Το πανεπιστήμιο Κρήτης συνεχίζει τις δράσεις εξωστρέφειας στο πλαίσιο της διαρκούς ενίσχυσης των σχέσεων του με την τοπική κοινωνία του νησιού, δίδοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ευαίσθητη παιδική ηλικία και στα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Μετά τις συνεργασίες που προηγήθηκαν, όπως αυτή με το Χαμόγελο του παιδιού αλλά και με τον ΟΚΑΝΑ, όπου με το ακαδημαϊκό προσωπικό αλλά και τους φοιτητές τους το πανεπιστήμιο του νησιού συμπράττει στη στήριξη των κοινωφελών οργανισμών χθες το απόγευμα προστέθηκε στις δράσεις του ένα ακόμα μνημόνιο συνεργασίας που αφορά τα Παιδικά Χωριά SOS.
Η τοπική κοινωνία άλλωστε, όπως επανειλημμένως έχουν επισημάνει οι διοικήσεις του ΑΕΙ, αποτέλεσε τη βάση για την ίδρυση και τη δημιουργία του πανεπιστημίου Κρήτης και γι’ αυτό το ακαδημαϊκό ίδρυμα του νησιού µέσα από τις δραστηριότητες του προσπαθεί να συνεχίσει αυτή τη σχέση µεταξύ τους αλλά και να δηµιουργήσει νέους δεσµούς.
Η υπογραφή του χθεσινού μνημονίου συνεργασίας με τα παιδικά χωριά SOS αποτελεί μια ακόμα προσπάθεια ενίσχυσης μιας δομής που αφορά παιδιά που έχουν ανάγκη επιστημονικής υποστήριξης και φροντίδας.
Σκοπός της παραπάνω συνεργασίας είναι η ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τη σύνταξη και προώθηση ερευνητικών και επιμορφωτικών προτάσεων (σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο), αναφορικά με την προαγωγή της ψυχικής υγείας του παιδιού και της οικογένειας, σε θέματα όπως η πρόληψη, η εξατομικευμένη φροντίδα, η φιλοξενία σε περιβάλλον οικογενειακού τύπου, η αναδοχή και η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών καθώς και η ενδυνάμωση της βιολογικής οικογένειας.
Το μνημόνιο συνεργασίας αφορά στον σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων ενδυνάμωσης της ψυχικής υγείας των παιδιών που φιλοξενούνται στα προγράμματα που λειτουργούνε στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στα παιδιά που μεγαλώνουν στο Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης στη Φοινικιά Ηρακλείου και στα παιδιά καθώς και τις βιολογικές οικογένειές τους που υποστηρίζονται από το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Ηρακλείου Κρήτης και το Κέντρο Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης Ηρακλείου Κρήτης.
Στα πλαίσια της συνεργασίας του πανεπιστημίου Κρήτης και των Παιδικών Χωριών SOS:
· Θα σχεδιαστούν μοντέρνα προγράμματα παρέμβασης σε ευάλωτες οικογένειες.
· Θα αξιοποιηθεί το θεωρητικό υπόβαθρο και η ερευνητική εμπειρία των τμημάτων του ΠΚ για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατάρτισης του προσωπικού των Παιδικών Χωριών SOS καθώς και προγραμμάτων ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών/μαθητών/γονέων σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
· Θα υποστηριχθεί πρόγραμμα πρακτικής άσκησης φοιτητών του ΠΚ στις δομές του Παιδικού Χωριού SOS Κρήτης.
Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Σπίτι του Πολιτισμού παρουσία του πρύτανη του πανεπιστημίου Κρήτης, ακαδημαϊκών, αρχών και φορέων του τόπου.
Το μνημόνιο συνεργασίας έχει διπλό στόχο, όπως επεσήμαναν στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης οι ομιλητές. Από τη μια να διαθέσει στα Παιδικά Χωριά SOS την τεχνογνωσία των ειδικών επιστημόνων του ΠΚ για τη διοργάνωση επιμορφώσεων, διαλέξεων και δράσεων γύρω από ζητήματα που σχετίζονται με το παιδί και την οικογένεια και από την άλλη να δώσει την ευκαιρία στους συναδέλφους καθηγητές αλλά και φοιτητές των εμπλεκομένων τμημάτων του πανεπιστημίου Κρήτης να ασχοληθούν με συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Παιδικά Χωριά SOS. Και αυτό, προς όφελος της βελτίωσης της παιδικής προστασίας, της ενδυνάμωσης της ψυχικής υγείας και της ενίσχυσης της μαθησιακής και παιδαγωγικής υποστήριξης των παιδιών.
Aναλυτικά,
Το πανεπιστήμιο Κρήτης στηρίζει έμπρακτα τα παιδικά χωριά SOS Ελλάδας
Το πανεπιστήμιο Κρήτης ανοίγει την «επιστημονική αγκαλιά» του και στηρίζει εμπράκτως τα παιδιά που φιλοξενούνται στα παιδικά χωριά sos Ελλάδος με στόχο την επανένταξη τους στην κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό χθες υπογράφτηκε μνημόνιο συνεργασίας του ακαδημαϊκού ιδρύματος του νησιού με τα παιδικά χωριά SOS Ελλάδας με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τη σύνταξη και προώθηση ερευνητικών και επιμορφωτικών προτάσεων (σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο), αναφορικά με την προαγωγή της ψυχικής υγείας του παιδιού και της οικογένειας, σε θέματα όπως η πρόληψη, η εξατομικευμένη φροντίδα, η φιλοξενία σε περιβάλλον οικογενειακού τύπου, η αναδοχή και η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών καθώς και η ενδυνάμωση της βιολογικής οικογένειας.
Επίσης, η παραπάνω συνεργασία θα αφορά στον σχεδιασμό και υλοποίηση προγραμμάτων ενδυνάμωσης της ψυχικής υγείας των παιδιών που φιλοξενούνται στα προγράμματα που λειτουργούνε στην Κρήτη και πιο συγκεκριμένα στα παιδιά που μεγαλώνουν στο Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης στη Φοινικιά Ηρακλείου και στα παιδιά καθώς και τις βιολογικές οικογένειές τους που υποστηρίζονται από το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Ηρακλείου Κρήτης και το Κέντρο Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης Ηρακλείου Κρήτης.
Στα πλαίσια της συνεργασίας των δύο οργανισμών, μεταξύ άλλων:
- Θα σχεδιαστούν μοντέρνα προγράμματα παρέμβασης σε ευάλωτες οικογένειες.
- Θα αξιοποιηθεί το θεωρητικό υπόβαθρο και η ερευνητική εμπειρία των τμημάτων του ΠΚ για την υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατάρτισης του προσωπικού των Παιδικών Χωριών SOS καθώς και προγραμμάτων ευαισθητοποίησης των εκπαιδευτικών/μαθητών/γονέων σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
- Θα υποστηριχθεί πρόγραμμα πρακτικής άσκησης φοιτητών του ΠΚ στις δομές του Παιδικού Χωριού SOS Κρήτης.
Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Σπίτι του Πολιτισμού παρουσία του πρύτανη του πανεπιστημίου Κρήτης, ακαδημαϊκών, αρχών και φορέων του τόπου.
Π. Τσακαλίδης: «Ενισχύουμε τη σχέση του πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία»
Στον χαιρετισμό του ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης Παναγιώτης Τσακαλίδης, αναφέρθηκε στη σημασία του μνημονίου που τονίζοντας πως: το πανεπιστήμιο θα συνεχίσει με κάθε τρόπο εμπράκτως να αποδεικνύει την αμφίδρομη σχέση που διατηρεί με την τοπική κοινωνία και χαρακτηριστικά τόνισε: «Το μνημόνιο συνεργασίας έχει διττό στόχο. Αφενός μεν θα διαθέσει στα Παιδικά Χωριά SOS την τεχνογνωσία των ειδικών επιστημόνων του ΠΚ για τη διοργάνωση επιμορφώσεων, διαλέξεων και δράσεων γύρω από ζητήματα που σχετίζονται με το παιδί και την οικογένεια. Αφετέρου θα δώσει την ευκαιρία στους συναδέλφους καθηγητές αλλά και φοιτητές των εμπλεκομένων Τμημάτων του ΠΚ να ασχοληθούν με συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Παιδικά Χωριά SOS. Και αυτό, ιδανικά, προς όφελος της βελτίωσης της παιδικής προστασίας, της ενδυνάμωσης της ψυχικής υγείας, και της ενίσχυσης της μαθησιακής και παιδαγωγικής υποστήριξης των παιδιών».
Και συνέχισε λέγοντας πως το μνημόνιο αυτό αποτελεί ένα ακόμα δείγμα της πολύ καλής σχέσης που διατηρεί και θέλει να ενισχύσει το πανεπιστήμιο Κρήτης με την τοπική κοινωνία:
«Στο πανεπιστήμιο Κρήτης πιστεύουμε στην ενίσχυση της σύνδεσης του ιδρύματος με την κοινωνία. Το βλέπουμε ως κάτι το οποίο οφείλουμε προς την κοινωνία διότι ως ίδρυμα έχουμε λάβει και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε γενναιόδωρα από την κοινωνία. Και με αυτό το σκεπτικό επιδιώκουμε συστηματικά συνέργειες με οργανισμούς και φορείς που διαπνέονται από αντίστοιχες αξίες.
Στο πανεπιστήμιο Κρήτης πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να διδάξεις και να διαπαιδαγωγήσεις σωστά τους νέους είναι το παράδειγμα, δηλαδή το ηθικό πρότυπο που αντιπροσωπεύεις. Και δεν αναφέρομαι σε κάποιο ιδεατό πρότυπο ηθικής καθαρότητας ή αλάνθαστης διδασκαλίας. Όχι. Αναφέρομαι κυρίως στο παράδειγμα σκληρής, συστηματικής δουλειάς, θέλησης για υπερνίκηση των εμποδίων, προσήλωσης στον στόχο της συνεχούς βελτίωσης, της προσπάθειας να γίνεσαι καλύτερος όχι από τους άλλους αλλά από τον ίδιο σου τον εαυτό.
Τα παιδιά και οι νέοι που φιλοξενούνται στα παιδικά χωριά και στις στέγες νέων, παρ’ όλες τις αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, με αποφασιστικότητα, σκληρή δουλειά και την βοήθεια αφοσιωμένων μητέρων και παιδαγωγών καταφέρνουν και δημιουργούν τη δική τους «ιστορία επιτυχίας»
Συγχαρητήρια στον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου των Παιδικών Χωριών SOS, καθηγητή Κωνσταντίνο Συρίγο και στον γενικό γραμματέα κύριο Κωνσταντίνο Σουρίκα. Θερμά συγχαρητήρια στην πρώην κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Αγωγής του ΠΚ, ομότιμη καθηγήτρια κυρία Ευφημία Τάφα, η οποία είχε αναλάβει την αρχική πρωτοβουλία για τη σύναψη αυτού του μνημονίου συνεργασίας, στον νυν κοσμήτορα της Σχολής, καθηγητή κ. Ζαράνη, και στους προέδρους των εμπλεκομένων τμημάτων του πανεπιστημίου μας, στους συναδέλφους του ΠΚ, στους δασκάλους και καθηγητές των σχολείων που συμμετείχαν και φυσικά στους ίδιους του μαθητές».
Από την πλευρά του ο Νίκος Ζαράνης, κοσμήτορας της σχολής επιστημών αγωγής μίλησε για ένα ακόμα παράδειγμα σύνδεσης του πανεπιστημίου Κρήτης με την τοπική κοινωνία και ανέφερε πως: «Αυτό το μνημόνιο συνεργασίας αποτελεί ένα ακόμα λαμπρό παράδειγμα σύνδεσης του πανεπιστημίου Κρήτης με την τοπική κοινωνία. Είναι μια συνεργασία που θα στηρίζεται σε μια αμφίδρομη σχέση αφενός θα δίνει τη δυνατότητα τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος να έχουν κοντά τους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι θα πραγματοποιούν επιμορφώσεις και διαλέξεις γύρω από ζητήματα που σχετίζονται με το παιδί και την οικογένεια και αφετέρου οι συνάδελφοι των εμπλεκόμενων τμημάτων του πανεπιστημίου Κρήτης θα ασχοληθούν με ερευνητικά θέματα, καταστάσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος. Αυτό το μνημόνιο αποτελεί μια σύλληψη που βασίστηκε σε πέντε άξονες συνεργασίας του πανεπιστημίου Κρήτης με τις ευπαθείς ομάδες παιδιών που φιλοξενούνται στις δομές των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδας. Ο 1ος άξονας βασίζεται στην συνεργασία για τον από κοινού σχεδιασμό προγραμμάτων παρέμβασης σε ευάλωτες οικογένειες Ο 2ος άξονας περιέχει την αξιοποίηση της εμπειρίας του πανεπιστημίου Κρήτης πάνω σε θέματα θεωρητικού υπόβαθρου και ερευνητικής μεθοδολογίας Ο 3ος άξονας βασίζεται στη συνεργασία για τον από κοινού σχεδιασμό προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και υποστήριξης των εκπαιδευτικών, των μαθητών καθώς και των γονέων σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ο 4ος άξονας εμπεριέχει τη συνεργασία για τον από κοινού σχεδιασμό παρεμβάσεων σε περιπτώσεις αποκλίνουσας συμπεριφοράς των βιολογικών γονιών των παιδιών και τέλος ο 5ος άξονας προωθεί τη δημιουργία δομών, ώστε να μπορεί το Παιδικό Χωριό SOS Κρήτης να υποστηρίξει την πρακτική άσκηση των φοιτητών του πανεπιστημίου μας. Ιδέες και δράσεις όπως αυτή προάγουν τον ρόλο των ερευνητών του χώρου μας, αφού έτσι τους δίνεται η δυνατότητα να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους και τις ιδέες τους σε πραγματικές συνθήκες και μέσα από τη ζύμωση και την ανταλλαγή απόψεων με τους κοινωνούς των θεωριών και των μεθόδων αυτών, δηλαδή τους εργαζόμενους στα παιδιά χωριά SOS, να εξασφαλίσουν στα παιδιά του χώρου αυτού τις καλύτερες προϋποθέσεις για την πρόοδο τους και την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία. Πραγματικά αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσους συνετέλεσαν για να προχωρήσει και να γίνει πράξη αυτή η συνεργασία».
Η Ευφημία Τάφφα, ομότιμη καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο Κρήτης, που είχε ξεκινήσει τη διαδικασία συνεργασίας με παιδικά χωρία SOS Ελλάδας ανέφερε: « Θεωρώ ότι το πανεπιστήμιο πρέπει να συνεργάζεται με τις δομές της κοινωνίας και ιδιαίτερα με δομές που έχουν σχέση με την εκπαίδευση και τα παιδιά. Πρέπει να υποστηρίζουμε όλες τις δομές και τις ενέργειες που γίνονται στην κοινωνία αλλά ειδικά τα παιδικά χωριά SOS. Και με την ευκαιρία της ίδρυσης του παιδικού χωρίου SOS στο Ηράκλειο της Κρήτης ξεκίνησε αυτή η συνεργασία. Mεταπτυχιακοί μας φοιτητές συνεργάζονται με τις δομές που έχουν, πέραν από το παιδικό χωριό SOS έχουν και δομές που υποστηρίζουν παιδιά το απόγευμα στα μαθήματα τους από οικογένειες που έχουν δυσκολίες να υποστηρίξουν τα παιδιά. Και σε αυτές τις ενέργειες και δραστηριότητες των χωριών SOS στο Ηράκλειο συμβάλλουν πολύ και οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μας από όλα τα τμήματα και από το τμήμα ψυχολογίας και από το κοινωνιολογίας και από τα παιδαγωγικά δημοτικής και προσχολικής αγωγής. Αυτή ήταν η σκέψη και έτσι ξεκινήσαμε να κάνουμε το μνημόνιο που πιστεύω ότι μέσω αυτό θα ενισχυθούν οι δραστηριότητες μας».
«Τεράστιο όφελος για τα φιλοξενούμενα παιδιά»
Για το τεράστιο όφελος που θα έχουν τα παιδιά που φιλοξενούνται στα παιδικά χωριά SOS Ελλάδας μίλησε στη χθεσινή εκδήλωση ο Κωνσταντίνος Σουρίκας, γενικός γραμματέας στο συμβούλιο των παιδικών χωριών. Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων τόνισε: «Με τη συνεργασία αυτή θέλουμε να αξιοποιήσουμε και να εκμεταλλευτούμε με την καλύτερη δυνατή έννοια της λέξεως το επιστημονικό προσωπικό το πανεπιστημίου αλλά και τους φοιτητές, οι οποίοι μέσα από την πρακτική του άσκηση θα ωφεληθούν και οι ίδιοι. Όμως περισσότερο από όλους θα ωφεληθούν τα παιδιά που φιλοξενούνται στα παιδικά χωριά SOS Ελλάδας και συγκεκριμένα στο παιδικό χωριό που λειτουργεί στη Φοινικιά της Κρήτης, καθώς και τα παιδιά που φιλοξενούνται σε δομές προσωρινής φιλοξενίας. Τα παιδιά θα βοηθηθούν με την ακόμα καλύτερη ένταξη τους στην κοινωνία έχοντας τη γνώση των καθηγητών, όπως και την πρακτική ενασχόληση των φοιτητών, προκειμένου οποιαδήποτε προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα χειρίζονται οι δικοί μας οι κοινωνικοί λειτουργοί και παιδοψυχολόγοι να έχουν ένα ακόμα μεγαλύτερο βοήθημα και μια ακόμα μεγαλύτερη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις οποίες δυσκολίες έχουν μέχρι να επανενταχτούν σωστά στην κοινωνία».
Αξίζει να αναφερθεί ότι σήμερα στη Φοινικιά είναι 16 παιδιά και αλλά δυο παιδιά στις δομές προσωρινής φιλοξενίας.
Τα παιδικά χωριά SOS είναι ειδικά αναγνωρισμένο φιλανθρωπικό σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και εποπτεύεται από το αρμόδιο υπουργείο για θέματα κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης.