Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στους πολίτες απευθύνοντας τηλεοπτικό μήνυμα σήμερα στις έξι το απόγευμα, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι το μήνυμα του πρωθυπουργού θα αφορά στις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία του κορωνοϊού.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Πέτσας, ο πρωθυπουργός δεν θα αναφερθεί σε lockdown, αλλά θα μιλήσει για την κατάσταση, τονίζοντας τι πρέπει να γίνει για να μην εφαρμοστούν σκληρότερα μέτρα.
Σημειώνεται ότι οι υγειονομικές αρχές εκπέμπουν σήμα κινδύνου με την έξαρση της πανδημίας από τον Αύγουστο, αλλά ιδιαίτερα τον Σεπτέμβριο καθώς έχουν εκτοξευθεί τόσο τα κρούσματα, όσο και οι διασωληνώσεις ασθενών.
Την Τετάρτη επιβεβαιώθηκαν για ακόμη μια φορά τα αρνητικά επιδημιολογικά δεδομένα για τη χώρα, με την Αττική να διατηρεί σταθερά την αρνητική πρωτιά, με συντριπτική, μάλιστα, διαφορά από τις υπόλοιπες περιφέρειες, καθώς στο λεκανοπέδιο κατεγράφησαν τα 194 από τα 358 νέα περιστατικά.
«Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση»
Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κ. Πέτσας σημείωσε πως «είμαστε σε μια κρίσιμη φάση για την αντιμετώπιση της πανδημίας» και τόνισε: «Το παράδειγμα άλλων χωρών ας ληφθεί από όλους μας σοβαρά υπόψη».
Επανέλαβε εξάλλου ότι η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες δεν οδηγεί σε εφησυχασμό, υπενθυμίζοντας πως από τον Ιούλιο και κυρίως από τις αρχές Αυγούστου λαμβάνονται πρόσθετα μέτρα, είτε τοπικού χαρακτήρα, είτε οριζόντια.
«Παρά τα μέτρα αυτά, τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί σ’ ένα μεγάλο ύψος, με τα περισσότερα από αυτά να καταγράφονται στην Αττική. Είναι κατά συνέπεια επιτακτική ανάγκη να τηρούμε όλοι τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή μας» συμπλήρωσε.
Υπογράμμισε εξάλλου πως μείζονος σημασίας είναι η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους και ιδιαίτερα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
«Ιδίως κατά τις ώρες αιχμής, χρειάζεται πολλή προσοχή και η Κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος της συμφόρησης» συνέχισε και πρόσθεσε πως «η πολιτική μας για τη μείωση της συμφόρησης βασίζεται στο τρίπτυχο, περισσότερα λεωφορεία, υποχρεωτική τηλεργασία σε ποσοστό 40% όπου είναι εφικτό, καθώς και κυλιόμενο ωράριο για να περιοριστεί ο αριθμός των επιβατών που βρίσκεται την ίδια στιγμή σε αποβάθρες και στάσεις».
Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως η Γαλλία με περίπου εξαπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, καταγράφει σταθερά τις τελευταίες ημέρες πάνω από 10.000 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως. «Αναλογικά, δηλαδή, με βάση τον πληθυσμό της, η Ελλάδα θα ξεπερνούσε ακόμη και τα 1.600 κρούσματα ημερησίως» πρόσθεσε.
Είπε επιπλέον πως «αφού αντιμετωπίσαμε, με τρόπο που αποτέλεσε πρότυπο, την πρώτη φάση της πανδημίας, ανοίξαμε τις πύλες της χώρας, παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία των κατοίκων, των εργαζόμενων και των επισκεπτών μας. Και αυτό, όχι μόνο εκτιμήθηκε από την τουριστική αγορά, αλλά καταγράφηκε και ως ένα επιπλέον συγκριτικό πλεονέκτημα για το 2021».