στοκχόλμη, ανοίγοντας τη φετινή τουριστική περίοδο από τη Σκανδιναβία.
Η άμεση αντίδραση του Apollo έγινε αμέσως μετά την ανακοίνωση της Σουηδού υπουργού Εξωτερικών Ann Linde, σύμφωνα με την οποία η Σουηδία θα άρει από τις 30 Ιουνίου τη σύσταση για μη απαραίτητα ταξίδια για 10 ευρωπαϊκές χώρες. Οι χώρες αυτές είναι Βέλγιο, Γαλλία, Ελλάδα, Ισλανδία, Ιταλία, Κροατία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Ελβετία και Ισπανία.
Όπως αναφέρει ο μεγάλος tour operator, «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η Σουηδία ανοίγει τώρα για ταξιδιώτες σε Ελλάδα, Ισπανία, Κροατία και Πορτογαλία στο πλαίσιο του προγράμματος ναύλωσης. Εξετάζουμε τώρα το πρόγραμμα πτήσης μας για να ξεκινήσουμε να πετάμε το συντομότερο δυνατό, με την πρώτη μας αναχώρηση στις 4 Ιουλίου, στην Κρήτη».
Αυτή τη στιγμή ο Apollo πουλάει 4 προορισμούς στην Ελλάδα, Κρήτη, με 181 ξενοδοχεία, Ρόδο, με 62 ξενοδοχεία, Πάργα, με 42 ξενοδοχεία και Λευκάδα, με 16 ξενοδοχεία, ενώ στους 36 συνολικά προορισμούς που περιλαμβάνονται στο αρχικό πρόγραμμά του είναι η Σαντορίνη, με 46 ξενοδοχεία, η Κέρκυρα, με 23 ξενοδοχεία, η Κως με 30 ξενοδοχεία, κ.λπ., αλλά είναι άγνωστο αν θα υπάρξουν πτήσεις για όλους, καθώς θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση. Μάλιστα στις 27 Μαΐου είχε αποσταλεί επιστολή σε συγκεκριμένους προορισμούς που ανέφερε τοπικές ακυρώσεις λόγω κορονοϊού.
Μετά το άνοιγμα της Σουηδίας αναμένεται να ξεκινήσουν και οι υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες, γεγονός πολύ σημαντικό, αφού αποτελούν βασική δεξαμενή του ελληνικού τουρισμού. Μόνο στην Κρήτη οι Σκανδιναβοί τουρίστες είναι λίγο λιγότεροι από 1 εκατ.
Σύμφωνα με τη Σουηδή υπουργό Εξωτερικών ο λόγος για την ακύρωση της σύστασης γι’ αυτές τις χώρες είναι ότι έχουν αποφασίσει να ανοίξουν στους ταξιδιώτες από τη Σουηδία και την υπόλοιπη ΕΕ, πράγμα που σημαίνει ότι ελαχιστοποιούνται οι παράγοντες αβεβαιότητας για τους Σουηδούς. Η απόφαση για την ακύρωση της σύστασης για αυτές τις χώρες θα ισχύει από τις 30 Ιουνίου 2020 έως την περαιτέρω ειδοποίηση.
Ωστόσο όπως σημειώνει η ανακοίνωση, «…Παραμένει η μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τα παγκόσμια ταξίδια. Κλειστά όρια ή εκτεταμένοι περιορισμοί στις ευκαιρίες εισόδου και εξόδου, κανονισμοί καραντίνας και περιορισμοί εξακολουθούν να είναι σε ισχύ, σε μεγάλο μέρος του κόσμου. Οι διαταραχές στη διεθνή κυκλοφορία επιβατών συνεχίζονται. Επομένως, για ταξίδια σε χώρες εκτός της ΕΕ, του ΕΟΧ και του χώρου Σένγκεν η σύσταση για περιττά ταξίδια παρατείνεται έως τις 31 Αυγούστου 2020. Το υπουργείο Εξωτερικών θα επιστρέψει πολύ νωρίτερα από αυτές τις ημερομηνίες με πληροφορίες σχετικά με τις συμβουλές και στη συνέχεια θα αλλάξει, θα επεκταθεί ή θα ακυρωθεί».
Παράλληλα η Δανία θα επιτρέψει στους πολίτες από τις ευρωπαϊκές χώρες με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων του κορονοϊού να εισέρχονται στο έδαφός της από τις 27 Ιουνίου, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. Οι χώρες μέλη της ΕΕ, οι χώρες που ανήκουν στη ζώνη Σένγκεν και η Βρετανία θα εξεταστούν ξεχωριστά βάσει αντικειμενικών κριτηρίων, επεσήμανε το υπουργείο.
Βάσει του τρέχοντος αριθμού των κρουσμάτων της covid-19, αυτό σημαίνει ότι τα σύνορα της Δανίας θα ανοίξουν για τη Βρετανία και όλες τις χώρες της ΕΕ και της ζώνης Σένγκεν, με εξαίρεση την Πορτογαλία και τη Σουηδία, δήλωσε ο Δανός υπουργός Υγείας Νικ Χέκερουπ. Μία χώρα θα κατατάσσεται ως ανοικτή εφόσον έχει λιγότερα από 20 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους κάθε εβδομάδα. Η Δανία έχει ήδη ανοίξει τα σύνορά της σε τουρίστες από την Ισλανδία, τη Γερμανία και τη Νορβηγία. Οι ταξιδιώτες θα επιτρέπεται να εισέρχονται στη χώρα μόνο εφόσον σκοπεύουν να παραμείνουν σε αυτή για τουλάχιστον έξι βράδια.
«Αρχές Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι πτήσεις από τη Δανία και τη Σουηδία και αυτό είναι πολύ θετικό σημάδια για εμάς εδώ στο Ρέθυμνο καθώς και για τους συναδέλφους μας στα Χανιά. Νομίζουμε ότι εφόσον ξεκινά η Σουηδία τις πτήσεις θεωρώ ότι θα ανοίξουν σταδιακά και οι υπόλοιπες σκανδιναβικές χώρες. Είναι πολύ σημαντικό για εμάς εδώ στην Κρήτη και περιμένουμε τις επόμενες μέρες να ξεκινήσουν οι κρατήσεις και να έχουμε μια επανεκκίνηση από τις σημαντικές αυτές αγορές και μάλιστα σε μια δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό», ανέφερε στα «Ρ.Ν.», ο αντιπρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Ρεθύμνου Μπάμπης Μπιρλιράκης.
Συνεργασία των καταλυμάτων με γιατρούς
Άμεση ήταν η ανταπόκριση του υπουργού Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη, στην επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων σχετικά με τη διαδικασία συνεργασίας των ξενοδοχείων με γιατρούς, στο πλαίσιο των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Ήδη πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού με τον πρόεδρο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Αλέξανδρο Βασιλικό και με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, ενώ συμμετείχε τηλεφωνικά και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος.
Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα, συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί από κοινού μια πρότυπη σύμβαση για να στηριχθεί η έναρξη της συνεργασίας των καταλυμάτων με τους γιατρούς τόσο σε περιφερειακό όσο και τοπικό επίπεδο.
Ήδη περισσότεροι από 500 ιατροί έχουν δηλωθεί από καταλύματα σε όλη την επικράτεια στις πλατφόρμες πιστοποίησης των τουριστικών επιχειρήσεων.