Τρία γλυπτά κοσμούν εδώ και λίγες ημέρες τον πεζόδρομο της μαρίνας στο Ρέθυμνο, τα οποία δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του Συμποσίου Γλυπτικής, που πραγματοποιήθηκε φέτος για πρώτη φορά με πρωτοβουλία του Λιμενικού Ταμείου.
Από τις 10 Ιουλίου μέχρι και τις 10 Αυγούστου βρέθηκε στο Ρέθυμνο μία τετραμελής ομάδα γλυπτών με επικεφαλής τον καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών στον τομέα γλυπτικής, Γιώργου Χουλιαρά. Οι γλύπτες Δημήτρης Χριστογιάννης, Ανδρέας Αραπάκης και ο φοιτητής της Σχολής Καλών Τεχνών Λέανδρος Ντόλας εργάστηκαν για ένα ολόκληρο μήνα κάτω από τον ήλιο με στόχο να δημιουργήσουν τρία γλυπτά, τα οποία, όπως από την αρχή είχαν δεσμευτεί, παραχώρησαν στο Λιμενικό Ταμείο για να τοποθετηθούν σε κάποιο σημείο του παραλιακού μετώπου.
Οι πύλες του Συμποσίου Γλυπτικής παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια διεξαγωγής του ανοιχτές, τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους ξένους επισκέπτες της πόλης, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις προσπάθειες των γλυπτών. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι επισκέπτονταν σε καθημερινή βάση το Συμπόσιο, προκειμένου να γνωρίσουν τη διαδικασία παραγωγής γλυπτών και την εξέλιξη των έργων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι επισκέπτες ζήτησαν από τους διοργανωτές την επανάληψη του Συμποσίου και το επόμενο καλοκαίρι.
Πηγή έμπνευσης για τους γλύπτες αποτέλεσε η θάλασσα και γι’ αυτό κοινή τους επιθυμία ήταν να παραμείνουν δίπλα σ’ αυτή. Μελλοντικός στόχος των διοργανωτών η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του παραρτήματος της σχολή Καλών Τεχνών στο Ρέθυμνο, προκειμένου να επαναληφθούν στο μέλλον παρόμοιες πρωτοβουλίες.
Μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μίνως Αλεφαντινός υποστήριξε πως θα γίνουν προσπάθειες να βρεθεί το ιδανικότερο σημείο στο παραλιακό μέτωπο -αμέσως μετά το τέλος των εργασιών ανάπλασης- προκειμένου να τοποθετηθούν εκεί τα τρία γλυπτά, όπως δηλαδή προβλέπει και ο αρχικός σχεδιασμός.
«Το Συμπόσιο Γλυπτικής πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Μετσόβειου Πολυτεχνείου μέσω του παραρτήματος που υπάρχει στο Ρέθυμνο σε συνεργασία με το Λιμενικό Ταμείο. Διήρκησε ένα μήνα και ήταν η πρώτη γόνιμη επαφή της πόλης με το παράρτημα της Καλών Τεχνών. Τη χαρακτηρίζω γόνιμη, γιατί μέσω του Συμποσίου τρία γλυπτά έμειναν στο Ρέθυμνο και ομορφαίνουν αυτή την περίοδο τον χώρο της μαρίνας.
Για ένα μήνα οι τρεις γλύπτες εργάστηκαν και δημιούργησαν, κάτω από την ήλιο, δίπλα στη θάλασσα στην άκρη της μαρίνας. Οι δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάστηκαν οι γλύπτες, αποτέλεσαν σπουδαίο κίνητρο για τους ίδιους, προκειμένου να πετύχουν τον στόχο που είχαν θέσει.
Τα έργα ολοκληρώθηκαν και προς το παρόν βρίσκονται στον πεζόδρομο της μαρίνας και οι πολίτες της πόλης εδώ και κάποιες μέρες έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τα γλυπτά. Έχουμε έρθει σε συμφωνία με τον κ. Χουλιαρά, προκειμένου μόλις ολοκληρωθεί η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, να προσπαθήσουμε να βρούμε κάποιο σημείο για να τοποθετήσουμε τα γλυπτά εκεί. Τα τρία γλυπτά είναι δουλεμένα και από τις τέσσερις πλευρές τους. Είναι έργα που ανήκουν στο παραλιακό μέτωπο, καθώς το θέμα των δημιουργών από την πρώτη στιγμή ήταν η θάλασσα και είναι γλυπτά εμπνευσμένα από αυτή».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου στόχος είναι το Συμπόσιο Γλυπτικής να γίνει θεσμός στην πόλη του Ρεθύμνου προσελκύοντας Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Μάλιστα όπως επεσήμανε στην εφημερίδα μας μετά την πραγματοποίηση τριών συμποσίων τα επόμενα χρόνια, ο θεσμός θα καταστεί διεθνής, με τα οφέλη σ’ αυτή την περίπτωση για το Ρέθυμνο να είναι πολλαπλά.
Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.): «Γέφυρες Πολιτισμού με τα χωριά μας»
Η Ένωση Πολιτιστικών Φορέων Επαρχίας Κισάμου (Ε.ΠΟ.Φ.Ε.Κ.) θα διοργανώσει έναν κύκλο Ημερίδων - Στρογγυλών Τραπεζιών Διαλόγου με βάση τα ιδιαίτερα...