Στις 22 Μαρτίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί το τρίτο παγκρήτιο φόρουμ προώθησης των Κρητικών προϊόντων, το οποίο θα διεξαχθεί στο διεθνές εκθεσιακό κέντρο Κρήτης στο Ηράκλειο.
Το φόρουμ πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά και έχει ως στόχο την προώθηση κρητικών παραδοσιακών προϊόντων στις κουζίνες ξενοδοχείων του νησιού, προκειμένου οι τουρίστες που θα επισκεφθούν την Κρήτη το καλοκαίρι να γνωρίσουν τα τοπικά εδέσματα.
Παραγωγοί της Κρήτης θα έχουν την δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με στελέχη ξενοδοχείων με στόχο την σύναψη συνεργασιών ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Η πρωτοβουλία ανήκει στα τέσσερα επιμελητήρια της Κρήτης και η συμμετοχή στο forum είναι δωρεάν. Το μόνο που χρειάζεται είναι οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν μία σχετική αίτηση προς το επιμελητήριο Ηρακλείου.
Χθες Τετάρτη, στο Επιμελητήριο Ηρακλείου εκπρόσωποι των διοργανωτών του φόρουμ παραχώρησαν συνέντευξη τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας έδωσαν το στίγμα και τους στόχους του φόρουμ, αναλύοντας τις δράσεις των φορέων που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, προκειμένου τα ποιοτικά κρητικά προϊόντα να γίνουν ευρέως γνωστά και στο εξωτερικό.
«Κινητήριος μοχλός της οικονομίας της Κρήτης, είναι ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός. Να δώσουμε την ευκαιρία στους εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί να γνωρίσουν τα προϊόντα μας, να τα αγοράσουν, να τα δοκιμάσουν και τότε θα έχουμε πετύχει τον σκοπό μας. Τα τελευταία τρία χρόνια φορείς του νησιού, τα επιμελητήρια, η περιφέρεια και όλοι όσοι εμπλέκονται στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, καταβάλλουν μία πολύ σοβαρή προσπάθεια για να καταφέρουμε την διασύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό. Μόνο μέσα από τη συνεργασία και την αλληλοϋποστήριξη θα μπορέσουμε να καταφέρουμε πράγματα», επεσήμανε η αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Θεανώ Βρέντζου.
«Πιστεύω πως μπορούμε με τον καλύτερο τρόπο να διασφαλίσουμε και την ποιότητα των προϊόντων μας και την παραγωγή μας και να έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης.
«Όλοι μας ξέρουμε ότι η Κρήτη παράγει προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, γεγονός που αποδεικνύεται όταν αυτά τυποποιούνται. Τα οπωροκηπευτικά, τα τυροκομικά, το λάδι αλλά και τα αρωματικά φυτά και το μέλι. Οι επιχειρήσεις μας θα πρέπει να δώσουν έμφαση στην ποιότητα των προϊόντων και υπηρεσιών που παρέχονται. Οι επισκέπτες αναζητούν την αυθεντικότητα των υπηρεσιών», τόνισε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ρεθύμνου Γιώργος Γιακουμάκης.
«Για μας ήταν πολύ σημαντική αυτή η πρωτοβουλία που πάρθηκε πριν από 3 χρόνια. Η στήριξη του πρωτογενή τομέα θα πρέπει να γίνει στην πράξη και αυτές οι ενέργειες και συνεργασίες βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γεωτεχνικού επιμελητηρίου Ανέστης Βασιλειάδης.
Η ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Παγκρήτιου φόρουμ ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια από το επιμελητήριο Ηρακλείου, όπου πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες συναντήσεις και σημαντικές συμφωνίες συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Το φόρουμ αποτελεί πλέον θεσμό για την τοπική οικονομία και έχει αποκτήσει Παγκρήτιο χαρακτήρα, καθώς διοργανώνεται τώρα από τα τέσσερα Επιμελητήρια της Κρήτης σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς του νησιού.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν για κάθε ενδιαφερόμενο, αρκεί να προηγηθεί αίτηση προς το επιμελητήριο Ηρακλείου.
Οι συναντήσεις παραγωγών Κρητικών προϊόντων και υπεύθυνων αγορών ξενοδοχείων και δικτύων διανομής, θα πραγματοποιηθούν σε προκαθορισμένα ραντεβού, για το λόγο αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση που διατίθεται από το Επιμελητήριο Ηρακλείου (Κορωναίου 9) και ηλεκτρονικά στο www.ebeh.gr
Το φόρουμ θα πραγματοποιηθεί φέτος παράλληλα με την Έκθεση Τροφίμων και Ποτών, στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν και οι παραγωγοί που θα δηλώσουν συμμετοχή στο φόρουμ. Στην περίπτωση αυτή τα Επιμελητήρια της Κρήτης θα επιχορηγήσουν μέρος της συμμετοχής τους στην Έκθεση.
Επίσης κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί πλειάδα παράλληλων εκδηλώσεων και δράσεων.
Το Τρίτο Παγκρήτιο φόρουμ στηρίζουν μεταξύ άλλων οι ακόλουθοι φορείς:
•ΓΕΩΤ.Ε.Ε – Παράρτημα Ανατολικής Κρήτης.
•Παγκρήτιος Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων.
•Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης.
•Σύνδεσμος Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης.
•Δίκτυο Κρητικού Ελαιολάδου.
•Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης.
Στόχος των Επιμελητηρίων της Κρήτης, είναι η συνεργασία πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, ώστε τα τοπικά προϊόντα να προωθηθούν και ν’ αναδειχθούν στην κουζίνα των Κρητικών ξενοδοχείων και κατά τη φετινή τουριστική περίοδο, αποτελώντας τους πρεσβευτές της Κρητικής διατροφής στο εξωτερικό, μέσω των φιλοξενούμενων τουριστών. Επίσης στόχος είναι η στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και των Κρητικών προϊόντων – τόσο των αγροτικών προϊόντων όσο και των βιομηχανικών – για την ανάπτυξη και εξωστρέφεια της τοπικής οικονομίας.
Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στο φόρουμ μέχρι την Παρασκευή στις 14 Μαρτίου επικοινωνώντας με το Επιμελητήριο Ηρακλείου, υπεύθυνη κυρία Λένα Στεφανουδάκη, 2810 247034, stefanoudaki@ebeh.gr.