Το ελαιόλαδο στην μαζική εστίαση και η προώθηση του ελαιοτουρισμού θα αποτελέσουν τα βασικά αντικείμενα των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στην Κρήτη στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς 2018.
Όπως αναφέρθηκε χθες σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι οργανωτές των εκδηλώσεων, το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου (ΔΣΕ) -που αποτελεί τον μεγαλύτερο στον Κόσμο Οργανισμό για την Ελαιοκομία στον οποίο μετέχουν όλα τα ελαιοπαραγωγικά και καταναλωτικά κράτη του κόσμου και εδρεύει στην Μαδρίτη- όρισε για το 2018 το διάστημα από 1 Οκτωβρίου έως 31 Νοεμβρίου σαν χρόνο για την τέλεση εκδηλώσεων για την «Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας» σε όλες τις χώρες του κόσμου.
Παράλληλα κάλεσε τους φορείς όλων των Κρατών που επιθυμούν να υποβάλλουν προτάσεις για την οργάνωση σχετικών εκδηλώσεων στις χώρες τους προκειμένου να επιλέξει και να θέσει υπό την αιγίδα και υποστήριξή του τις αντιπροσωπευτικότερες.
Ο ΣΕΔΗΚ, όπως δήλωσε ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου, Δρ. Νικος Μιχελάκης, επιλέχθηκε και φέτος για 3η συνεχή χρονιά για τις εκδηλώσεις αυτές με την πρόταση που υπέβαλε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, το ΜΑΙΧ και το Ινστιτούτο Ελιάς, σαν αντιπροσωπευτικές για την χώρα μας και τις έθεσε υπό την αιγίδα και υποστήριξή του.
Σαν κύριοι στόχοι των φετινών εκδηλώσεων, όπως τονίστηκε στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου, τέθηκαν:
– Η αξιοποίηση του ελαιολάδου σαν μέσου για την αναβάθμιση του επιπέδου μαζικής εστίασης και προσέλκυση υψηλής ποιότητας επισκεπτών
– Η χρήση των άφθονων αξιοθέατων της ελαιοκομικής πολιτιστικής κληρονομίας (Αρχαιολογικών μνημείων, ΕλαιοΜουσείων και Μνημειακών ελαιοδέντρων κ.α.), καθώς και επισκέψιμων ελαιοκομικών εγκαταστάσεων και εργασιών (ελαιοτριβείων, τυποποιητηρίων, εργασιών συγκομιδής κ.α.) για την επέκταση της τουριστικής περιόδου χρονικά και γεωγραφικά στην Κρήτη.
Για την Κρήτη, ο ελαιοτουρισμός φέρεται να έχει σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης. Το ΜΑΙΧ, όπως δήλωσε ο διευθυντής του, Γιώργος Μπαουράκης, με έρευνές του διαπίστωσε ότι το ελαιόλαδο αποτελεί την «ναυαρχίδα» των προϊόντων της Κρήτης. Και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με έρευνες του Παρατηρητηρίου Τουρισμού που έχει ιδρύσει το ΜΑΙΧ με το Πολυτεχνείο Κρήτης, η μεγάλη πλειοψηφία των τουριστών, άνω του 50%, δοκιμάζει το κρητικό ελαιόλαδο κατά την παραμονή τους στο νησί, ενώ το μεταφέρουν και στις πατρίδες τους.
«Η Κρήτη παράγει το 4.8 της παγκόσμιας παραγωγής ελαιόλαδου, έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι 70% είναι έξτρα παρθένο, ωστόσο αυτό το πλεονέκτημα δεν το έχουμε αξιοποιήσει και εκμεταλλευτεί σωστά μέχρι σήμερα» σημείωσε ο κ. Μπαουράκης.
Στις δυνατότητες του δήμου Χανίων και γενικότερα της Κρήτης να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν της αξιοποιώντας και προβάλλοντας το ελαιόλαδο, αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Χανίων κ. Ευτύχης Κονταξάκης, λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Ο Δήμος Χανίων μπορεί σήμερα να βρίσκεται μέσα στους πρώτους τουριστικούς προορισμούς της Χώρας, πρέπει όμως να καταβάλλει προσπάθειες ώστε να βελτιώνει συνεχώς το επίπεδο των υπηρεσιών και των προϊόντων που προσφέρει. Μόνο έτσι θα καταφέρει να προσελκύσει τουρίστες υψηλότερου επιπέδου αλλά και να διευρύνει χρονικά την τουριστική περίοδο.
Στο πλαίσιο αυτό, οι επιχειρήσεις εστίασης μπορούν και πρέπει να παίξουν αποφασιστικό ρόλο. Τα Χανιά και όλη η Κρήτη μπορούν να γίνουν τόπος γαστρονομικού προορισμού. Και σε αυτό, κύριο ρόλο θα παίξει το προϊόν που προσφέρεται στους επισκέπτες, οι οποίοι από έρευνες που έχουν γίνει προκύπτει ότι προτιμούν φαγητά όχι μόνο εύγεστα αλλά και υγιεινά.
Και είναι πλέον γνωστές σε όλο τον κόσμο, από παλιές και νεώτερες επίσημες ιατρικές έρευνες, οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου στην υγεία. Η θετική επίδρασή του στα καρδιαγγειακά νοσήματα, τους καρκίνους, τον διαβήτη αλλά και πληθώρα άλλων ασθενειών είναι αναμφισβήτητη.
Επομένως εάν διαφημίσουμε αλλά και παράλληλα θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε πραγματικά στην πράξη το ελαιόλαδο σαν βασικό λιπαρό στην παρασκευή των φαγητών μαζικής εστίασης, ασφαλώς θα προσελκύσουμε τους επισκέπτες μέσης και μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι συνήθως ταξιδεύουν σε εποχές εκτός της κύριας τουριστικής περιόδου».
Ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελαιοκομίας της Κρήτης
Οι εκδηλώσεις, που θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με τους Δήμους Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου και τοπικούς φορείς τουρισμού και εστίασης, θα οργανωθούν:
• Η πρώτη στα Χανιά, την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου στο ΜΑΙΧ, με θέμα «Ορθή χρήση του Ελαιόλαδου στην μαζική εστίαση».
• Η δεύτερη στο Ρέθυμνο, την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο Grecotel Creta Palace, με θέμα: «Προώθηση του Ελαιοτουρισμού στην Κρήτη».
Κύριος στόχος των εκδηλώσεων είναι η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ελαιοκομίας της Κρήτης στους τομείς Περιβάλλον, Υγεία, Πολιτισμός, Ποιότητα και Οικονομία:
Περιβάλλον: Οι ελαιώνες καλύπτουν το ¼ της επιφάνειας της Κρήτης και αποτελούν το φυσικό δάσος της, με όλες τις ευνοϊκές επιδράσεις τους στο περιβάλλον. Αντιμετώπιση απαιτούν οι μη ορθολογικές χρήσεις φυτοφαρμάκων και οι λίγες εκτροπές και ατέλειες στην διαχείριση των αποβλήτων των ελαιοτριβείων.
Πολιτισμός: Τα άφθονα ελαιοκομικά αρχαιολογικά Μνημεία και εικαστικά δημιουργήματα της Μινωικής περιόδου, τα Μνημειακά Ελαιόδεντρα αλλά και η πλούσια ελαιοκομική πνευματική κληρονομιά της Κρήτης αποτελούν πραγματικό θησαυρό, ο οποίος αξίζει να καταγραφεί, αναπλαστεί και αναδειχθεί.
Υγεία: Η τεκμηριωμένη υγιεινή άξια του ελαιολάδου και της Κρητικής διατροφής με έγκυρες διεθνείς μελέτες αποτελούν σοβαρά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την διαφοροποίηση και προβολή του Κρητικού ελαιολάδου και την ανάπτυξη ελαιοτουρισμού. Προσπάθεια απαιτείται για την αποτροπή της γενικευμένης χρήσης σπορέλαιων στην εστίαση.
Ποιότητα: Το ποιοτικό επίπεδο του Κρητικού ελαιολάδου εξακολουθεί να διατηρείται ακόμη κατά 95% και άνω έξτρα παρθένο.
Αντιμετωπίζει ωστόσο σοβαρά προβλήματα εξαιτίας των αδυναμιών της Διοίκησης να εφαρμόσει έγκαιρα και σωστά την από ετών δοκιμασμένη μέθοδο της ομαδικής δολωματικής δακοκτονίας. Απαιτείται άμεση ριζική αντιμετώπισή του με πλήρη αναδιάρθρωση και περιφερειοποίηση της εφαρμογής της μεθόδου.
Οικονομία: Η ελαιοκομία της Κρήτης, παρά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης των εκτεταμένων ζημιών από καύσωνες και ανομβρία και τα προβλήματα στην διάθεση του προϊόντος, εξακολουθεί να αποτελεί το δεύτερο μετά τον Τουρισμό οικονομικό πυλώνα του νησιού.
Οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές και απευθύνονται στους άμεσα ενδιαφερομένους με τα θέματα, όπως ιδιοκτήτες, διευθυντές και προσωπικό επιχειρήσεων μαζικής εστίασης (Ταβερνών, Ξενοδοχείων κλπ.), διδάσκοντες και φοιτητές Σχολών επαγγελματικής εκπαίδευσης προσωπικού τουρισμού και εστίασης, αλλά και κάθε άλλο ενδιαφερόμενο.
Πρόγραμμα Ημερίδας Χανίων – Τετάρτη 17 Οκτωβρίου
Η ημερίδα με θέμα «Ορθή χρήση του Ελαιόλαδου στην μαζική εστίαση» θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ΜΑΙΧ. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
09.00: Προσέλευση, Εγγραφές.
Προβολή ντοκιμαντέρ ΣΕΔΗΚ: «Ο Πολιτισμός της Ελιάς στην Κρήτη».
09. 20: Στόχοι και πρόγραμμα ημερίδας , Δρ. Νικ. Μιχελάκης -διευθυντής ΣΕΔΗΚ.
Προεδρείο Μαρινάκης-Βάμβουκας-Μπαουράκης
09.30: Χαιρετισμοί: (Εκπρόσωποι Οργανωτών)
10.00: Μιχελινάκης Μανόλης χημικός πρ. ΕΑΣ Ηρακλείου, Ποιοτικά χαρακτηριστικά Ελαιολαδου. Γευστικές και υγιεινές αλλοιώσεις.
10.20: Νικ. Μιχελακης. Δρ. γεωπόνος επιστ. σύμβουλος ΣΕΔΗΚ, Ο ρόλος του ελαιολάδου στην εστίαση των τουριστών.
10.40: Μανόλης Παπουτσάκης chef, υπ. Δρ. Φιλοσοφίας Κριτής MasterChef junior, Το νωπό ελαιόλαδο στα βραστά, ψητά και σαλατικά.
11.00: Γιάννης Τσιβουράκης chef ξενοδ. ΜΙΝΩΑ, Ορθή χρήση του ελαιολάδου στο τηγάνισμα.
11.20: Γιάννης Αποστολάκης αρχιμάγειρας ΜΑΙΧ, Το ελαιόλαδο στα μαγειρευτά φαγητά. Τρόποι χρήσης.
11.40: Ψιχούλη Ελένη, δημοσιογράφος Γευσιγνώστρια, κριτής MasterChef junior, Επικοινωνιακή προσέγγιση πελατών για ανάδειξη της γευστικής και υγιεινής αξία ελαιολάδου.
12.00: Γερμανάκη Ελευθερία. τεχ. γεωπόνος επικεφαλής Ομάδας Οργανοληπτικής «Ένωσης Ρεθύμνου», Οργανοληπτική αξιολόγηση ελαιολάδων. Σημασία, διαδικασία.
12.20: Απονομή Βραβείων και Παρουσιάσεις από Βραβευθέντες.
12.40: Συζήτηση-Συμπεράσματα.
13.00: Ομάδα Οργανοληπτικής Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, Άσκηση Οργανοληπτικής αξιολόγησης επώνυμων Ελαιολάδων.
13.40. Έκθεση συσκευασιών ελαιολάδου για την εστίαση.
14.00: Γευσιγνωσία ελαιοεδεσμάτων.
15.00: Λήξη εκδήλωσης.
Πρόγραμμα ημερίδας Ρεθύμνου -Τετάρτη στις 24 Οκτωβρίου
Η ημερίδα «Προώθηση του Ελαιοτουρισμού στην Κρήτη» θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Grecotel Creta Palace, στα Μισσίρια. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
09:00: Προσέλευση, εγγραφές. Προβολή ντοκιμαντέρ ΣΕΔΗΚ: «Ο πολιτισμός της ελιάς στην Κρήτη».
09:15: Καλωσόρισμα από οργανωτική επιτροπή, Δρ. Νικ. Μιχελάκης – επιστ. σύμβουλος ΣΕΔΗΚ.
Προεδρείο: Αρναουτάκης- Μαρινάκης- Μπαουράκης.
09:30: Χαιρετισμοί: (εκπρόσωποι οργανωτών).
10:00 Αρχαιολογικά αξιοθέατα για την ελιά και το λάδι στην Κρήτη. Α. Βασιλάκης Δρ. αρχαιολόγος, Κ. Γιαπιτζόγλου αρχαιολόγος.
10:20: Η διατροφή στην προϊστορική και Μινωική Κρήτη. Τι έτρωγαν και πως μαγείρευαν οι Μινωίτες. Ανάγια Σαρπάκη – Δρ. αρχαιολόγος – αρχαιοβοτανολόγος.
10:40: Ελαιοτουρισμός. Μια νέα δυναμική του τουρισμού στην Κρήτη. Ελαιομουσεία, μνημειακά ελαιόδεντρα και επισκέψιμα ελαιουργεία. Νικ. Μιχελάκης, Δρ. γεωπόνος – επιστ. σύμβουλος ΣΕΔΗΚ.
11:00: Ο ρόλος του ελαιολάδου στη βελτίωση του τουριστικού προϊόντος. Γ. Πελεκανάκης – πρόεδρος διευθυντών ξενοδοχείων Ελλάδας.
11:20: Το ελαιόλαδο στη διατροφή των τουριστών. Γεωρ. Φραγκιαδάκης, διευθυντής ΤΕΙ Διατροφής και Διαιτολογίας Κρήτης΄.
11:40: Απονομή βραβεύσεων για δράσεις ελαιοτουρισμού. Παρουσιάσεις από βραβευθέντες (03′ ανά περίπτωση).
12:00: Συζήτηση-συμπεράσματα.
12:40: Δράσεις ενημέρωσης τουριστών στα ξενοδοχεία. Περίπτωση ξενοδοχείου Grecotel Creta Palace. Γιώργος Περαντωνάκης, διευθυντής Grecotel Creta Palace.
13:30: Γευσιγνωσία ελαιοεδεσμάτων. Προσφορά ξενοδοχείου Grecotel Creta Palace.
14:30: Λήξη εκδήλωσης.