Το Ρέθυμνο θυμάται πάντα με αγάπη κι ευγνωμοσύνη εκείνους που άφησαν στην επίγεια ζωής τους έργα που τιμούν τον τόπο. Κι ένας από αυτούς, από τους σημαντικότερους, ήταν ο Μανόλης Κούνουπας, στη μνήμη του οποίου πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση προχθές το βράδυ στο Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο.
Κι ήταν πολλοί εκείνοι που έσπευσαν να τιμήσουν για μια ακόμα φορά τον Μανόλη Κούνουπα, τον συγγραφέα, τον λόγιο, τον ανθρωπιστή.
Η πρωτοβουλία αυτή του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου σε συνεργασία με τον σύλλογο Παλιάς Πόλης χαιρετίστηκε με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Αν και η παράπλευρη εκδήλωση ορκωμοσίας είχε προκαλέσει κοσμοσυρροή στο Σπίτι του Πολιτισμού, εν τούτοις ο αύλειος χώρος του Μουσείου δεν άργησε να γεμίσει από κόσμο.
Επίσημες παρουσίες ο βουλευτής κ. Ανδρέας Ξανθός, ο δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, ο πρώην δήμαρχος κ. Δημήτρης Αρχοντάκης και άλλα επίλεκτα μέλη της κοινωνίας μας.
Με τον συντονισμό του κ. Χάρη Στρατιδάκη άνοιξε η εκδήλωση με πρώτη ομιλήτρια την κα Κατερίνα Τσακάλη που αναφέρθηκε στο βιογραφικό του τιμωμένου. Ο Μανόλης Κούνουπας γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1926. Γονείς του ήταν ο φαρμακοποιός Γιάννης Κούνουπας και η Χανιώτισσα Αρσακειάδα Λέλα Καραπατάκη. Είχε μεγαλύτερα αδέλφια την Ανδριανή και τον Ανδρέα. Φοίτησε στο ιδιωτικό σχολείο «Αθηνά» της Αμαλίας Μανουσάκη Τζανιδάκη και στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο Ρεθύμνης.
Συνέχισε τις σπουδές του στην Αθήνα στην Οδοντιατρική Σχολή όταν κατάφερε με τη μητέρα του να διαφύγει κυνηγημένος εξαιτίας της ανάμειξη του στην Αντίσταση και στην ΕΠΟΝ. Στο Ρέθυμνο ασχολήθηκε με την επιστήμη του για ένα τέταρτο του αιώνα. Ήταν ο πρώτος που έφερε στην πόλη μας τα πιο σύγχρονα μηχανήματα κι ένα ακτινοδιαγνωστικό. Παράλληλα δεν έπαψε να ασχολείται με κάθε δραστηριότητα που σε αναβαθμίζει σωματικά και πνευματικά. Ασχολήθηκε με τα κοινά από ανάγκη να προσφέρει στην πόλη του και ήταν αποτελεσματικός σε κάθε τομέα που ορίστηκε να υπηρετήσει. Οι τέχνες τον συγκινούσαν ιδιαίτερα. Λάτρευε τη μουσική και υπήρξε μέλος της δημοτικής χορωδίας.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ρεθυμνίων το ΑΡΚΑΔΙ κ. Γιώργος Βλατάκης, αναφέρθηκε στον Μανόλη Κούνουπα, ενεργό μέλος του συλλόγου κι έναν απόδημο που είχε πάντα τη σκέψη του στο Ρέθυμνο.
«Βαθύς στοχαστής των τεκταινομένων πραγμάτων στον σύλλογο, αφού ήταν από τα παλαιότερα μέλη, συμμετείχε ψυχή τε και σώματι, ενίσχυσε εμπράκτως και αθόρυβα με κάθε τρόπο την πορεία του. Πάντα μάχιμος και δυναμικός. Αφοσιωμένος και αποτελεσματικός έδωσε όλη την ευφυΐα με την οποία ήταν προικισμένος, στο να αναδείξει, στο να τιμήσει τον ιστορικό σύλλογο αλλά και τον πολιτιστικό πλούτο του Ρεθύμνου. Αν και η προσφορά του στον σύλλογο καταγράφεται από το 1978, όταν πρωτοήρθε με την οικογένειά του στην Αθήνα και εγκαταστάθηκε στο Καλαμάκι Αττικής, ήταν από τους πρώτους που στήριξε την όλη προσπάθεια του συλλόγου όταν κάποιοι κλυδωνισμοί τον απείλησαν σοβαρά και τον βοήθησε να σταθεί ξανά …», είπε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά
Η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνου κ. Φερενίκη Βαλαρή μίλησε για την πολύτιμη συμβολή του τιμωμένου στην ανάδειξη του ιστορικού σωματείου και του έργου του καθώς και τα θερμά του σημειώματα μετά από κάθε της συναυλία.
Ο κ. Μπάμπης Πραματευτάκης μίλησε για τον ποιητή Μανόλη Κούνουπα και την ικανότητά του να προκαλεί την έμπνευση ενός συνθέτη. Αναφέρθηκε στην κοινή τους πορεία με διαφορετικά πρότυπα από την πολιτική ατμόσφαιρα που επέβαλε η εποχή έτσι ώστε να θεωρούνται και οι δυο μιάσματα, κάτι που ευτυχώς σήμερα έχει αλλάξει ριζικά και οι νέοι αδυνατούν να καταλάβουν την έννοια αυτή. Μίλησε στη συνέχεια για τον άξιο συμπορευτή σε λεωφόρους που αποσκοπούν στην πολιτιστική αναβάθμιση ενός τόπου και κατέληξε λέγοντας ότι ο Μανωλάκης μας έδωσε αυτό που ήθελε να εκφράσει όταν ένιωθε απόλυτα έτοιμος να το κάνει δείχνοντας έναν απόλυτο σεβασμό στην ιερότητα της τέχνης. Αυτό που πρέπει να προσέχει καθένας που θέλει να δώσει κάτι πιο ουσιαστικό στον τομέα που υπηρετεί.
Ο κ. Γιώργος Φρυγανάκης ανέλυσε τα βιβλία του Μανόλη Κούνουπα «Στενοποριές και στενορύμια» αλλά και τη «Μισαλλοδοξία» του που δεν είναι μόνο ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει αλλά κι ένα σύγχρονο κοινωνικό ευαγγέλιο. Ένα βιβλίο που αφιέρωσε στον αδικοχαμένο Μανούσο Πραματευτάκη, γραμματέα της ΕΠΟΝ, που έπεσε θύμα της μισαλλοδοξίας στα γεγονότα του Ιανουαρίου 1945 στο Ρέθυμνο και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της μεγάλης αυτής κατάρας για κάθε τόπο όπου απλώνει τα σκοτεινά δίχτυα της.
Ιδιαίτερα όμως εντυπωσίασε η θέση του κ. Φρυγανάκη κλείνοντας την ομιλία του για την ανάγκη να μεταφερθούν τα οστά του αείμνηστου λόγιου στον τόπο που τόσο αγάπησε. Θέση που βρήκε σύμφωνο το ακροατήριο στο σύνολό του και που θα πρέπει να αποτελέσει ευχή και προσευχή κάθε ανθρώπου που γνώρισε και ξεχώρισε το σπάνιο εκείνο Ρεθεμνιώτη με το αφάνταστο ψυχικό μεγαλείο.
Ο κ. Κωστής Ηλ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στα βιβλία του, «Ακόμα ψηλότερα» «Αναβολέματα» και «Νίκησε δυο φορές τον θάνατο» τονίζοντας για το τελευταίο ότι ο μακαριστός φίλος Μανόλης Κούνουπας. Κατάφερε και ξαναζωντάνεψε σε ένα σημαντικό για τα νεοελληνικά γράμματα ύμνο για τη ζωή και την ειρήνη…».
Ο κ. Χάρης Στρατιδάκης αναφέρθηκε στις επιφυλλίδες του «Ως τέτοια, είπε, νοούνται τα κείμενα δοκιμιακού χαρακτήρα που δημοσιεύονται στις εφημερίδες σε μια ειδική θέση και στάθηκε σε κείνες που ξεχώρισαν και αποτελούν κείμενα μνημειώδη.
Ο κ. Μιχάλης Τζεκάκης ανέπτυξε ένα πολύ λεπτό θέμα που είχε σχέση με τις κόκκινες διαχωριστικές γραμμές στη ζωή του τιμωμένου και εστίασε στη λεβεντιά του να στέκεται στο πλάι κάθε αδικημένου έστω και αν τον χώριζε από αυτόν άβυσσος πολιτικών και θρησκευτικών απόψεων. Αυτό έδειχνε ακριβώς και το μεγαλείο της ψυχής του Μανόλη Κούνουπα που τον έκανε ιδιαίτερα χαρισματικό και πολύτιμο για τον τόπο του. Τέλος ο κ. Χάρης Καλαϊτζάκης στάθηκε σε προσωπικές στιγμές που ήταν και για τον Μανόλη Κούνουπα ξεχωριστές. Όπως τα γενέθλια που ήταν και τα τελευταία του. Τα χάρηκε σαν παιδί και πρέπει να ήταν από τις ελάχιστες ευτυχισμένες στιγμές που έζησε στα βασανισμένα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Εντυπωσίασε τέλος το βίντεο clip πάνω στο ποίημα του Μανόλη Κούνουπα «Αν είναι για το Ρέθυμνο» που μελοποίησε ο Μπάμπης Πραματευτάκης και ανέδειξε η θαυμάσια φωνή του Αριστείδη Μιχελουδάκη. Ο κ. Μανόλης Ροδινός ζωντάνεψε το θέμα με το δρώμενό του. Η σκηνοθεσία ήταν της Εύας Λαδιά με σύμβουλο σκηνοθεσίας την κα Μαρία Σακαδάκη Σακαράκη, το μοντάζ του Ανδρέα Δομαζάκη ενώ η ηχογράφηση έγινε στο PM STUDIO του Παναγιώτη Μαρακάκη. Το τραγούδι απέσπασε θερμά σχόλια και γνωρίζει μεγάλη επισκεψιμότητα καθώς υπάρχει και στο διαδίκτυο από προχθές το βράδυ.
Η εκδήλωση έκλεισε με αντιφώνηση και ευχαριστίες από την οικογένεια Ανδρέα Κούνουπα που διατύπωσε με έκδηλη συγκίνηση η κ. Ελεάννα Κούνουπα.
Σε όλους τους παρευρισκόμενους μοιράστηκε βιβλίο με τις ομιλίες της βραδιάς μια ενδιαφέρουσα έκδοση της «ΓΡΑΦΟΤΕΧΝΙΚΗΣ» προσφορά της εφημερίδας «Ρεθεμνιώτικα Νέα», που επιμελήθηκε η κ. Αγγελική Βλαχοπούλου.
Ακολούθησε δεξίωση προσφορά του κ. Χαράλαμπου Βουρβαχάκη.