Με αφορμή τις καταστροφές στον δήμο Μυλοποτάμου από την πρόσφατη κακοκαιρία,σε παρέμβαση της η δημοτική παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Αλλαγή στον Μυλοπόταμο» διά του επικεφαλής της Γιώργου Παπακωνσταντή,αναφέρει:
«Μια ημέρα μετά τις πλημμύρες και τις καταστροφές στο Δήμο Μυλοποτάμου επισκεφθήκαμε περιοχές και σημεία που επλήγησαν. Διαπιστώσαμε ότι οι καταστροφές είναι μεγάλες στις υποδομές του δήμου, κυρίως σε δρόμους, γέφυρες, υδρευτικά και αρδευτικά δίκτυα καθώς και δίκτυα αποχέτευσης. Μεγάλες ζημιές επίσης υπέστη το γήπεδο Περάματος.
Η έκταση των ζημιών δεν είναι ακόμη μετρήσιμη. Επίσης έχουν πληγεί σπίτια, και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Χωρίς να έχουμε την επιθυμία να κάνουμε οποιουδήποτε είδους αντιπολίτευση πάνω στην καταστροφή, αλλά και χωρίς να μπορούμε να δεχτούμε τον οποιονδήποτε να αυτοδοξάζεται πάνω στα ερείπια, με ψύχραιμη ματιά επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
- Είναι ευτύχημα που δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές.
- Δεν εφαρμόστηκε κάποιο επιχειρησιακό σχέδιο στην κινητοποίηση του δήμου. Παρά τις προειδοποιήσεις της πολιτικής προστασίας δεν υπήρξε πρόβλεψη ετοιμότητας. Ορισμένοι υπάλληλοι και αιρετοί, είναι γεγονός όταν ανέκυψε το πρόβλημα, με φιλότιμο, έκαναν ότι μπορούσαν, μέσα σε μια χαοτική κατάσταση.
- Αποδείχθηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι βασικές υποδομές του δήμου, εδώ και χρόνια, έχουν κατασκευαστεί πρόχειρα, χωρίς σοβαρές μελέτες και έτσι δεν αντέχουν σε μεγάλες νεροποντές. Για άλλη μια φορά, όπως και τον Φεβρουάριο του 2019, καταστράφηκαν δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης, τα οποία σε πάρα πολλές περιπτώσεις, έχουν κατασκευαστεί σε κοίτες ποταμών και σε ρυάκια. Καταστράφηκαν αγροτικοί δρόμοι, γέφυρες και οδοστρώματα.
- Ήδη από την νεροποντή του Φεβρουαρίου του 2019, είχαν διατεθεί στο δήμο περίπου 3,5 εκατομμύρια για την αποκατάσταση ζημιών και την αντιπλημμυρική προστασία. Όμως τα περισσότερα έργα είναι πρόχειρα, ημιτελή, αλλά και όπως αποδείχθηκε ανεπαρκή, για την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων.
- Είναι σε όλους γνωστό ότι η κλιματική αλλαγή θα δημιουργεί ολοένα και περισσότερα παρόμοια φαινόμενα στην Κρήτη και προφανώς στο δήμο μας. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε παρέμβαση από εδώ και πέρα, θα πρέπει να γίνεται με σοβαρές μελέτες και πρόβλεψη για τα δυσμενέστερα καιρικά σενάρια. Αν οι παρεμβάσεις γίνουν στα ίδια δίκτυα υπό μορφή μπαλωμάτων, είναι βέβαιο ότι σε λίγο χρονικό διάστημα θα έχουμε τα ίδια και χειρότερα προβλήματα.
- 6. Κατά την επίσκεψη Κυβερνητικού Κλιμακίου στο Δήμο, το μεσημέρι της 11 Νοεμβρίου, επίσκεψη για την οποία ενημερωθήκαμε και προσκληθήκαμε από την αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και όχι από το δήμο, τέθηκαν τα παραπάνω ζητήματα, στα οποία δεν υπήρξε αντίρρηση από τους υφυπουργούς, τον περιφερειάρχη και την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνου, οι οποίοι επίσης τόνισαν την ανάγκη κατασκευής έργων με σοβαρές μελέτες έτσι ώστε να αντέχουν σε βάθος χρόνου και να μην παρουσιάζεται η ανάγκη των ίδιων έργων ξανά και ξανά.
- 7. Στο πλαίσιο αυτό και με το δεδομένο ότι ο νομός Ρεθύμνου κηρύχθηκε σε κατάσταση ανάγκης, που σημαίνει γρήγορες διαδικασίες τόσο στις χρηματοδοτήσεις όσο και στις μελέτες, ελπίζουμε ότι η Δημοτική αρχή θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα κινηθεί γρήγορα, οργανωμένα και αποτελεσματικά με σοβαρές μελέτες και σεβασμό του δημοσίου χρήματος. Σ αυτή την περίπτωση, θα σταθούμε πλάι της για το καλό του τόπου.
Σε κάθε περίπτωση, οι δημότες του Μυλοποτάμου αξίζουν καλύτερης αντιμετώπισης και όχι να νιώθουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ιδιαίτερα η διαδικασία καταγραφής και διεκπεραίωσης των διαδικασιών αποζημίωσης των πληγέντων πρέπει να είναι η συντομότερη δυνατή.
Τέλος, με αφορμή και αυτή την κακοκαιρία, όπως και εκείνης του Φεβρουαρίου 2019, επισημαίνουμε τα κενά στην οργάνωση της πολιτικής προστασίας του δήμου μας, η οποία χρειάζεται άμεσα:Επικαιροποιημένο και ρεαλιστικό επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, Δημιουργία και λειτουργία πενταψήφιου αριθμού στον οποίο θα απευθύνονται οι δημότες για περιπτώσεις έκτακτων αναγκών, δημιουργία συστήματος αποστολής sms στους δημότες σε έκτακτες περιπτώσεις και εκπαίδευση των αρμόδιων υπαλλήλων και των αιρετών για θέματα πολιτικής προστασίας. Καλό είναι το φιλότιμο, αλλά καλύτερη η οργάνωση».