«Τύχη αγαθή», όπως λέμε, έφτασε και στα χέρια μου ένα βιβλίο με τον παραπάνω τίτλο που έγραψε-στιχούργησε τελευταία ο Κωστής Λαγουδιανάκης.
Προτού το ανοίξω με εντυπωσίασε ο όγκος του -πολύ μεγάλος, αλλά και η πολύ όμορφη-καλαίσθητη εμφάνισή του, στοιχεία που δεν είναι συνηθισμένα σε βιβλία. Και δεν έχασα χρόνο να το ανοίξω, για να πάρω την πρώτη γεύση, λίγη μυρωδιά από το εσωτερικό του.
Προσπέρασα στα γρήγορα τα τυπικά, τα προλογικά και τους χαιρετισμούς, για να φτάξω στο ψητό και να «πορπατήξω στη στράτα της Κρητικής Ιστορίας», με οδηγό τον συγγραφέα. Μια πορπατηξά μόνο με στίχους, δεκαπεντασύλλαβους, γραμμένους όλους στον ατόφιο κρητικό ιδιωματικό λόγο, που άψογα ξέρει να χειρίζεται ο φίλτατος δάσκαλος κρητολάτρης Κωστής Λαγουδιανάκης.
Δεν είχα καμιά αμφιβολία πως, στα χέρια μου είχα ένα αριστούργημα στιχουργικό, λογοτεχνικό και εν τέλει ιστορικό. Είχα ομπρός μου ένα πανέμορφο μάτσο με πολύχρωμα λουλούδια, που μυρίζανε όλα και μόνο Κρήτη (Νεολιθική, Μινωϊκή, Δωρική, Κλασική, Ελληνιστική, Ρωμαϊκή, Βυζαντινή, Βενετική, Αιγυπτιακή, Αυτόνομη και Ελληνική).
Δεν είχα καμιά αμφιβολία, για την αξία αυτού του πονήματος που είχα στα χέρια μου, γιατί ο δημιουργός του έχει δώσει πολλά δείγματα γραφής, εδώ και πολλά χρόνια, στα γράμματα γενικότερα, αλλά και σαν μέλος του Συλλόγου Κρητών Στιχουργών με πολλές διακρίσεις.
Ομολογώ πως εντυπωσιάστηκα και πλαντάχτηκα από την τόση ευωδία στίχων και συναισθημάτων. Ένα πολύστιχο στιχούργημα με 17500 στίχους, από τους οποίους αναδεικνύεται ολόκληρη η ιστορία της Κρήτης.
Η οικογένεια του αγαπητού συγγραφέα, του Χαρασανού δασκάλου Κωστή Λαγουδιανάκη και ο δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογός του χωριού του Χαρασό Πεδιάδος Ηρακλείου, πρέπει να νιώθουνε υπερήφανοι και γι’ αυτή την ανεκτίμητη προσφορά του.
Αυτά τα λίγα, για να μη γράψω τα ίδια παίνια που έχουνε γράψει κι άλλοι.
«Η μπένα σου το ξόδιασε περίσσο το μελάνι,
στση Κρήτης τη «πορπατηξά» που στσ’ ουρανούς τη φτάνει».
Φίλε Κωστή, δέξου αγαπητερά, πολλά τα συχαρίκια μου. Και σ’ άλλα με υγεία.
Μάρτης του 2021