Φωνάζει από μόνο του! Βγάζει μάτι, όπως λέει και ο λαός! «Δεν πάμε καλά!» Βγάλτε ωτασπίδες και παρωπίδες, και γρήγορα μάλιστα! Κάθε στιγμή, λοιπόν, γινόμαστε όλοι αυτήκοοι και αυτόπτες μάρτυρες όλων όσα συμβαίνουν, με ή παρά τη θέλησή μας, γύρωθέ μας και έρχονται να το επιβεβαιώσουν με το χειρότερο τρόπο…
Όλοι λένε πως ο κόσμος μας έχει προοδέψει. Ότι ο άνθρωπος του καιρού μας έχει λύσει τα πιο πολλά από τα καθημερινά του προβλήματα και η ζωή του, χάρη στα επιτεύγματα της επιστήμης, της έρευνας και της τεχνολογίας, έχει γίνει πιο εύκολη και καλύτερη. Μύθος ή αλήθεια;
Μερικά παραδείγματα, όπως τα αλιεύσαμε σε ελληνικές εφημερίδες τις τελευταίες ημέρες, θα αποδείξουν, θαρρώ, πως είναι μύθος και άνθρακες ο θησαυρός η σημερινή ευημερία των ανθρώπων και των κοινωνιών τους, όσο τουλάχιστον υπάρχουν κάποιοι που εκμεταλλεύονται ή καταπιέζουν προς ίδιον (υλικό πάντοτε!) συμφέρον τους υπόλοιπους συνανθρώπους μας…
Ας μη στρουθοκαμηλίζουμε και ας μην εθελοτυφλούμε στη σκληρή πραγματικότητα και αναλαμβάνοντας και εμείς τις ευθύνες μας ας ξεκινήσουμε με κάποιους οικονομικούς και πολύ εύγλωττους και πάντα σημαντικούς σχετικά με την ζωή μας δείχτες. Έτσι, σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών για τον πληθυσμό της Ελλάδας και με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» (10.01.2016), «To 2014 περί το 1,2 εκατ. άτομα που κατοικούσαν σε αστικά και ημιαστικά κέντρα χαρακτηρίζονταν φτωχά, ενώ στο σύνολο των αγροτικών περιοχών τα φτωχά άτομα υπολογίζονταν σε 1,1 εκατομμύριο».
Αρχές του 2016 (08 Γενάρη), ο «Ριζοσπάστης» δημοσίευσε αξιοπρόσεκτα στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αναδημοσιεύουμε τινά εξ αυτών για την Ελλάδα, εφόσον η ανεργία είναι, ως γνωστόν, ο υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας για την οικονομική δυσπραγία πολλών ελληνικών νοικοκυριών:
«Στο 24,5% ανήλθε η ανεργία τον Οκτώβρη του 2015, έναντι 26% τον Οκτώβρη του 2014 και 24,6% το Σεπτέμβρη του 2015, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ).
Τον Οκτώβρη του 2015, το σύνολο των απασχολούμενων εκτιμάται ότι έφτασε τα 3.630.449 άτομα, περίπου 86.000 περισσότεροι από τον Οκτώβρη του 2014 και μειώθηκαν κατά περίπου 2.000 σε σχέση με το Σεπτέμβρη του 2015.
Οι άνεργοι έφτασαν τους 1.175.903, μειωμένοι κατά σχεδόν 71.000 σε σχέση με τον Οκτώβρη του 2014 και κατά 8.000 σε σχέση με το Σεπτέμβρη του 2015.
Η ανεργία στους άνδρες διαμορφώθηκε στο 21% και στις γυναίκες στο 28,7%. Στους νέους ηλικίας 15 – 24 ετών η ανεργία διαμορφώθηκε στο 48,6%, στις ηλικίες 25 – 34 στο 30,9%, στην ηλικιακή ομάδα 35 – 44 στο 22,7% και στην ηλικιακή ομάδα 45 – 54 ετών στο 19,6%».
Η οικονομική δυσπραγία έχει επιπτώσεις και στην υγεία και στην παιδεία των πολιτών. Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, ας σταθούμε σε πρόσφατο δημοσίευμα του «Έθνους» (19.01.2016): «Σε ποσοστό που αγγίζει περίπου το 4% ανέρχεται η σχολική διαρροή στην Ελλάδα και κυρίως όσον αφορά στους μαθητές του Γυμνασίου που δεν συνεχίζουν τις σπουδές τους στο Λύκειο. […] Σύμφωνα με στοιχεία του Συνηγόρου του Παιδιού και του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, περίπου 30.000 παιδιά, στην πλειοψηφία τους ηλικίας 15 με 17 ετών, αναγκάζονται κάθε χρόνο να εγκαταλείψουν το σχολείο. Οι οικογένειες των περισσοτέρων από τα παιδιά αυτά ζουν υπό συνθήκες απόλυτης φτώχειας, οπότε η επιλογή να εγκαταλείψουν το σχολείο και να βγουν στην αγορά εργασίας για να μπορέσουν να επιβιώσουν αποτελεί ουσιαστικά μονόδρομο…»
Κοντά στα παραπάνω, τέλος, το περασμένο φθινόπωρο (05 Οχτώβρη 2015), στις ιστοσελίδες της εφημερίδας «Ημερησία», είχαμε βρει μια ενδιαφέρουσα έρευνα για την υγεία των Νεοελλήνων, που είχε πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος ΥΔΡΙΑ «Υγεία και διατροφή του πληθυσμού στην Ελλάδα». Ας ξαναδούμε όλοι μας ορισμένα από τα ευρήματά της με τη δέουσα προσοχή: «Ποσοστό 5% του ενήλικου πληθυσμού λαμβάνει αντικαταθλιπτικά, με το ποσοστό των γυναικών να είναι περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών. Επίσης, το 5% του ενήλικου πληθυσμού λαμβάνει αγχολυτικά, με το ποσοστό των γυναικών να είναι περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών. Σύμφωνα με την έρευνα, το 7% του πληθυσμού έχει ή είχε χρόνια κατάθλιψη (κατά δήλωση) και μια στις δέκα γυναίκες πάσχει ή έπασχε από χρόνια κατάθλιψη (κατά δήλωση), ποσοστό τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών. Περίπου δύο στους πέντε ενήλικες έχουν ενδείξεις υπέρτασης (36% στην Αττική έως 47% στην Κεντρική Ελλάδα). Υψηλή χοληστερόλη καταγράφεται στο 41% των ενηλίκων και σακχαρώδης διαβήτης στο 11,4%».