Η καταστροφή στην ανατολική Αττική, μετά τη φωτιά στο Μάτι στις 23 Ιουλίου, είναι μια σκληρή πραγματικότητα.
Οι δεκάδες νεκροί, οι χιλιάδες καμένες εκτάσεις και το… μαύρο τοπίο θα στιγματίσουν για πάντα την Ανατολική Αττική.
Χάρτη με λεπτομερή αποτίμηση της καταστροφής σε επίπεδο οικοδομικού τετραγώνου στον πυρόπληκτο οικισμό Μάτι, στην ανατολική Αττική, με βάση συστήματα Drones/UAV υπερυψηλής χωρικής ανάλυσης (3,5 εκατοστών), δημοσίευσε το Κέντρο Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών BEYOND του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης (ΙΑΑΔΕΤ) του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).
Η αναλυτική φωτο-ερμηνεία των αεροφωτογραφιών αυτών, οι οποίες ελήφθησαν δύο ημέρες μετά την πυρκαγιά, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι από την καλυφθείσα έκταση ποσοστό επιφανείας της τάξης του 70% αντιστοιχεί σε πλήρως καμένες εκτάσεις, ενώ το υπόλοιπο 30% αντιστοιχεί σε μερικώς ή μη καμένες εκτάσεις.
Ο ορθοφωτοχάρτης καλύπτει συνολική έκταση 4.318 στρεμμάτων και συντάχθηκε με αξιοποίηση των αεροφωτογραφιών υπερυψηλής ανάλυσης που ελήφθησαν στις 25 Ιουλίου, με χρήση Συστημάτων μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους (ΣμηΕΑ)/UAV τύπου Falcon, σε συνεργασία με την εταιρεία Άρτεμις-Aerosurvey.
Σκοπός του χάρτη αυτού είναι να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τις ανάγκες των υπηρεσιών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, με σκοπό τη διαχείριση κι αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιδιοκτησιών.
Οι εργασίες πτήσεων UAV, λήψεων και επεξεργασίας των αεροφωτογραφιών, καθώς και φωτοερμηνείας των πυρόπληκτων περιοχών αποτελούν προσφορά του Κέντρου Αριστείας BEYOND του ΙΑΑΔΕΤ/ΕΑΑ προς την πολιτεία.
«Στις δύσκολες αυτές μέρες, οι σκέψεις μας είναι με τα θύματα και τους συνανθρώπους μας που έχουν πληγεί από την ανείπωτη αυτή τραγωδία, γι’ αυτό και οι υπηρεσίες μας είναι στη διάθεση της πολιτείας, συμβάλλοντας κατά το δυνατόν στη διαχείριση της τεράστιας καταστροφής» αναφέρει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.