Στα τέλη Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί στην Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου ο σχεδιασμός για τις λειτουργίες του λιμανιού και της μαρίνας, το λεγόμενο μάστερ πλαν, το οποίο ακολούθως θα τεθεί σε διαβούλευση, ώστε να οριστικοποιηθεί και να αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες για να λάβει τις τελικές εγκρίσεις και να μπορεί να αξιοποιηθεί.
Ο σχεδιασμός αφορά τις λειτουργίες της χερσαίας ζώνης, τον εκσυγχρονισμό και την συνύπαρξη όλων των δραστηριοτήτων.
Μέσα από το Masterplan για το λιμάνι και τη μαρίνα του Ρεθύμνου στο «μικροσκόπιο» των μελετητών μπαίνουν όλες οι πτυχές της χρήσης του, όπως οι υποδομές, η κρουαζιέρα, η εμπορική και επιβατική χρήση του.
Παράλληλα, το σχέδιο αυτό αποτελεί βασική προϋπόθεση για να μπορεί το λιμάνι και η μαρίνα να εξασφαλίζει χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα για την περαιτέρω ανάπτυξή του.
Όπως τονίζει η πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου, Ρένα Κουτσαλεδάκη-Καπετανάκη, για την κατάρτιση του master plan έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 100.000 ευρώ από το υπουργείο Ναυτιλίας μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ήδη έχει γίνει διαγωνισμός, υπάρχει ομάδα μελετητική, η οποία έχει καταγράψει την υφιστάμενη κατάσταση, ενώ οι μελετητές έλαβαν υπόψη και προτάσεις που κατατέθηκαν σε πρώτη φάση από τους εμπλεκόμενους φορείς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του λιμανιού και της μαρίνας.
Στα τέλη Νοέμβριου θα τεθεί υπόψη του Λ.Τ. η χαρτογραφημένη πρόταση, όπου θα συζητηθεί και στη συνέχεια θα ακολουθήσει διαβούλευση για την παρουσίαση της πρότασης.
Όπως έχει επανειλημμένως τονίσει η πρόεδρος του Λ.Τ., η σύνδεση του ιστορικού κέντρου και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ρεθύμνου, αποτελούν το σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα στο οποίο επιδιώκει να επενδύσει το Λιμενικό Ταμείο.
Χαρακτηριστικά, η κα Κουτσαλεδάκη, ανέφερε:
«Ήδη την πρόταση για το μάστερ πλάν, τη δουλεύει η μελετητική ομάδα και θα έχουμε νεώτερα στο τέλος του Νοεμβρίου, όπου το σκαρίφημα της πρότασης για το πώς σκέφτονται και πως αντιλαμβάνονται το χώρο της χερσαίας ζώνης, τα κτίρια, τη λειτουργία του χώρου, το συγκοινωνιακό κομμάτι, την ανάπτυξη του χώρου της μαρίνας , τη μελέτη της κρουαζιέρας με τα κτίρια χωροθετημένα, τον ευπρεπισμό του ενετικού λιμένα, τον χώρο του πάρκινγκ με είσοδο και έξοδο από άλλο σημείο, το αμμώδες κομμάτι της χερσαίας ζώνης, το ενετικό λιμάνι θα παρουσιαστεί στο Λιμενικό Ταμείο προκειμένου να τα συζητήσουμε και θα ακολουθήσει στη συνέχεια η διαβούλευση με διάφορους φορείς επί των προτάσεων των μελετητών, οι οποίοι στην συνέχεια θα οριστικοποιήσουν με βάση όλα τα δεδομένα το πλάνο τους».
Αντικατάσταση των ιστών και των φωτιστικών σε λιμάνι και μαρίνα
Παράλληλα, το Λιμενικό Ταμείο με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προχωρά εντός του μήνα Νοεμβρίου στην αντικατάσταση 35 συνολικά ιστών και φωτιστικών που βρίσκονται στους χώρους του λιμανιού και της μαρίνας, με βασικό στόχο το λιμάνι του Ρεθύμνου να εξελιχτεί σε «πράσινο λιμάνι» μέσα από την εξοικονόμηση ενέργειας. «Ζητήσαμε και πήραμε από το ΠΔΕ του 2018 χρηματοδότηση για την αντικατάσταση των ιστών στην χερσαία ζώνη λιμανιού και μαρίνας ύψους 105.157 ευρώ συν ΦΠΑ, όπου κάναμε διαγωνισμό και έχουμε ήδη ανάδοχο, ο οποίος θα ξεκινήσει τις εργασίες τις επόμενες ημέρες. Οι εργασίες αφορούν την αντικατάσταση φθαρμένων σιδερένιων ιστών φωτισμού και φωτιστικών, καθώς και επισκευή και επανατοποθέτηση φωτιστικών νατρίου υψηλής πίεσης, όπου είναι απαραίτητο. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο, καθώς τόσο στο χώρο του εμπορικού λιμανιού η κίνηση είναι αυξημένη, αλλά κυρίως στη μαρίνα όπου έχουμε τον πεζόδρομο, στον οποίο κάνουν περίπατο πολλοί συμπολίτες αλλά και επισκέπτες έχουμε το πάρκινγκ, οπότε αντιλαμβάνεται κανείς τη χρηστικότητα του έργου. Παράλληλα όμως με το έργο αυτό εξοικονομούμε ενέργεια με χρήματα τα οποία έχουμε πάρει από άλλο πρόγραμμα, με στόχο σταδιακά τόσο το λιμάνι μας όσο και η μαρίνα μας να αποτελεί ένα «πράσινο λιμάνι», ένα οικολογικό λιμάνι» σημείωσε η κα Κουτσαλεδάκη.
Αναμονή για την έγκριση χρηματοδότησης μελετών από το πρόγραμμα «Φιλόδημος»
Θέμα χρόνου είναι σύμφωνα με την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου η έγκριση της χρηματοδότησης της πρότασης που έχει κατατεθεί στο πρόγραμμα Φιλόδημος του υπουργείου Εσωτερικών συνολικού ύψους 2.2 εκ. ευρώ, που αφορά την εκπόνηση μελετών για θέματα λιμενικών υποδομών. Ειδικότερα, η πρόταση του Λιμενικού Ταμείου αφορά τους δήμους Ρεθύμνου, Αγίου Βασιλείου και Μυλοποτάμου και στόχο έχει να χρηματοδοτηθούν οι μελέτες για να δρομολογηθούν σημαντικά έργα υποδομής που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη των λιμενικών εγκαταστάσεων.
Σε ό,τι αφορά τον μητροπολιτικό δήμο του Ρεθύμνου βασική προτεραιότητα είναι η ασφάλεια και ανάδειξη του αιγυπτιακού φάρου, που αποτελεί το σήμα κατατεθέν όχι μόνο του ενετικού λιμανιού, αλλά ολόκληρης της πόλης. Στην πρόταση που έχει καταθέσει για την μελέτη στατικότητας του φάρου και των τειχών ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 147.617 ευρώ.
Παράλληλα, το Λιμενικό Ταμείο διεκδικεί χρήματα για την εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης του χώρου του τελωνείου και του παλιού λιμεναρχείου προκειμένου τα κτίρια αυτά να αναδειχτούν, συνολικού ύψους 696.669 ευρώ. Η μελέτη βιοκλιματικής ανάπλασης της περιοχής Κιουλούμπαση, μια περιοχή υποβαθμισμένη, για την οποία τα παράπονα είναι πολλά, συμπεριλαμβάνεται στο φάκελο που κατατέθηκε με συνολικό προϋπολογισμό 147.617 ευρώ. «Επίσης περιλαμβάνει μια πρόταση που αφορά την μελέτη για τις υποδομές κρουαζιέρας συνολικού ύψους 542.629 ευρώ, η οποία αφορά, σύμφωνα με την πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου, την οριστική μελέτη -αφού ήδη με χρήματα της περιφέρειας υλοποιείται σχετική προμελέτη για τις αναγκαίες υποδομές πρόσδεσης κρουαζερορόπλοιων. Τέλος στο φάκελο που αφορά τις μελέτες έργων του μητροπολιτικού δήμου περιλαμβάνεται και η εκπόνηση μελέτης για την διεύρυνση χωροθέτησης λιμενικών υποδομών διακίνησης οχληρών φορτίων συνολικού ύψους 70.343 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον δήμο Αγίου Βασιλείου η πρόταση που κατατέθηκε αφορά στην βελτίωση των λιμενικών υποδομών στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, συνολικού ύψους 294.429 ευρώ, ενώ για τον δήμο Μυλοποτάμου αφορά τους λιμενίσκους Σισσών, Μπαλίου και Πανόρμου και ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 349.637 ευρώ.