Με μια παλαιά φωτογραφία της παραλίας του Ρεθύμνου, που ο φωτογράφος είχε τραβήξει από τα ρηχά της θάλασσας, πρόβαλε στη νέα εκδοτική παραγωγή του γνωστού καταλανικού εκδοτικού οίκου Univers, η νέα σχολιασμένη έκδοση στα καταλανικά του Χρονικού μιας Πολιτείας του Πρεβελάκη μεταφρασμένη από τον άξιο Ισπανό νεοελληνιστή Εusebi Ayensa.
Η εικονογράφηση του μικρού καλαίσθητου τόμου εμπλουτίσθηκε από φωτογραφείς του Ρεθεμνιώτη φωτογράφου Αντώνη Χριστοφοράκη, που πρόσφερε με μεγάλη ευχαρίστηση και ανιδιοτέλεια, και του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (ΕΛΙΑ). Ο μεταφραστής, λάτρης της Κρήτης, είναι Πρωτοβάθμιος Ερευνητής του Καταλανικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Γραμμάτων Βαρκελώνης, Τακτικό Μέλος του Ινστιτούτου Καταλανικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου της Girona, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και συγγραφέας μελετών γύρω από τις πολυεπίπεδες σχέσεις ισπανοελληνικών λογοτεχνικών και λαογραφικών θεμάτων (Ο Κάρλες Ρίμπα και η νεοελληνική λογοτεχνία. Η Ελλάδα ως παράδειγμα εθνικής αναγέννησης στην Καταλονία, Εκάτη 2015, Στις εσχατιές της θάλασσας. Ισπανοελληνικές λαογραφικές συγκριτικές μελέτες, Ηρόδοτος 2018).
Το βιβλίο προλογίζεται από τον δημοφιλή Ισπανό συγγραφέα και δημοσιογράφο Rafel Nadal, γνωστό και στο τόπο μας (Η Κατάρα των Παλμιζάνο, Κλειδάριθμος, 2019), και από την γράφουσα με το κείμενο «Το Χρονικό μιας Πολιτείας. Νοσταλγία και πόθος για έναν κόσμο που μπορεί να αναστηθεί», πρόσφατα αναδημοσιευμένο στο περιοδ. «Νέα Χριστιανική Κρήτη» της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, στο τεύχος 39 (2021), πανευλαβώς αφιερωμένο στην Τριακοστή Επέτειο της Πατριαρχείας του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.
Το βιβλίο μέλλει να παρουσιαστεί στο Ρέθυμνο, και ο κ. Ayensa καλεί τους πολιτιστικούς φορείς της πόλης να συμπεριλάβουν την παρουσίαση του στις προγραμματιζόμενες για το 2022 πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Εγώ θα πρόσθετα ότι η παρουσίαση αυτή θα μπορούσε να δώσει το έναυσμα για μια μεγαλύτερη εκδήλωση αφιερωμένη στις «Λογοτεχνικές (ίσως και Εικαστικές) Συναντήσεις των Παραλίων Πόλεων της Μεσογείου», που θα ελάμβανε χώρα στη καρδιά της Μεσογείου που είναι η Κρήτη, μάλιστα στο κλεινό Ρέθυμνο. Χρειάζεται βέβαια έρευνα και συνεργασία με Πορτογάλους, Ιταλούς, Γάλλους, Κυπρίους, Ισραηλινούς λογοτέχνες, που αφιέρωσαν έργα τους σε παραθαλάσσιες πόλεις, ή εικαστικούς που εμπνεύστηκαν από την θάλασσα, αλλά αξίζει τον κόπο! Τόσα γίνονται τελευταία εδώ στην Ιταλία, αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη, για την πολιτιστική ταυτότητα των νοτίων Μεσογειακών χωρών. Και η Κρήτη -σπαρμένη στο κέντρο της Μεσογείου, στο ευλογημένο σταυροδρόμι τριών ηπείρων- είναι το ιδεώδες μέρος για την πραγματοποίηση τέτοιων πολιτιστικών συναντήσεων υπό τη μορφή και τη συμφωνία του γαλάζιου!
* Η Χρύσα Δαμιανάκη είναι καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στη Σχολή «Scienze della Formazione», του πανεπιστημίου του Σαλέντο Ιταλίας
chrysa.damianaki@unisalento.it