«Το πολιτικό σύστημα έχει παρακμάσει», τόνισε χθες από το Ρέθυμνο, όπου βρέθηκε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών Γιάννης Δημαράς, ο οποίος σημείωσε την άμεση ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης των ελλήνων πολιτών με τους έλληνες πολιτικούς σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα.
Ο κ. Δημαράς υποστήριξε πως είναι απαραίτητο να αλλάξει εδώ και τώρα ο εκλογικός νόμος, σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, δεν θα υπάρξει μονοκομματική κυβέρνηση. «Το πολιτικό σύστημα δοκιμάζεται αυτή την ώρα. Έχει παρακμάσει και ζητάμε να βρούμε τρόπους, ώστε να αναγεννηθεί η σχέση εμπιστοσύνης των Ελλήνων πολιτών με τους Έλληνες πολιτικούς. Είναι μια δύσκολη προσπάθεια και προσκρούει στον εκλογικό νόμο, γιατί το πρώτο κόμμα που θα επιλεγεί από τον ελληνικό λαό έστω και αν έχει μια διαφορά της τάξεως του 0,5% έχει ένα μπόνους 50 εδρών. Με ποιο δικαίωμα ηθικό και δημοκρατικό, ένα κόμμα με 30% και το άλλο με 29,5%, το πρώτο θα ‘χει πενήντα βουλευτές παραπάνω; Θα πρέπει εδώ και τώρα τα κόμματα, τα οποία υπάρχουν στη Βουλή αλλά και αυτά τα οποία φιλοδοξούν να είναι στη Βουλή, να συμφωνήσουμε πριν τις εκλογές, ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να αλλάξει και να περάσουμε στην απλή αναλογική. Αν δεν γίνει αυτό, δεν θα απελευθερωθούν κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις. Εάν πάμε με αυτό τον εκλογικό νόμο στις εκλογές, είναι κοινή διαπίστωση ότι δεν θα υπάρξει πλειοψηφούν κόμμα. Δεν θα έχουμε μονοκομματική κυβέρνηση. Θα συνεχιστεί η ανάγκη η δημοκρατική, της κυβέρνησης των συνεργασιών, μόνο που πριν τις εκλογές, θα πρέπει όσοι λάβουν μέρος να συνεργαστούν και να συμφωνήσουν σε 4-5 σημεία, ώστε από πριν να είναι δεσμευμένοι απέναντι στον ελληνικό λαό και όχι να υπάρχουν προγραμματικές συμφωνίες μετά τις εκλογές, όπου εμένα τουλάχιστον αν μη τι άλλο μου θυμίζει ένα είδος αλισβερισιού».
Σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη συνεργασία του κόμματός του με κάποιο άλλο στις επικείμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν αυτές, ο κ. Δημαράς ξεκαθάρισε πως το ενδεχόμενο συνεργασίας πριν τις εκλογές είναι ανοιχτό, έθεσε όμως τη κόκκινη γραμμή της αντιμνημονιακής πολιτικής. «Στο βαθμό που υπάρξει συμφωνία συγκεκριμένη προγραμματική πριν από τις εκλογές, με κόμματα τα οποία έχουν επιλέξει την αντιμνημονιακή πολιτική και δράση τους θα συνεργαστούμε». Σχολιάζοντας την συνεργασία του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών με τους Ανεξάρτητους Έλληνες πρόσθεσε: «Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία μας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες σας διαβεβαιώνω ότι αυτή η συνεργασία και τίμια και διαφανής υπήρξε και πουθενά και σε κανένα σημείο η συμφωνία που είχαμε κάνει πριν τις εκλογές με τον κ. Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες δεν προδόθηκε από κανένα. Επομένως η σχέση μας η πολιτική με τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι σχέση υγιής όσον αφορά την επιθυμία και την αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετωπίσαμε το θέμα της ενότητας του ελληνικού λαού. Έχει έρθει η ώρα να μην αντιμετωπίσουμε τον πολιτικό μας αντίπαλο με τα συγκεκριμένα πολιτικά του χαρακτηριστικά ή την ταυτότητά του, αλλά βάζοντας μπροστά το συμφέρον της πατρίδας και την εθνική ανεξαρτησία, η οποία κινδυνεύει με το μνημόνιο και εκτός του μνημονίου».
Ο κ. Δημαράς βρέθηκε στο Ρέθυμνο στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου του κόμματος για τις εκλογές που θα γίνουν στην κεντρική επιτροπή του κόμματος τον Σεπτέμβριο. Συνοδευόμενος από τον βουλευτή Θεσσαλονίκης κ. Αβραμίδη και στελέχη του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών, επισκέφθηκε το Δημαρχείο, όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα του Δήμου και στην συνέχεια συναντήθηκε με την Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.
Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε αναφέρθηκε στην οικονομικοπολιτική συγκυρία και την πολιτική επικαιρότητα, τόνισε τις επιταγές της τρόικα που, όπως είπε, πιέζει για απολύσεις και αναρωτήθηκε με νέες απολύσεις και ενώ υπάρχουν 1,5 εκ. άνεργοι, πώς θα επιτευχθεί η ανάπτυξη την οποία πολλοί επιθυμούν. Αναφέρθηκε, επίσης, στον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος γυρίζει τον πλανήτη- όπως είπε χαρακτηριστικά -και περιφρονεί τη Βουλή των Ελλήνων, ενώ διερευνάται το θέμα της λίστας Λαγκάρντ.
Κληθείς να σχολιάσει τις επαφές του πρωθυπουργού στην Κίνα ο κ. Δημαράς εμφανίστηκε επιφυλακτικός, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν χρήσιμες προτάσεις, οι οποίες θα γνωστοποιηθούν και στους Έλληνες πολίτες. Ειδικότερα, είπε: «Εκτιμούμε ότι ο όποιος πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να επισκέπτεται ξένες χώρες και να συζητά με τους πολιτικούς και τους επιχειρηματίες σε μια κατεύθυνση επενδύσεων τέτοια που θα βοηθήσει την Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές ύφεσης που περνάει. Θα είμαστε ανακόλουθοι και με την βαθύτερη επιθυμία που έχουμε να προχωρήσει και να απαλλαγεί από το μνημόνιο η χώρα, γιατί ο αγώνας μας, εκτός από συγκεκριμένα προγραμματικός και πολιτικός είναι και αντιμνημονιακός. Εκείνο όμως που με δυσκολεύει να πιστέψω την αισιοδοξία του κ. Σαμαρά, είναι το γεγονός ότι δεν έχει κάνει γνωστό στον Ελληνικό λαό τί ακριβώς έχει συζητήσει και σε ποιά κατεύθυνση βρίσκονται οι συμφωνίες. Θεωρώ ότι το παιγνίδι είναι περισσότερο επικοινωνιακό, εύχομαι ωστόσο να αποδώσει αν έτσι έχουν τα πράγματα όπως λέει. Μόνο που έχει ένα μεγάλο λόγο το σύνολο της αντιπολίτευσης να δει με ποιον τρόπο θα υπάρξουν οι συνεργασίες και οι επενδύσεις που ενδεχομένως γίνουν από μεγάλους ομίλους, και αν αυτές οι επενδύσεις θα γίνουν εργασιακά δικαιώματα».
Παράλληλα, ο Γιάννης Δημαράς απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, αφού πρώτα τόνισε πως κανένας βουλευτής δεν γνωρίζει τις διατάξεις του, επεσήμανε πως ο Ελληνικός λαός δεν είναι ρατσιστικός και πως οι νόμοι που υπάρχουν αν εφαρμόζονταν θα είχαν αποτέλεσμα. «Δεν υπάρχει ούτε ένας έλληνας βουλευτής που να γνωρίζει ποιό είναι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Και αυτό είναι μια αλήθεια. Έχουμε κληθεί πολλές φορές να απαντήσουμε επί θεωριών και υποθέσεων. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η πολιτική σε αυτή την κατεύθυνση και με αυτό τον καμβά. Το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο αν δεν είναι μια πονηρή κίνηση των επικυριάρχων πολιτικών ηγεσιών της χώρας είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο, κατά την γνώμη μου και από όσα ακούω, θίγει δημοκρατικά δικαιώματα αλλά επιφυλάσσομαι να δω τι ακριβώς αναφέρεται σε αυτό.
Έχω όμως και μια άλλη παρατήρηση. Οι νόμοι που έχουμε για να αντιμετωπιστεί ο ρατσισμός στην Ελλάδα επαρκούν. Υπάρχουν νόμοι που αν εφαρμοστούν μπορεί να αντιμετωπιστεί η όποια εκδήλωση ρατσισμού, αλλά εγώ παρ’ όλα όσα έχουν συμβεί πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι ρατσιστικός. Πιστεύω ότι ο Ελληνικός λαός και η ιστορία του έχουν δώσει απαντήσεις. Αυτό που με κάνει να φοβάμαι είναι ότι μια πολιτική δολιότητα είναι ότι αλλού στοχεύουν με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, αλλά όταν έρθει η ώρα θα αναφερθούμε συγκεκριμένα στο τι ακριβώς επιδιώκουν και στο τι ακριβώς θα αντισταθούμε εμείς», είπε χαρακτηριστικά.