Μια διοργάνωση που γίνεται κάθε χρόνο σε διαφορετικό νομό, δίνοντας την ευκαιρία σε επαγγελματίες του χώρου, σε σπουδαστές που επιθυμούν να κάνουν καριέρα ως σεφ αλλά και σε ερασιτέχνες λάτρεις της μαγειρικής, να διαγωνιστούν για το καλύτερο κρητικό πιάτο. Παράλληλα δίνεται η ευκαιρία σε επισκέπτες και κατοίκους της πόλης να έρθουν σε επαφή με την κρητική γαστρονομία, τις πρώτες ύλες, καθώς και τις τεχνικές παρασκευής των πιάτων.
Από το πρωί σπουδαστές δημόσιων και ιδιωτικών σχολών μαγειρικής κατέφθασαν στο Σπίτι του Πολιτισμού έτοιμοι να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και να γοητεύσουν το κοινό και τους κριτές. Οι σπουδαστές κλήθηκαν να ετοιμάσουν πιάτα βασισμένα σε δύο παραδοσιακές κρητικές πρώτες ύλες, τα όσπρια και τους χοχλιούς.
Την ώρα που προετοίμαζε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσει συναντήσαμε την Ελευθερία, πρωτοετή στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων. Φανερά αγχωμένη η σπουδάστρια, που μαγείρεψε χοχλιούς μπουμπουριστούς με κουκόφαβα, μας είπε: «Είναι η πρώτη φορά που συμμετέχω σε διαγωνισμό, δεν μπορώ να πω τι ακριβώς αισθάνομαι. Λίγο αγωνία, λίγο ενθουσιασμό, λίγο νευρικότητα, είναι όλα τόσο μπερδεμένα».
Πιο χαλαρές, ήταν η Ελευθερία, η Ζαχαρένια και η Ειρήνη μαθήτριες στο τμήμα μαγειρικής του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Ρεθύμνου, που συμμετείχαν στο διαγωνισμό στην κατηγορία μαθητών.
Οι τρεις κοπέλες ετοίμασαν ψωμί και στραπατσάδα χρησιμοποιώντας μόνο βιολογικά υλικά. Σχολιάζοντας την εμπειρία από τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό, δεν μπόρεσαν να κρύψουν τον ενθουσιασμό τους: «Δεν ξέρουμε πώς να το περιγράψουμε, είναι όλα πάρα πολύ ωραία, θέλαμε πάντα να συμμετέχουμε σε ένα διαγωνισμό και τώρα είναι η ευκαιρία μας. Μακάρι να νικήσουμε».
Κρητική κουζίνα δεν είναι η συνταγή
Τον σκοπό των τριήμερων γαστρονομικών εκδηλώσεων περιέγραψε σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής πρόεδρος της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης Μιχάλης Παναγιωτάκης. Σκοπός που δεν είναι άλλος από τη χρήση τοπικών πρώτων υλών στην παρασκευή παραδοσιακών πιάτων. «Το μήνυμά μας είναι αυτό, κρητική κουζίνα δεν είναι η συνταγή. Δεν μπορούμε να ετοιμάσουμε μια συνταγή όπως π.χ. χοχλιοί μπουμπουριστοί με σαλιγκάρια από τη Γαλλία. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με την κρητική κουζίνα. Η κρητική κουζίνα και η κρητική συνταγή βασίζονται σε τοπικά προϊόντα της μάνας κρητικής γης. Είμαστε σε ένα ευλογημένο τόπο που μας δίνει άψογες πρώτες ύλες και αυτό πρέπει να το αναδείξουμε».
Σχετικά με το μέλλον της κρητικής γαστρονομίας ο κ. Παναγιωτάκης δηλώνει αρκετά αισιόδοξος με το γεγονός ότι οι νέοι έχουν κάνει στροφή προς την κατανάλωση παραδοσιακών κρητικών προϊόντων αφήνοντας πίσω την ξενομανία του παρελθόντος. «Καλώς ή κακώς τα προηγούμενα χρόνια μας είχε πιάσει μια ξενομανία, λέγαμε να κάνουμε μια μακαρονάδα και βάζαμε και λίγη παρμεζάνα. Αυτό όμως που με χαροποιεί είναι ότι οι νέοι έχουν κάνει μια στροφή στην παράδοση, που είναι πραγματικά απίστευτη, ζητάνε κρητικά προϊόντα και προσέχουν τι θα αγοράσουν. Κακά τα ψέματα, όταν επιλέγεις σωστά υλικά θα έχεις σίγουρα πολύ καλό αποτέλεσμα στον ουρανίσκο σου».
Η αντιδήμαρχος Τουρισμού-Πολιτισμού Πέπη Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη αναφέρθηκε στη φιλοξενία, που είναι το ξεχωριστό συστατικό, που κάνει την κρητική κουζίνα πραγματικά μοναδική. «Είναι μια ευκαιρία να δείξουμε στους εαυτούς μας αλλά και στους άλλους τι παράγουμε, το πώς το μαγειρεύουμε, πως το τρώμε και ποια είναι η παρέα που κάνουμε στο τραπέζι. Αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι η φιλοξενία, ότι όλοι είναι καλεσμένοι στο τραπέζι μας και από οικοδεσπότες γινόμαστε φίλοι». Η κ. Μπιρλιράκη-Μαμαλάκη δεν παρέλειψε να υπερτονίσει το ρόλο που παίζει η Λέσχη Αρχιμαγείρων ως πρεσβευτές της κρητικής κουζίνας, αλλά και ως εργαλείο ανάπτυξης του τουρισμού και της οικονομίας. «Χρειαζόμαστε τη συμβολή, τη γνώση και τη δράση των αρχιμάγειρων. Γι’ αυτό τους υποδεχόμαστε σήμερα στο Ρέθυμνο, μαζί με τις απλές νοικοκυρές να μας δώσουν τα φώτα τους» ανέφερε η αντιδήμαρχος.
Να σημειωθεί ότι ταυτόχρονα με το διαγωνιστικό τμήμα, γίνονται παράλληλες εκδηλώσεις, όπως ομιλίες από τον Σύλλογο Ξενοδόχων, των Σύλλογο Διευθυντών Ξενοδοχείων κ.α. Εκτίθεται σαν θέμα το παραδοσιακό κρητικό πρωινό, σε μία προσπάθεια που κάνει η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης να αναδείξει ένα πρωινό βασισμένο αποκλειστικά σε ντόπια προϊόντα.
Ο διαγωνισμός συνεχίζεται σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή, οπότε και θα γίνει η βράβευση του καλύτερου Κρητικού σεφ της χρονιάς, όπως θα ψηφιστεί από την κριτική επιτροπή.
Η διοργάνωση γίνεται από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης, τον Δήμο Ρεθύμνου και την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, ενώ έχει την υποστήριξη του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ρεθύμνου, καθώς και όλους τους τοπικούς παράγοντες και φορείς Εστίασης και Τουρισμού.