Παρατηρούμε ότι δύο μεγάλα κόμματα Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ τσακώνονται χωρίς λόγο στη Βουλή και στις οθόνες της τηλεόρασης και πολλές φορές αφήνουν τον λαό ανήμπορο να καταλάβει γιατί τσακώνονται, για το ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο. Συνήθως τσακώνονται για διαφορετικά πράγματα, ενώ έχουν δώσει σε διαφορετικά πράγματα την ίδια ονομασία. Στην ουσία στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα ορισμών των εννοιών. Θα ήθελα σήμερα να εξετάσουμε τον ορισμό της έννοιας «πρόγραμμα», καθώς και τον ορισμό των εννοιών «τρόικα – μνημόνιο».
Ας αρχίσουμε από τον πρώτο ορισμό. Πρόγραμμα είναι συστηματική ή ειδικευμένη έκθεση πράξεων και ενεργειών που έχει κανείς την πρόθεση να κάνει σε ορισμένο χρόνο. Αυτό λένε τα λεξικά. Άρα πρόγραμμα σημαίνει ειδικευμένη, συστηματική και χρονικά οριοθετημένη έκθεση πράξεων και ενεργειών. Από την άλλη πλευρά, στην Ελλάδα τουλάχιστον, τα προεκλογικά «προγράμματα» των κομμάτων είναι ευχολόγια των συντακτών τους, που χαρακτηρίζουν τη βούληση των κομμάτων και οδήγησαν σε κάποιο άλλο επίπεδο τα πράγματα, χωρίς βέβαια την παραμικρή ξεκάθαρη εικόνα για το πως και το τι θέλαν, κανένα σύστημα και χωρίς κανένα χρονικό προσδιορισμό.
Έτσι αν θέλουμε να πάρουμε θέση στην κόντρα Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ που άναψε σε σχέση με τις δηλώσεις του κ. Κάρας στη Βουλή των Ελλήνων, πρέπει να πούμε ότι και οι δύο έχουν δίκιο και οι δύο έχουν άδικο. Πράγματι όλοι οι Έλληνες, άκουσαν τον κ. Κάρας, να δηλώνει ότι ο κ. Τσίπρας δεν του έδωσε καμία ιδέα για το πρόγραμμά του. Ταυτόχρονα την επομένη όλοι οι Έλληνες είδαμε στην TV τον συνάδελφο του κ. Κάρας να κουνάει στην άκρη ένα φυλλάδιο του ΣΥΡΙΖΑ που έγραφε πρόγραμμα. Όμως όλοι οι Έλληνες γνωρίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα πρόγραμμα για το πώς θα αποφύγει την τρόικα, το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση χωρίς να χρεοκοπήσει το ελληνικό κράτος και ο ελληνικός λαός. Ούτε ένας Έλληνας έχει αντιληφθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ εξόδου από την κρίση, το μνημόνιο και την τρόικα, παρόλο που όλοι οι Έλληνες είδαμε τον συνάδελφο του κ. Κάρας να κουνάει ένα χαρτί που έγραφε πάνω ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η πραγματικότητα σε σχέση με το «πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ; Το «πρόγραμμα» του ΣΥΡΙΖΑ ουδεμία σχέση έχει με πρόγραμμα αποδέσμευσης από το μνημόνιο αλλά ένα ευχολόγιο για να εξαπατηθεί ο λαός. Ορθώς λοιπόν ο κ. Κάρας τόνισε ότι δεν είδε ούτε άκουσε τίποτα σχετικά με το θέμα του προγράμματος από τον κ. Τσίπρα και βεβαίως όλοι έχουμε δικαίωμα να ζητάμε από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον αρχηγό του να καταθέσει επιτέλους πρόγραμμα και να σταματήσει τα ευχολόγια που απλώς παραμυθιάζουν το λαό.
Ας έρθουμε τώρα στην έννοια «τρόικα – μνημόνιο – δανειακή σύμβαση». Τον Μάιο του 2010 η Ελλάδα ζήτησε την αλληλεγγύη της Ε.Ε. για να μη χρεοκοπήσει. Τελικά με την προσθήκη του ΔΝΤ και ΕΚΤ, οι τρεις δανειστές (ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ) έφτιαξαν ένα πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας και ανασύνταξης της ελληνικής οικονομίας= μνημόνιο. Ταυτόχρονα ο καθένας από τους τρεις δανειστές διόρισαν από 1 φυσικό άνθρωπο, που και οι τρεις αυτοί άνθρωποι ονομάσθηκαν «τρόικα». Έτσι, ενώ οι έννοιες μνημόνιο και δανειστική συμφωνία ταυτίζονται, αυτές οι δύο έννοιες δεν ταυτίζονται με την έννοια Τρόικα.
Αν η Τρόικα εφαρμόζει κατά γράμμα το μνημόνιο, θα εφαρμόζει και όλες τις σωστές και όλες τις λάθος διατάξεις του μνημονίου. Στο σημείο αυτό θέλω να κρίνουμε μια πολιτική πρόταση, που διατύπωσε, αν δεν απατώμαι, ο κ. Κάρας: η Τρόικα μπορεί να έκανε λάθη που έβλαψαν τον Έλληνα κατά 40% αλλά έσωσε την ελληνική κοινωνία από την ολική καταστροφή. Η σωτηρία όμως της ελληνικής κοινωνίας προήλθε κυρίως με την υπογραφή του μνημονίου από την ελληνική κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και την Ε.Ε. και φυσικά στη συνέχεια από τις όποιες σωστές διατάξεις του μνημονίου, ενώ αντίθετα η οποιαδήποτε μεγάλη ταλαιπωρία του ελληνικού λαού οφείλεται στις λάθος διατάξεις του μνημονίου στις λάθος προθέσεις της Τρόικας.
Επομένως, όχι, η Τρόικα δεν έσωσε την Ελλάδα, επειδή αυτή την έσωσαν οι υπογραφές της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου και της Ε.Ε., πολύ πριν διορισθεί η Τρόικα. Μόνο, βέβαια, που αυτή η σωτηρία δεν μας φτάνει. Θέλει και άλλες λύσεις.
* Ο Δημήτρης Χρ. Ράπτης είναι χημικός, πρώην διευθυντής ΕΛΠΕ