Ολοκληρώθηκε χτες, στο παρά πέντε της τελευταίας παράτασης που είχε δοθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος στους ΟΤΑ της χώρας, η διαδικασία από τον Δήμο Ρεθύμνου σε ό, τι αφορά στις υποχρεώσεις του για τους δασικούς χάρτες.
Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Χωροταξίας και Πολεοδομίας Άγγελο Μαλά, όλα τα δεδομένα καταχωρήθηκαν χτες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου, βήμα το οποίο χαρακτηρίζεται ως απαραίτητη και βασική προϋπόθεση για να μπορέσει στη συνέχεια η Δασική Υπηρεσία του Ρεθύμνου να προχωρήσει στην ανάρτηση των δασικών χαρτών στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Οι δασικοί χάρτες αποτελούν άλλωστε το πλέον χρήσιμο εργαλείο τόσο σε ό, τι αφορά στην ίδια την προστασία του περιβάλλοντος, αφού πλέον θα είναι σαφές και ξεκάθαρο προς όλους, ποιες περιοχές είναι δασικές και οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται άμεσα μέσω του διαδικτύου και επίσης τα δεδομένα αυτά που θα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του υπουργείου και προσβάσιμα στον καθένα, άρα θα διευκολύνουν ουσιαστικά τους πολίτες σε σχέση με την έκταση, την οποία τους ενδιαφέρει για αγορά ή μεταβίβαση, κάτι που μέχρι πρότινος κόστιζε ιδιαίτερα σε χρόνο.
Συγκεκριμένα, σε ό, τι αφορά στον Μητροπολιτικό Δήμο Ρεθύμνου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος Άγγελος Μαλάς, υπάρχουν τρεις κατηγορίες στους οποίους χωρίζονται οι οικισμοί του Δήμου.
Η πρώτη κατηγορία αφορά στους οικισμούς που έχουν σαφή όρια, η δεύτερη κατηγορία αφορά στους οικισμούς με προσωρινά καθορισμένα όρια από την πολεοδομία για τα οποία απαιτείται η γνωμοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας και η τρίτη κατηγορία αφορά στις οικιστικές πυκνώσεις για τις οποίες υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις που ανάλογα την πυκνότητα των σπιτιών, ορίζει περιοχές, όπου ξεκαθαρίζει που δεν υπάρχει δασική έκταση.
Στο Ρέθυμνο, μετά την έρευνα που έγινε, διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν οικιστικές περιοχές, η τρίτη κατηγορία δηλαδή. Από τους 120 οικισμούς, στην πορτοκαλί ζώνη που αφορά στην πρώτη κατηγορία με τα σαφή όρια, υπάρχουν 43 οικισμοί (οριοθετήθηκαν με το διάταγμα του 1985). Στη δεύτερη κατηγορία κατεγράφησαν 36 οικισμοί για τους οποίους απαιτείται γνωμοδότηση της Δασικής Υπηρεσίας.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των οικισμών της ζώνης των 800 μέτρων ο κ. Μαλάς είπε ότι δεν απαιτείται να εξαιρεθούν από τους δασικούς χάρτες και χαρακτηριστικά ανέφερε: «Αυτό που πρέπει να διευκρινίσουμε είναι τι γίνεται με τους οικισμούς της ζώνης των 800, κυρίως για τους κυκλικούς οικισμούς. Αυτός ήταν έντονος προβληματισμός αλλά στην πορεία ξεπεράστηκε, γιατί συνειδητοποιήσαμε ότι στους κυκλικούς οικισμούς που έχουν καταργηθεί, στις περιοχές αυτές ζητάμε τη βεβαίωση ότι δεν είναι δασική περιοχή. Επομένως, δεν χρειάζεται εμείς για αυτές τις περιοχές να προσκομίσουμε ή να τις εξαιρέσουμε από τους δασικούς χάρτες γιατί, ούτως ή άλλως, η διαδικασία αυτή γίνεται με κάθε οικόπεδο ξεχωριστά. Δεν απαιτείται να ενταχθούν δηλαδή, γιατί από μόνοι τους θεωρούνται ένα οικόπεδο ξεχωριστά. Οι κυκλικοί είναι ένα κομμάτι από τους 67 οικισμούς.
Σε γενικό πλαίσιο, αυτή η διαδικασία έγινε και μπορεί να φαντάζει εύκολη αλλά είναι μια επίπονη και απαιτητική διαδικασία, καθώς πρέπει ο κάθε οικισμός να εξετάζεται σχολαστικά και να βλέπουμε τις περιγραφές των ορίων στους χάρτες και την πραγματικότητα. Είχαμε τελειώσει από την Παρασκευή αλλά απαιτήθηκε εκ νέου. Είχαμε κάποιους κωδικούς, οι οποίοι για κάποιο λόγο έληξαν και εμείς δεν ενημερωθήκαμε για αυτό. Η διαδικασία αυτή έχει τεράστια σημασία γιατί ξεκαθαρίζει ποιες περιοχές είναι δασικές και ποιες όχι. Αν αυτό δεν γίνει, χρειάζεται αποχαρακτηρισμός κάθε έκτασης χωριστά γεγονός που δυσχεραίνει πάρα πολύ τη διαδικασία της οικοδόμησης. Κανονικά δεν γίνονται ούτε οι μεταβιβάσεις. Έχουμε δηλαδή τέτοιου είδους θέματα, αποδεικτικά, πολεοδομικά» εξήγησε ο κ. Μαλάς και συμπλήρωσε ότι: «Είναι μια διαδικασία γενικότερη που πρώτα απ’ όλα προστατεύει τα δάση και αυτός είναι ο βασικός στόχος. Έρχεσαι και χαράζεις και λες οι δασικές περιοχές είναι συγκεκριμένες τις οποίες τις ξέρω. Παλαιότερα δεν υπήρχαν δασικές περιοχές εκτός από κάποιες συγκεκριμένες. Λες ότι αυτές είναι οι δασικές τις οποίες όμως για να τις κάνεις πρέπει να έχεις περάσει από το φίλτρο και τους όρους και τις προϋποθέσεις για να πεις, δεν μπορεί να είναι όλη η επικράτεια δασικοί χάρτες. Με κάποιο τρόπο πρέπει να εξαιρεθούν οι περιοχές που είναι οικιστικές. Το ένα αυτό κομμάτι είναι αυτό που καλείται η πολεοδομία να πράξει. Άρα, η διαδικασία αυτή κατά κύριο λόγο προστατεύει τα δάση αλλά παράλληλα δίνει το δικαίωμα στους δημότες να εκμεταλλευτούν τη δόμηση και να επενδύσουν σε ακίνητα».
Καταλήγοντας ο κ. Μαλάς, τόνισε: «Ολοκληρώσαμε μια διαδικασία επίπονη και μελετητικά αλλά και με μεγάλη σημασία, ώστε να μην έχει ο κόσμος προβλήματα στην πορεία κατά τη φάση έκδοσης αδειών και γενικότερα τις μεταβιβάσεις, να ξέρουμε ποιες είναι οι δασικές περιοχές. Πρώτον, να μπορούμε να επενδύσουμε στην περιοχή που δεν έχουν δασικό χαρακτήρα και από την άλλη τις περιοχές που παρουσιάζουν δασικό χαρακτήρα να μπορούμε να τις προστατεύσουμε γιατί είναι σημεία και πυρήνες που αξίζουν την προστασία και για το περιβάλλον αλλά και για την ίδια μας τη ζωή».
Η ανάρτηση των δασικών χαρτών αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο σε επίπεδο χώρας, όπως έχει επανειλημμένως τονίσει ο υπουργός Περιβάλλοντος. Στόχος είναι οι υπηρεσίες, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις, με το πάτημα ενός κουμπιού από τον υπολογιστή τους, στο σπίτι, στο γραφείο, ακόμα και στο κινητό, να μπορούν να ενημερώνονται, να εκτυπώνουν και να χρησιμοποιούν το απόσπασμα με τον χαρακτήρα της έκτασης ενδιαφέροντος. Με την κύρωση των δασικών χαρτών απαλλάσσονται οι πολίτες από την χρονοβόρα διαδικασία των πράξεων χαρακτηρισμού και ο στόχος είναι η πλήρης και διαφανής ενημέρωση για το περιεχόμενο του χάρτη και το αν μια έκταση καλύπτεται από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας ή όχι.
Με αυτό τον τρόπο, θα μειωθούν οι χρόνοι για την εκτέλεση αναπτυξιακών για τη χώρα δραστηριοτήτων και για την έκδοση αδειών. Οι δασικοί χάρτες αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης για κάθε περιοχή, αφού επί της ουσίας έχουν να κάνουν με τον καθορισμό χρήσεων γης, προστατεύοντας παράλληλα το φυσικό περιβάλλον. Με την προστασία των δασικών εκτάσεων από τις αυθαίρετες επεμβάσεις και την άναρχη δόμηση, διασφαλίζεται η δημόσια και η ιδιωτική περιουσία.