Ο «τουριστικός φόρος» είναι χρήματα που συγκεντρώνονται και χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την προβολή ενός τόπου, την ανάπτυξη του τουρισμού και τη βελτίωση υποδοχής των επισκεπτών.
Έναν ανάλογο φόρο π.χ. του ενός (1) ευρώ αν εισπράτταμε από κάθε επισκέπτη του Νομού Ρεθύμνου, θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε δικό μας καράβι. Δεν είναι δυνατόν να αναπτυχθούμε ως τουριστικός προορισμός δίχως δικό μας μεταφορικό μέσο. Φανταστείτε να μην είχαμε το Ι.Χ. μας και όλες οι μετακινήσεις μας να γινόταν με την αστική συγκοινωνία!
Παραθέτω μερικά παραδείγματα πόλεων που καθιέρωσαν τον «τουριστικό φόρο». Ως πιο κοντινό παράδειγμα όμως θα σας αναφέρω το Ελαφονήσι και τη Γραμβούσα – Μπάλο. Κάθε επισκέπτης πληρώνει 1 ευρώ για την καθαριότητα των χώρων. Ναι, αυτό συμβαίνει στην Κρήτη, γιατί όχι και στο Ρέθυμνο;
2010: Περίπου 82 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα εισπράττουν κάθε χρόνο τα ταμεία του Δήμου της Ρώμης από τον «τουριστικό φόρο» που αποφάσισε να επιβάλλει στους επισκέπτες της Ρώμης το δημοτικό συμβούλιο της ιταλικής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με την απόφαση ο συμβολικός «φόρος» θα είναι από ένα μέχρι και τρία ευρώ και θα καταβάλλεται ημερησίως από την 1η Ιανουαρίου από τους τουρίστες που διανυκτερεύουν στα ξενοδοχεία της Ρώμης. Ένα ευρώ θα πρέπει να καταβάλλουν και οι επισκέπτες που επιθυμούν να κάνουν τουριστικό γύρο με πλοιάριο στον Τίβερη ή με ανοικτό, διώροφο λεωφορείο.
2011: Μετά την ιταλική πρωτεύουσα, ισχύει και στην Βενετία από τις 27 Αυγούστου ο «ειδικός φόρος διαμονής» για τους τουρίστες. Όπως στη Ρώμη και την Φλωρεντία, ο ειδικός φόρος διαμονής σε ξενοδοχεία της Βενετίας είναι βασισμένος στην κατηγορία του καταλύματος.
2014: Η πόλη της Ρώμης εισήγαγε αρχικά τον τουριστικό φόρο («tassa di soggiorno») πριν τέσσερα χρόνια. Από σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου 2014, ο φόρος αυτός διπλασιάστηκε.
2014: Στο Βερολίνο θα εφαρμόζεται ο δημοτικός φόρος σε όλες τις διανυκτερεύσεις ιδιωτών (συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και σχολικές τάξεις). Αυτό ισχύει για καταλύματα σε όλες τις εμπορικές και ιδιωτικές επιχειρήσεις που προσφέρουν βραχυπρόθεσμη διαμονή, ξενοδοχεία, ξενώνες, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ.
Ίσως μου πείτε εδώ δεν είναι Ρώμη, Βενετία, Παρίσι ή Βερολίνο. Και εγώ ερωτώ: και γιατί να μην είναι;