Ιδιαίτερη λαμπρότητα είχε φέτος η εκδήλωση για να τιμηθεί η επέτειος της Μάχης της Κρήτης στη θέση Σταυρωμένος. Στο μνημείο Ελλήνων και Αυστραλών Πολεμιστών με τις σημαίες των συμμάχων χωρών να ανεμίζουν πλάι στην Ελληνική, η πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα κ. Kate Logan παρέλαβε από τον δήμαρχο κ. Γιώργο Μαρινάκη χώμα από την Κρητική Γη για έναν σημαντικό προορισμό. Να ενωθεί με τα χώματα από κάθε περιοχή που πολέμησαν οι Αυστραλοί και Νεοζηλανδοί στρατιώτες στο ειδικό Μνημείο που ανεγέρθη με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 χρόνων συμμετοχής του Αυστραλιανού στρατού σε υπερπόντιες αποστολές.
Με απόλυτη ακρίβεια στην τήρηση του προγράμματος προσήλθαν στο χώρο της εκδήλωσης όλοι οι εκπρόσωποι αρχών, ενώ τιμές απέδιδε Στρατιωτικό Άγημα του 547 Α/Μ Τ.Π. και η Φιλαρμονική του Δήμου Ρεθύμνης.
Ο τελετάρχης κ. Σταύρος Παλτατσίδης εκ μέρους της Περιφερειακής Ενότητας που έχει την ευθύνη του προγράμματος των εκδηλώσεων είχε μεριμνήσει με τη συνεργασία των δημοτικών παραγόντων Σταυρωμένου και του δραστήριου πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής για να προχωρεί η τελετή με απόλυτη τάξη. Επιβλητική ήταν η συμμετοχή και μαθητών από τα σχολεία όλων των βαθμίδων του Σταυρωμένου.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση που εψάλη προεξάρχοντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου η αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρία Λιονή αναφέρθηκε στη σημασία της επετείου εξάροντας τη συμβολή των συμμάχων χωρών που ένωσαν τις δυνάμεις τους για την πάταξη του ναζιστικού τέρατος.
Και δεν παρέλειψε την αναφορά στον Μάρκο Πολιουδάκη, που ήταν κάποτε η ψυχή των εκδηλώσεων για να τιμηθεί η Μάχης της Κρήτης. Επαίνεσε δε τον γιο του συγγραφέα της Μάχης της Κρήτης κ. Γιώργο Πολιουδάκη που είναι πάντα παρών σε ό,τι έχει σχέση με την επέτειο και τη διατήρηση των καλών σχέσεων με την Αυστραλιανή πρεσβεία.
Αμέσως μετά ο δήμαρχος κ. Γιώργος Μαρινάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο συμβολικό χαρακτήρα της παράδοσης χώματος από την κρητική γη που πότισαν με το αίμα τους και βετεράνοι από την Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία και εξέφρασε τη χαρά του για την ευκαιρία που έδωσε ο κ. Δημήτρης Σκαρτσιλάκης στον Δήμο Ρεθύμνου να προσθέσει στη συμβολική αυτή χειρονομία και κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον από τα κειμήλια της συγκλονιστικής εκείνης μάχης.
Στη συνέχεια, ο δήμαρχος παρέδωσε στην πρέσβειρα το κουτί που περιείχε χώμα από το λόφο Κεφάλα. Το χώμα περισυλλέχθη από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Χαμαλευρίου κ. Δημήτρη Σερλή, και τοποθετήθηκε σε ειδικό κουτί από πλέξι γκλας, το οποίο φιλοτεχνήθηκε ο Θωμάς Κρεβετζάκης.
Μαζί με το χώμα (βάρους 1 kg, το οποίο υπέστη ειδικό καθαρισμό από την Υπηρεσία Πρασίνου) ο δήμαρχος πρόσφερε στην πρέσβη και φάκελο με ιστορικά στοιχεία, γεωγραφικές συντεταγμένες του χώρου και σχετικό φωτογραφικό υλικό (της περιοχής, της διαδικασίας συλλογής κ.λπ.). Αξίζει να σημειωθεί ότι η συλλογή χώματος από 100 περιοχές της χώρας, στις οποίες πολέμησαν μέλη των Αυστραλιανών και Νεο-Ζηλανδών Σωμάτων Στρατού (ΑΝΖΑC) κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και, εν προκειμένω, στη Μάχη της Κρήτης, ικανοποιεί αίτημα της Αυστραλιανής Κυβέρνησης, η οποία θα το τοποθετήσει σε ειδικό Μνημείο που ανεγέρθη με την ευκαιρία συμπλήρωσης 100 χρόνων συμμετοχής του Αυστραλιανού στρατού σε υπερπόντιες αποστολές.
Το κουτί με το χώμα θα τοποθετηθεί σε ειδικό Μνημείο, στην Αυστραλία, που κατασκεύασε η Κυβέρνησή της προς τιμήν των συμμετεχόντων στρατιωτών σε υπερπόντιες αποστολές, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων συμμετοχών σε τέτοιου είδους στρατιωτικές αποστολές.
Συγκινημένη απάντησε η πρέσβειρα κ. Kate Logan τονίζοντας πόσο σημαντική ήταν η μέρα και για κείνη που είχε αναλάβει αυτή την τόσο ξεχωριστή αποστολή. Αναφέρθηκε με θέρμη στο Μάρκο Πολιουδάκη και τόνισε τις άριστες σχέσεις που καλλιεργεί με την πρεσβεία ο γιος του Γιώργος Πολιουδάκης. Τον κάλεσε μάλιστα για να του παραδώσει σημαία της Αυστραλίας μια συμβολική χειρονομία της χώρας της και δείγμα ευχαριστιών για τη συμβολή της οικογένειας Πολιουδάκη στη σύσφιξη των σχέσεων Ρεθύμνου και Αυστραλίας.
Ο ιστορικός ερευνητής κ. Δημήτρης Σκαρτσιλάκης αφού ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή για την ευκαιρία που του έδωσε πρόσφερε στην πρέσβειρα μερικούς κάλυκες που βρέθηκαν στο λόφο Κεφάλα.
Με τη σειρά του μίλησε ο κ. Γιώργος Πολιουδάκης συνεχίζοντας την παράδοση του πατέρα του συγγραφέα της Μάχης της Κρήτης συγχαίροντας τους διοργανωτές για την άριστα οργανωμένη τελετή και εκφράζοντας την ευχή κάποτε η σημαία που του πρόσφερε η κ. πρέσβης να κυματίζει στο Μουσείο της Μάχης της Κρήτης όνειρο ζωής του πατέρα του.
Και κάλεσε την πρέσβειρα να αναρτήσουν μαζί στον ιστό την Αυστραλιανή σημαία όπως κι έγινε.
Ακολούθησε εγερτήριο σάλπισμα, Κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση των εθνικών ύμνων Αγγλίας, Αυστραλίας, Νέας Ζηλανδίας και Ελλάδας.
Παραδοσιακή φιλοξενία πρόσφεραν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Σταυρωμένου στις αρχές που αναχώρησαν αμέσως για την επόμενη εκδήλωση που προέβλεπε το πρόγραμμα.
Αξίζει να τονιστεί η εξαιρετική παρουσία αγοριών και κοριτσιών με παραδοσιακές φορεσιές από τον Όμιλο «Ερωφίλη» της κ. Πόπης Κρυοβρυσανάκη και όπως πάντα των Ερυθροσταυριτών και Διασωστών που δεν απουσιάζουν από καμιά κοινωνική και επετειακή εκδήλωση.
Σε γενικές γραμμές ήταν μια άριστα οργανωμένη εκδήλωση αντάξια των απαιτήσεων του προγράμματος για να τιμηθεί όπως της αξίζει η επέτειος της θρυλικής μάχης που καθόρισε την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Εκδηλώσεις στο Μνημείο της Μάχης της Κρήτης στην Πλατεία Εφέδρων Αξιωματικών
Και στο μνημείο μνήμης της Μάχης της Κρήτης στην πλατεία Εφέδρων Αξιωματικών, στην πόλη του Ρεθύμνου, πραγματοποιήθηκαν χθες το μεσημέρι οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 77ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης παρουσία της πρέσβειρας της Αυστραλίας, εκπροσώπων της βρετανικής κυβέρνησης, της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας, των τοπικών αρχών και φορέων.
Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιο. Στην ομιλία της, η πρέσβειρα της Αυστραλίας, Kate Logan, αναφέρθηκε στις σχέσεις της Κρήτης με την Αυστραλία τονίζοντας πως η Μάχη της Κρήτης μπορεί να έχει περάσει στην ιστορία όμως αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ζωντανής ιστορίας της φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας.
Αναφερόμενη στα όσα διαδραματίστηκαν στην μάχη του 1941 η Αυστραλιανή πρέσβειρα ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Όταν τα Αυστραλιανά στρατεύματα πρώτο-αποβιβάστηκαν στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 1941, ο Αυστραλός πολεμικός ανταποκριτής Kenneth Slessor έγραψε:
Βρίσκομαι σε μια χώρα που θα μπορούσε να είναι κομμάτι της Αυστραλίας που ρυμουλκήθηκε στην άλλη άκρη της γης. Η Ελληνική άνοιξη με το λευκό και διαπεραστικό φως της, τις ηλιόλουστες μέρες της, το καθαρό και κρυστάλλινο νερό της και, πάνω από όλα, τους εξόριστους ευκαλύπτους της, είναι πιο κοντά στην πατρίδα από οτιδήποτε άλλο έχουν δει τα μάτια τους από ποτέ που άφησαν πίσω τους το Φρίμαντλ.
Στις 20 Μαΐου 1941, αρκετές χιλιάδες Αυστραλών, Νεοζηλανδών και Βρετανών στρατιωτών έφτασαν στην Κρήτη. Είχαν εκκενωθεί από την ηπειρωτική χώρα και είχαν πια απομείνει με λιγοστό οπλισμό και λιγοστές δυνάμεις από τις προηγούμενες μάχες. Ένωσαν τις δυνάμεις τους με την κρητική φρουρά για να υπερασπιστούν μανιασμένα τις ακτές του Κόλπου της Σούδας, το Αεροδρόμιο του Μάλεμε και το Ρέθυμνο.
Η μάχη που υπέμειναν ήταν άγρια και αδυσώπητη. Οι συντριπτικές απώλειες που υπέστησαν οι αεραποβατικές δυνάμεις της Γερμανίας καθυστέρησαν τη γερμανική προέλευση στη Ρωσία κατά ένα μήνα και πιθανώς επηρέασαν την έκβαση του πολέμου.
Ωστόσο, το τίμημα που πλήρωσαν η Ελλάδα και οι υπερασπιστές της ήταν πολύ υψηλό. Οι αριθμοί αφηγούνται την ιστορία.
Από τους Αυστραλούς, 247 σκοτώθηκαν εν δράσει, 507 τραυματίστηκαν και 3.102 αιχμαλωτίστηκαν. Από τους Νεοζηλανδούς συντρόφους μας, 271 σκοτώθηκαν εν δράσει, 967 τραυματιστήκαν και 2.108 αιχμαλωτίστηκαν. Από τις Συμμαχικές Βρετανικές Δυνάμεις, 797 στρατιώτες σκοτώθηκαν, 263 τραυματίστηκαν και 6.576 αιχμαλωτίστηκαν.
Σε ό,τι αφορά στην Αυστραλία οι απώλειες έπληξαν όλες τις βαθμίδες. Συνολικά, οι Αυστραλοί πεσόντες, τραυματίες και αιχμάλωτοι πολέμου κατά τη διάρκεια της ελληνικής εκστρατείας ανήλθαν στους 6.727- 39% των συνολικά 17.525 Αυστραλών που εκτιμάται ότι βρίσκονταν στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο.
Κάποιες εκατοντάδες Αυστραλών και Νεοζηλανδών στρατιωτών κατάφεραν να διαφύγουν στη νότια Κρήτη μέσα από ορεινές διόδους και να εκκενωθούν. Αντιμέτωπος με τον κίνδυνο συνοπτικών εκτελέσεων, ο κρητικός λαός προσέφερε τροφή και καταφύγιο στους εξουθενωμένους στρατιώτες και βοήθησε πολλούς από αυτούς να ξανακερδίσουν την ελευθερία τους.
Οι Αυστραλοί δεν ξέχασαν ποτέ τη δύναμη, τη γενναιότητα και τη θυσία του λαού της Κρήτης. Αυτός είναι ο λόγος που χιλιάδες Αυστραλοί επισκέπτονται αυτόν τον ιερό τόπο, για να τιμήσουν την κοινή μας απώλεια. Σήμερα τους τιμάμε. Τους ευχαριστούμε. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ».
Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο Ελληνοαυστραλιανό μνημείο, και η ανάκρουση των εθνικών ύμνων από το άγημα του 547 Α/Μ Τ.Π. και τη Φιλαρμονική του Δήμου Ρεθύμνης.
Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, στο μήνυμά της για την επέτειο της Μάχης της Κρήτης ανέφερε: «Τιμούμε τόσο τους Κρητικούς ήρωες όσο και τους Βρετανούς, τους Αυστραλούς, Νεοζηλανδούς, οι οποίο πολέμησαν μαζί μας για το αγαθό που λέγεται ελευθερία, για το αγαθό που λέγεται Δημοκρατία ενάντια στη Χιτλερική μηχανή. Τα διδάγματα της Μάχης της Κρήτης είναι διαχρονικά και θα πρέπει να τα λαμβάνουμε όλοι υπόψη μας για το τι πέρασαν και τι θυσίασαν αυτοί οι άνθρωποι».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, επεσήμανε: «Πάντα τα μηνύματα που εκπέμπει η μάχη της Κρήτης είναι επίκαιρα. Ο αγώνας για τα ιδανικά, για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια των λαών συνεχίζεται. Είναι πολύ σημαντικό ότι μένει άσβηστη αυτή η μάχη της Κρήτης στους περισσότερους Έλληνες και είναι επίσης σημαντικό ότι και οι σύμμαχοι με αντιπροσωπείες υψηλής περιωπής, τιμούν αυτή τη μάχη παρόλο που έχουν περάσει 77 χρόνια. Όλα αυτά λοιπόν συνθέτουν μια πίστη ότι πρέπει να θυμόμαστε την ιστορία μας, πρέπει να τιμούμε τους νεκρούς μας και πρέπει να αποφεύγουμε εκείνα τα λάθη που φέρνουν τους λαούς σε σύγκρουση και τις κοινωνίες σε διχασμούς. Επίσης θα ήθελα να αναφέρω ότι η Ελληνική κοινωνία θα πρέπει αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης να μην μπερδεύει τα μηνύματα των εποχών και να είναι πολλοί από αυτούς ακούσια με εκείνους τους οποίους πολέμησαν οι πρόγονοί μας, και εννοώ τις ιδέες τις οποίες πολέμησαν οι πρόγονοί μας».
Απονομή των υποτροφιών RSL
Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε από την Πρέσβειρα της Αυστραλίας, Α.Ε. κ. Kate Logan η απονομή των υποτροφιών RSL σε πρωτεύσαντες μαθητές της Π.Ε. Ρεθύμνης στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2017. Ειδικότερα η κ. Kate Logan απένειμε τις υποτροφίες στις μαθήτριες Αικατερίνη Παπαδογιάννη και Μαρία Σκαλίδη. Τις υποτροφίες (3.200 δολάρια Αυστραλίας) παρέλαβαν οι γονείς των δυο κοριτσιών.
«Έρχομαι εδώ για να πω ότι στην Αυστραλία δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τη φιλία και τη γενναιοδωρία του λαού της Κρήτης προς τους στρατιώτες μας το 1941. Και έρχομαι για να έχω το προνόμιο να παραδώσω τα βραβεία που προσφέρει η Ένωση Παλαιών Πολεμιστών και Απόστρατων της Αυστραλίας ως αναγνώριση σε διακριθέντες μαθητές από την Κρήτη. Αυτά τα βραβεία προσφέρονται σε νέους ανθρώπους. Οι νέοι αυτοί άνθρωποι ανήκουν σε μια γενιά που έχει την τύχη να μη γνωρίζει τον πόλεμο. Όμως, οι Βετεράνοι μας ζητούν ένα πράγμα από αυτούς. Να μην ξεχάσουν ποτέ όσα έκαναν οι γονείς, οι παππούδες και οι προπαππούδες τους στο όνομα της ελευθερίας.
Συγχαίρω την Αικατερίνη Παπαδογιάννη και τη Μαρία Σκαλίδη και τους εύχομαι κάθε επιτυχία στο μέλλον. οι γονείς τους βρίσκονται σήμερα εδώ και ξέρω ότι νιώθουν περήφανοι» ανέφερε η πρέσβειρα της Αυστραλίας.
Παράλληλα, όπως κάθε χρόνο, από την πρέσβειρα της Αυστραλίας δόθηκε οικονομική ενίσχυση 1.200 δολαρίων Αυστραλίας στην Ιερά Μητρόπολη Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων.
==CEPFG==