Το 2014 είναι κρίσιμη χρονιά για την Ελλάδα. Η χώρα πρέπει να περάσει οικονομικούς και πολιτικούς κάβους, που θα χαράξουν την πορεία της χώρας και του λαού για πολλά χρόνια.
Κατ’ αρχήν η κυβέρνηση πρέπει να πείσει τους εταίρους (και δανειστές) της ότι πρέπει επιτέλους να «πέσουν» πόροι στην ανάπτυξη της χώρας. Η χώρα δεν είναι δυνατόν να προχωρεί πια με τόσο χαμηλή (ή αρνητική) ανάπτυξη και μια τέτοια τερατώδη ανεργία. Χωρίς μια άξια λόγου θετική ανάπτυξη η χώρα μας είναι τελειωμένη. Επομένως η κυβέρνηση να «τα δώσει όλα», ώστε να συμφωνηθούν με τους εταίρους μας τέτοιες δράσεις, ώστε να ξεκινήσει η ανάπτυξη της χώρας από το 2014 και μάλιστα να είναι αρκετά υψηλή.
Το επόμενο είναι να βρει πρακτικούς τρόπους (προς Θεού όχι γραφειοκρατικούς) ώστε να ανακουφιστεί αισθητά η κατάσταση διαβίωσης των ανέργων, των συνταξιούχων, των εργαζομένων και των μικρομεσαίων. Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει επιτέλους ότι ο σημερινός τρόπος διαβίωσης των τάξεων αυτών δεν «τραβάει» άλλο και αν συνεχίσουμε έτσι θα σωθεί η χώρα, αλλά θα έχει πεθάνει ο λαός!
Το 2014 έχει εκλογές. Καταρχήν θα έχουμε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Σ’ αυτές τις εκλογές ο λαός πρέπει να συνεχίσει την απόφαση που πήρε στις εκλογές του 2010 στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, βγάζοντας δημοτικούς άρχοντες ανεξάρτητους από τα κόμματα, οι οποίοι θα δίνουν λόγο μόνο στους δημότες και πουθενά αλλού. Όσο περνάνε αρμοδιότητες από την κεντρική διοίκηση στις περιφέρειες και στους δήμους, τόσο σημαντικότερες θα γίνονται οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Επομένως ο λαός πρέπει να δώσει μεγάλη σημασία στο να βγουν οι καλύτεροι περιφερειακοί και τοπικοί άρχοντες για να λύσουν με το κατά το δυνατόν καλύτερο τρόπο τα προβλήματά τους.
Το 2014 έχει και ευρωεκλογές. Οι ευρωεκλογές αυτές γίνονται σε μια δυσμενή συγκυρία για την Ευρώπη και τους λαούς της. Η οικονομική κρίση ταλαιπωρεί τους λαούς της Ευρώπης, γεμίζει με αέρα τα πανιά του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς και αναμένεται να δυναμώσει τις δυνάμεις του εθνικισμού, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας πράγμα ιδιαίτερα δυσάρεστο και για το προσπέρασμα της κρίσης. Η Ευρώπη δεν πρέπει να ξανακυλήσει στο διχασμό και την ξενοφοβία που φέρανε δύο παγκοσμίους πολέμους. Η μόνη λύση είναι να ενδυναμωθούν τα δημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης για να εμβαθυνθεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, να δυναμώσει την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και να ξεπεραστεί υπέρ των λαών η κρίση (και όχι υπέρ του κεφαλαίου).
Ειδικά για την Ελλάδα, ένα μεγάλο ανάχωμα για να μην αυξηθεί πάλι η ακροδεξιά καθώς και η αντιευρωπαϊκή αριστερά, είναι να κατεβεί ενωμένη η κεντροαριστερά και να αποφευχθεί η αυτόνομη κάθοδος του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, που τρέφει την ακροδεξιά, την δεξιά και την παλαβή αριστερά. Ελπίζω ότι τα ως άνω κόμματα και κυρίως οι ψηφοφόροι τους να έχουν κατανοήσει τη μεγάλη σημασία της ενωμένης καθόδου της κεντροαριστεράς στις ευρωεκλογές.
Όπως είπαμε στο ξεκίνημα του άρθρου, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταφέρει απτά αποτελέσματα στα θέματα της ανάπτυξης της χώρας και της διαβίωσης του λαού. Αν δεν τα καταφέρει, τότε το 2014 θα είναι πιθανότατα και έτος εθνικών εκλογών. Σ’ αυτήν την περίπτωση, η τύχη της χώρας θα κριθεί από την ωριμότητα των κομμάτων που θα φέρει στην κυβέρνηση η λαϊκή ετυμηγορία.
Επομένως, όντως το 2014 θα είναι κρίσιμος χρόνος για την Ελλάδα και γι’ αυτό η κυβέρνηση, τα κόμματα και ο λαός πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους για να πετύχουν τους κρίσιμους στόχους του έθνους.
*Ο Δημήτρης Χρ. Ράπτης είναι Χημικός, πρώην διευθυντής ΕΛΠΕ