Είχαμε παρακολουθήσει σε «ζωντανή σύνδεση» τα τελευταία χρόνια, τελικούς μπάσκετ, ποδοσφαίρου, καλλιστεία, διαγωνισμούς τραγουδιού, τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά όχι… στρατιωτικό πραξικόπημα!
Ωστόσο, μετά (και) απ’ αυτήν την εμπειρία μας μπορούμε να βγάλουμε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα:
Συμπέρασμα 1ο: αν δεν λειτουργούσε η ΕΡΤ θα παρακολουθούσαμε ακόμα το «Κωνσταντίνου και Ελένης», -στην καλύτερη περίπτωση κάνα τουρκικό σίριαλ- αλλά για το πραξικόπημα θα είχαμε τηλεοπτική αναφορά με την έναρξη των πρωινάδικων με τον… Παπαδάκη τον Οκτώβριο!
Συμπέρασμα 2ο: Η «διεθνής κοινότητα» -πιστή στις «δημοκρατικές της αρχές» παίρνει «σαφή» θέση για τις… εξελίξεις, μόλις ξεκαθαρίζει το τοπίο και η έκβαση είναι σίγουρη, αφού μέχρι τότε απλά τις «παρακολουθεί» με προσοχή είναι η αλήθεια!
Συμπέρασμα 3ο: Βασικός κανόνας ενός «σοβαρού» πραξικοπήματος είναι να πιάνει στον ύπνο τον αντίπαλο και το λαό -κάτι ξέρουμε κι εμείς- κι όχι να επιχειρείται εξέγερση της πλάκας απογευματάκι σε ώρα αιχμής!
Συμπέρασμα 4ο: Κάθε «πραξικοπηματίας» ενεργεί στο όνομα της … «αποκατάστασης της δημοκρατίας». Έ, την κακομοίρα αυτή τη «δημοκρατία» τι έχει τραβήξει ανά τους αιώνες! Κι ο Ερντογάν «δημοκράτης» και οι χουνταίοι πιο «δημοκράτες» απ’ αυτόν! Αν τα περίμενες αυτά… Κλεισθένη θα καθόσουν στ’ αβγά σου και θα σου έλειπαν οι… «εμπνεύσεις»!
Συμπέρασμα 5ο: Δεν κάνεις πραξικόπημα εναντίον ενός λαοφιλούς ηγέτη -άσχετα αν σ’ αρέσει ή δε σ’ αρέσει- γιατί θα φας τα μούτρα σου. Εκτός κι αν το «πραξικόπημα» δεν ήταν τόσο «αυθόρμητο», όσο θέλουν να το παρουσιάζουν.
Συμπέρασμα 6ο: Βασικό επιχείρημα ενός πραξικοπήματος είναι ο «περιορισμός της ελευθερίας του Τύπου» και η καταγγελία για τον «έλεγχό» της. Τ’ ακούτε κύριε Τσίπρα; Ώρα είναι να έχουμε καλοκαιριάτικα φασαρίες με τις άδειες των καναλαρχών!
Συμπέρασμα 7ο: Αποδεδειγμένα ο Ιούλιος… «εμπνέει» κάθε μορφής «ανωμαλία», όπως αποστασίες, πραξικοπήματα κ.λπ. Άλλα πετυχαίνουν κι άλλα όχι!
Συμπέρασμα 8ο: Αν θέλει ο πραξικοπηματίας να είναι «σοβαρός» δεν καταλαμβάνει κοινοβούλια και τηλεοπτικά στούντιο, αλλά «ρίχνει» το… facebook! Επίσης εξοπλίζει τους «κινηματίες» με τελευταίας τεχνολογίας smartphone και όχι πολυβόλα!
Συμπέρασμα 9ο: Η ελληνική πολιτική ηγεσία παρακολουθούσε «στενά» τις εξελίξεις, ο Καμμένος φορούσε από νωρίς τη φόρμα παραλλαγής και τις παλάσκες, αλλά στο πεντάωρο που παρακολουθούσα από τηλεοράσεως δεν άκουσα καμιά αναφορά για τους χιλιάδες Έλληνες που βρίσκονταν στην Τουρκία!
Συμπέρασμα 10ο (και τελευταίο): Σε μια «σοβαρή» χώρα της ΕΕ, ποτέ δε θα είχαμε τέτοιου είδους εξελίξεις! Άρματα μάχης στους δρόμους και ελικόπτερα να πυροβολούν και καταλήψεις δημοσίων κτιρίων από ενόπλους και τέτοιου είδους αηδίες! Απλά θα… «έκλειναν» τις τράπεζες!
* Ο Μιχάλης Τζανάκης είναι φιλόλογος-συγγραφέας
istor.tzanakis@gmail.com