Της ΕΛΠΙΔΑΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
Οι γεύσεις του Αιγαίου, η μουσική και ο χορός της Νάξου έγιναν ένα με την κρητική παράδοση και τον γαστρονομικό πλούτο του νησιού σε μια μοναδική βραδιά γεμάτη θάλασσα, γεμάτη Αιγαίο, γεμάτη μουσική και χορό.
Τουλουμοτύρι, ανθότυρο και αρσενικό τυρί, από τη Νάξο, κρέας, πατάτα τηγανητή Νάξου, χοιρινό στη λαδόκολλα μαγειρεμένο με σκόρδο και αρσενικό τυρί Νάξου μέσα και μυρωδικά, κρασί, κίτρο Νάξου, μέλι, ήταν μερικά μόνο από τα εδέσματα του κυκλαδίτικου νησιού, τα οποία ταξίδεψαν και ετοίμασαν οι Ναξιώτες για να τα προσφέρουν δωρεάν σε όλους όσοι παραβρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στο θέατρο Ερωφίλη στη Φορτέτζα.
Στην απέναντι πλευρά η Κρήτη με τη δική της ξεχωριστή γαστρονομία πρόσφερε, μεταξύ άλλων, ρεβίθια με ξινόχοντρο και παρφέ γιαούρτι με δημητριακά.
Πρόκειται για το 4ο Φεστιβάλ Αιγαιοπελαγίτικων Γεύσεων που για τέταρτη συνεχή χρονιά διοργανώνεται στο Ρέθυμνο και ενώνει το Αιγαίο μέσα από τις γεύσεις, μέσα από τον χορό και μέσα από τον πολιτισμό. Στο 4ο Φεστιβάλ είχαν κληθεί και συμμετείχαν μουσικοχορευτικοί σύλλογοι από το Φιλώτι Νάξου και τις Λουσακιές Κισσάμου.
Πλήθος κόσμου βρέθηκε στο Θέατρο Ερωφίλη στη Φορτέτζα, γεύτηκε παραδοσιακά εδέσματα της Νάξου και της Κρήτης, ενώ απόλαυσε παράλληλα και το μουσικοχορευτικό θέαμα.
Συρτά Ρεθεμνιώτικα και Κισσαμίτικα, Ρόδον και Λαζώτης αλλά και εντυπωσιακά Πεντοζάλια και Μαλεβιζιώτης γέμισαν το κάστρο με ρυθμούς.
Πατινάδα, Καλαμαθιανά, Μπάλος και άλλοι χοροί από τη Νάξο, έφεραν τον αέρα των Κυκλάδων στην καρδιά του Ρεθύμνου.
Σε σχετικές δηλώσεις του ο κ. Μαρίνος Τσουκνάκης, πρόεδρος Συλλόγου Κρητών Δράσεις, στου οποίου είναι μέλος η «Ρεθεμνιανή Παρέα» ανέφερε: «Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κρητικής Διατροφής και της Ρεθεμνιανής Παρέας, θέλουμε να δείξουμε το διαφορετικό ύφος στους χορούς του Αιγαίου και της Κρήτης, καθώς έχουμε συγκροτήματα από Χανιά και τη Νάξο. Θέλουμε να δείξουμε τον ατόφιο, τον γνήσιο χορό, το συναίσθημα του χορευτή. Έχουμε ξεκινήσει από την Κούφη εδώ και 12 χρόνια και πλέον κάνουμε σεμινάρια με το Γιάννη Μεγαλακάκη για να δούμε και να αναδείξουμε και να καλλιεργήσουμε την παιδεία σε αυτό το κομμάτι του χορού. Στόχος του Γιάννη Μεγαλακάκη και εμένα, σαν Ρεθεμνιανή Παρέα, είναι να περάσουμε στον κόσμο αυτή τη διδασκαλία και το ήθος. Από την άλλη το Ινστιτούτο Κρητικής Γαστρονομίας έχει ετοιμάσει εδέσματα γιατί είναι πολύ σημαντικό να γνωρίσουμε το κομμάτι της γαστρονομίας και το κομμάτι του χορού».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Κρητικής Διατροφής Μιχάλης Παναγιωτάκης, υποστήριξε: «Η γαστρονομία υπάρχει παντού γιατί η γαστρονομία σημαίνει πολιτισμός, κουλτούρα, φιλοσοφία, παράδοση. Η γαστρονομία ζει μέσα μας και μας συνοδεύει παντού. Άρα όπως ταξιδεύει η σκέψη μας, έτσι ταξιδεύει και η γαστρονομία μας. Συνεργαζόμαστε τα τέσσερα τελευταία χρόνια με τη Ρεθεμνιανή Παρέα και φέτος έχουμε καλεσμένους από τη Νάξο και περνάμε υπέροχα, γιατί μέσα από τέτοιες δράσεις έρχεται ο κόσμος πιο κοντά».
Ο κ. Παναγιωτάκης στη διάρκεια του φεστιβάλ πραγματοποίησε ομιλία σχετικά με την κρητική διατροφή, τα οφέλη της, αλλά και τη σημασία της για τον τουρισμό.
Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων είπε: «Όταν λέμε κρητική διατροφή εννοούμε ένα συνδυασμό υλικών και γεύσεων υψηλής και ισορροπημένης διατροφικής αξίας.
Επιστημονικές μελέτες οι οποίες έχουν γίνει από το 1960 μέχρι και σήμερα έχουν αποδείξει την αξία της κρητικής διατροφής σαν το ιδανικότερο μοντέλο για τον σύγχρονο άνθρωπο, με πλούσιες θετικές επιδράσεις στην υγεία. Μερικές από αυτές είναι: Μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων, μειώνει τον κίνδυνο της αρτηριοσκλήρυνσης, δρα ευεργετικά σε ορισμένους τύπους καρκίνου όπως μαστού, προστάτη, του παχέος εντέρου, έχει θετική επίδραση, σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Δουβλίνου στον μεταβολισμό.
Παρόλο που η κρητική διατροφή αποτελεί σύγχρονο μοντέλο υγιεινής διατροφής, οι Έλληνες δεν έχουμε κατορθώσει να αναδείξουμε την Ελλάδα ως κοιτίδα της συγκεκριμένης διατροφής και δεν το εκμεταλλευόμαστε ως ενέργεια ανάπτυξης της οικονομίας μας. Σύμφωνα με στοιχεία του παγκόσμιου οργανισμού τουρισμού, το 44% των ταξιδιωτών ανά τον κόσμο, θεωρούν το φαγητό ως ένα από τα πρωτεύοντα κριτήρια του τόπου που θα επισκεφτούν. Ωστόσο, στον τόπο μας, η παραδοσιακή κουζίνα βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης σε έναν σύγχρονο και ανεπτυγμένο κόσμο με πλούσια στοιχεία γεύσης. Το 2014 ένα 17% επισκέφτηκε τη χώρα μας για τη γαστρονομία της. Δυστυχώς όμως δεν κατατάσσεται ανάμεσα στους πιο ελκυστικούς και υψηλά ανταγωνιστικούς προορισμούς, όπως η γειτονική Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.
Η γαστρονομία αποτελεί ένα ιδιαίτερα πρόσφορο τουριστικό προϊόν για την Κρήτη, με μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών που διαθέτει και τον ανεξάντλητο πλούτο των παραδοσιακών συνταγών. Όταν λέμε σύγχρονη κρητική διατροφή εννοούμε ότι σέβομαι τον τόπο μου, αγαπώ τα προϊόντα και την παράδοσή του, αξιοποιώ αυτό που μου προσφέρει, δίνω απόλαυση σε έναν σύγχρονο ουρανίσκο, εκπαιδεύομαι σύμφωνα με τις ανάγκες, ζω στο σήμερα και ονειρεύομαι το αύριο».
Εκ μέρους της Νάξου ο κ. Στέφανος Τσάφος πρόεδρος του Αθλητικού Μορφωτικού Συλλόγου Φιλωτίου ο «Ζευς» από το Φιλώτι της Νάξου, μιλώντας στα «Ρ.Ν.», είπε: «Εμείς ερχόμαστε για πρώτη φορά, είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που βρισκόμαστε σε αυτόν τον ωραίο χώρο. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε πάρα πολύ τα παιδιά που μας κάλεσαν εδώ σήμερα, σίγουρα θα υπάρξει πρόσκληση και από εμάς να τους φιλοξενήσουμε στη Νάξο. Έχουμε φέρει εδώ παραδοσιακά προϊόντα του Φιλωτίου και γενικότερα της Νάξου. Έχουμε μαγειρέψει παραδοσιακό χοιρινό τυλιχτό, το οποίο το προσφέρουμε σε γάμους και βαπτίσεις, σε χαρούμενες δηλαδή περιπτώσεις, με αρσενικό τυρί Φιλωτίου μέσα, με όλα τα καρυκεύματα που πρέπει να έχει το φαγητό από το Φιλώτι της Νάξου. Έχουμε παραδοσιακό τυρί, τις ελιές μας, τις πατάτες τις παραδοσιακές μας τις ωραίες, μέλι, κίτρο, έχουμε φέρει δηλαδή προϊόντα και από τη Νάξο και από το Φιλώτι συγκεκριμένα. Το φεστιβάλ αυτό είναι άλλο ένα δείγμα ότι και η Νάξος -συγκεκριμένα πιστεύω και πολύ- με την Κρήτη έχει πολύ καλές σχέσεις και έχει συνεργασία και πολλά κοινά και αυτή δηλαδή η εκδήλωση, για άλλη μια φορά, αποδεικνύει και αυτό το πράγμα».