Την εκδήλωση διοργάνωσαν η τοπική ομάδα Πελίτι Ηρακλείου και BiotechWatch.gr, η ομάδα Καλλιεργειών της Ροδιάς και το Συνεργατικό παντοπωλείο «Το Μπεγίρι» και το θέμα της ήταν «Ελεύθεροι σπόροι για τη διατροφική αυτάρκεια», ενώ παράλληλα έγινε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Εν αρχή ην ο σπόρος» (23 λεπτά) του Christophe Guyon για την σημασία των παραδοσιακών σπόρων στην επιβίωση των ανθρώπινων κοινοτήτων και στον αγώνα που δίνεται πανευρωπαϊκά για την διάσωσή τους.
Σκοπός της εκδήλωσης ήτάν η ενημέρωση νέων, αλλά και παλιών αγροτών για την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και για τη σημασία διαφύλαξης και σωστής αξιοποίησης των ντόπιων σπόρων που έχουν αναγνωριστεί, τόσο για τις διατροφικές τους αξίες όσο και για το περιβάλλον. Οι ομιλητές έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη αξιοποίησης των σπόρων που έχουν απομείνει, παραθέτοντας τα συγκριτικά διατροφικά τους πλεονεκτήματα και όχι μόνο, καλώντας νέους και παλιούς αγρότες να ασχοληθούν με αυτή τη μορφή γεωργίας, που όπως τόνισαν, μόνο οφέλη μπορεί να τους αποφέρει.
Ειδικότερα ο κ. Βασίλης Γκισάκης, γεωπόνος από το Bioteckwatch (ιστοσελίδα ενημέρωσης) σε δηλώσεις του ανέφερε: «Ενημερώσαμε για το θέμα των σπόρων και τη θέση τους στη σύγχρονη γεωργία, τα προβλήματα της σύγχρονης γεωργίας και ποιος είναι ο προβληματισμός της, το καθεστώς ιδιοκτησίας των σπόρων, τη μείωση της βιοποικιλότητας, το ρόλο των εταιριών και επίσης πράγματα που έχουν να κάνουν με τα πλεονεκτήματα των σπόρων. Έχουμε μια ραγδαία μείωση της βιοποικιλότητας, δηλαδή όλο το πλήθος των σπόρων έχει χαθεί κατά ένα μεγάλο μέρος. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε τώρα, είναι να αξιοποιήσουμε ότι έχει απομείνει και να το προωθήσουμε. Επίσης μας απασχολεί τι μπορεί να κάνει ένας αγρότης και τι ένας καταναλωτής. Αυτό που θέλουμε είναι να συνειδητοποιήσει ο αγροτικός κόσμος τα πλεονεκτήματα που έχουν οι τοπικές ποικιλίες, δηλαδή αυτά μπορεί να είναι εμπορικά, μπορεί να είναι η γεύση, η σύνδεσή τους με τον πολιτισμό και από την άλλη ως καταναλωτές να καταλάβουν την υπεραξία του προϊόντος και να συνειδητοποιήσουν την απώλειά τους και να βοηθήσουν στην διατήρησή τους. Εκεί που ήταν οι αγρότες που ανέπτυσσαν τις δικές τους ποικιλίες προσαρμοσμένες κατά τόπους ή εξυπηρετώντας δικές τους ανάγκες, ξαφνικά έχουμε ποικιλίες για κάθε περίπτωση, αφού συνοδεύονται από προβληματικά υλικά, έχουν δηλαδή υβρίδια, τα οποία είναι πιο παραγωγικά, αλλά θέλουν περισσότερες εισροές σε νερό, σε λιπάσματα, σε ενέργεια και έχουν επίσης συνδυαστεί με πολλά περιβαλλοντικά προβλήματα και με αυτό που λέγεται γενετική διάβρωση. Χάνονται οι ποικιλίες και οι νέες είναι πιο ευπαθείς. Αυτός ο τύπος γεωργίας έχει φτάσει σε αδιέξοδο».
Από την πλευρά της η κυρία Στέλλα Χατζηγεωργίου, μέλος του συλλόγου το «Πελίτι» επεσήμανε: «Ευτυχώς έχουν μείνει αρκετοί σπόροι, καθώς υπάρχουν τράπεζες σπόρων και υπάρχουν και άνθρωποι που δεν είχαν εμπλακεί σε αυτό το εμπορικό κύκλωμα και από μεράκι στη γεωργία κράτησαν την παράδοση. Ωστόσο γεγονός είναι ότι έχει χαθεί ένα μεγάλο ποσοστό σπόρων ντόπιων που για τα κηπευτικά φτάνει το 95% και σιτηρά έχει απομείνει ένα ποσοστό 3% ντόπιων σπόρων.
Αναφερόμαστε συνολικά σε 15.000 ποικιλίες που έχουν μείνει στην Ελλάδα. Αυτές οι ποικιλίες μπορούν να στηρίξουν τη γεωργία στο στάδιο που βρίσκεται, αν βγουν να δοκιμαστούν και να επεκταθούν στις αγορές θα έχουν αποτέλεσμα. Δεν μιλάμε για τις παραγωγές τις τρελές που είχαμε μέχρι τώρα με τα υβρίδια, αλλά για σοβαρές αξιοπρεπείς παραγωγές που διατροφικά θα στηρίξουν τον κόσμο και ποιοτικά πλέον. Αυτό μας ενδιαφέρει. Υπάρχει ένα ρεύμα κόσμου που επιστρέφει στη γη και θέλει να ασχοληθεί και είναι σημαντικό να ασχοληθεί με ντόπιους σπόρους και ήπια γεωργική εκμετάλλευση. Καλό είναι και οι παλιοί αγρότες που έχουν την εμπειρία να αλλάξουν καλλιέργειες, αλλά και όσοι νέοι ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με τη γεωργία να ενεργοποιηθούν.
Θέλουμε να δείξουμε στον κόσμο τη νέα μορφή γεωργίας. Αν την συγκρίνουμε με τη συμβατική γεωργία του μέχρι τώρα μπορεί να φανεί δύσκολο αρχικά.
Το να περάσεις από το ψεκασμό στην παρασκευή ενός φυτικού εκχυλίσματος από φυτά που παρέχουν την ανάλογη προστασία, ίσως φανεί δύσκολο, ωστόσο μπορεί να περάσει στη συνείδηση του κόσμου, καθώς σε σύγκριση με τα οφέλη που δίδει, παρακάμπτεται η δυσκολία.