Την πιλοτική μονάδα του προγράμματος LIFE F4F – Τροφή από Τρόφιμα και την Μονάδα Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων Ηρακλείου, στον χώρο που σχεδιάζεται το Περιβαλλοντικό Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας βόρεια της Βιομηχανικής Περιοχής Ηρακλείου, επισκέφτηκε χθες ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.
Ο υπουργός, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. και αντιδήμαρχο Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη, τον αντιπρύτανη του Τ.Ε.Ι. Κρήτης Θρασύβουλο Μανιό και υπηρεσιακά στελέχη, είδε από κοντά τον τρόπο που γίνεται η επεξεργασία των τροφικών υπολειμμάτων στη μονάδα του προγράμματος LIFE F4F – Τροφή από τρόφιμα, ενώ ενημερώθηκε και για τα αποτελέσματα της πρώτης περιόδου λειτουργίας της.
Αμέσως μετά επισκέφτηκε τη Μονάδα Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων – Μ.Π.Α., όπου ο πρόεδρος του Ε.Σ.Δ.Α.Κ. Χάρης Μαμουλάκης μαζί με τα στελέχη του Συνδέσμου του έδειξαν τα σχέδια βάση των οποίων θα μετεξελιχθεί σε Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων – Μ.Ε.Α., κάτι για το οποίο υπάρχει ήδη ολοκληρωμένη μελέτη η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο αδειοδότησης.
Ο κ. Φάμελλος τόνισε την αναγκαιότητα της εφαρμογής του μοντέλου κυκλικής οικονομίας από όλους τους δήμους, επισημαίνοντας ότι αυτό θα φέρει περιβαλλοντικά οφέλη αλλά και οικονομικά οφέλη, τόσο στους δήμους όσο και στους πολίτες.
Όπως ανέφερε ο κ. Φάμελλος: «Δόθηκε χθες για διαβούλευση η νέα τιμολογιακή πολιτική των υπουργείων Περιβάλλοντος και Εσωτερικών για τη διαχείριση αποβλήτων που συνδέεται απόλυτα με αυτό το έργο που βλέπουμε να υλοποιείται εδώ, στο Ηράκλειο, πιλοτικά.
Οι δήμοι οι οποίοι θα έχουν την καλύτερη επίδοση στην ανακύκλωση των συσκευασιών, στην ανακύκλωση των οργανικών υλικών με τη χωριστή συλλογή των οργανικών αλλά και την καλύτερη επίδοση στην εκτροπή απορριμμάτων από την ταφή, δηλαδή στην με οποιοδήποτε τρόπο αξιοποίηση για τους σκοπούς της κυκλικής οικονομίας απορριμμάτων, θα έχουν μείωση του κόστους διαχείρισης για τα τέλη επεξεργασίας προς τους ΦΟΔΣΑ, μέχρι και 25%.
Αυτό θα δώσει ένα διπλό όφελος στον πολίτη, στον επιχειρηματία. Από τη μια μεριά τη μείωση του κόστους μεταφοράς και επεξεργασίας, διότι πλέον τα απορριμματοφόρα δεν θα καταναλώνουν άχρηστα χιλιόμετρα για τη μεταφορά ωφέλιμων υλών σε χωματερές και ΧΥΔΑ ενώ ταυτόχρονα το κόστος επεξεργασίας για τον δήμο που θα έχει καλές επιδόσεις θα μειώνεται έως 25%.
Εμείς θέλουμε η μείωση αυτή να περάσει στον πολίτη και ταυτόχρονα να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».
Ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας πρόσθεσε: «Αυτό το μοντέλο κυκλικής οικονομίας είναι μια πιλοτική πρωτοβουλία που πρέπει πλέον να περάσει σε όλους τους δήμους γιατί η αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής και η υποχρεωτική διαλογή των οργανικών υλικών όπως και των υπολοίπων ανακυκλώσιμων, είναι υποχρεωτική για όλους τους δήμους της χώρας από το 2019.
Η μεγάλη αλλαγή που συμβαίνει στη διαχείριση των απορριμμάτων, είναι αυτή η οποία πρέπει να συμβεί στην καθημερινότητα μας. Δηλαδή το ότι πρέπει οι δήμοι να ενηλικιωθούν ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις της διαλογής στην πηγή. Αυτό είναι προτεραιότητα.
Για να γίνει εφικτό κάτι τέτοιο, θα πρέπει σε επίπεδο περιφερειών να οργανωθούν οι φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων έτσι ώστε στο επίπεδο πλέον της επεξεργασίας και του καθορισμού της τιμολογιακής πολιτικής, να έχουν την απαραίτητη οικονομία κλίμακος, την τεχνογνωσία, για να υποστηρίξουν τους δήμους και να διοικούν τα μεγάλα εργοστάσια, τις μεγάλες υποδομές.
Η Κρήτη είναι πρωτοπόρα όσον αφορά τη χρηματοδότηση τέτοιων μεγάλων επενδύσεων. Έχουμε ήδη χρηματοδότηση της τάξης 96-100 εκ. ευρώ για μεγάλα έργα διαχείρισης απορριμμάτων και πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλοι φορείς που θα μπορέσουν να τα διαχειριστούν».
Υπενθυμίζεται ότι η μονάδα του προγράμματος LIFE F4F – Τροφή από Τρόφιμα λειτούργησε – μαζί με τις ημέρες των δοκιμών – για 144 ημέρες και κατάφερε να ανταποκριθεί απόλυτα στις απαιτήσεις, σύμφωνα με τον προγραμματισμό που είχε γίνει. Κάτι που ικανοποίησε τα στελέχη των συνεργαζόμενων φορέων, του Ε.Σ.Δ.Α.Κ., του Τ.Ε.Ι. Κρήτης, του Χαροκόπειου πανεπιστημίου, του Γεωπονικού πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου και απόδειξε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αποτελεί πραγματικά σημαντική τομή στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Στο πιλοτικό στάδιο λειτουργίας της μονάδας, συμμετείχαν τα ξενοδοχεία Creta Maris, Galaxy, Atlantis και Olive Green, τα οποία ακολουθούν την αυστηρή διαδικασία διαλογής στην πηγή των τροφικών τους υπολειμμάτων, ενώ και η επεξεργασία τους γίνεται με την τήρηση πολύ αυστηρών προδιαγραφών και συνθηκών ασφαλείας σε όλα της τα στάδια.
Το πρόγραμμα «Τροφή από Τρόφιμα – Food for Feed» έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης διεργασίας παραγωγής ζωοτροφών από τα υπολείμματα τροφίμων (κουζίνας και τραπεζαρίας) των χώρων μαζικής εστίασης, κυρίως ξενοδοχείων και εστιατορίων, που ήδη εφαρμόζουν σύστημα διαλογής στην πηγή ή θα επιθυμούσαν να εφαρμόσουν στο άμεσο μέλλον.
Τα υπολείμματα τοποθετούνται σε ειδικούς κάδους και η συλλογή τους γίνεται με ειδικά αυτοκίνητα – ψυγεία, που εξασφαλίζουν την ασφαλή μεταφορά τους στην πιλοτική μονάδα ηλιακής ξήρανσης. Κεντρικό στοιχείο της διεργασίας του F4F, είναι η παστερίωση των υπολειμμάτων τροφίμων, μέσα από μια τροποποιημένη και ενισχυμένη διεργασία ηλιακής ξήρανσης, της οποίας προηγείται η χειροδιαλογή και ο τεμαχισμός των υπολειμμάτων.
Η διάρκεια του έργου είναι 42 μήνες, με καταληκτική ημερομηνία την 28η Φεβρουαρίου 2020, ενώ ο συνολικός Προϋπολογισμός είναι 2.580.619,00 € και η επιδότηση από την ΕΕ 1.459.227,00 €.