Η Περιφέρεια Κρήτης παρουσιάζει το καινοτόμο εκπαιδευτικό έργο με τίτλο «Παραγωγή ψηφιακού εκπαιδευτικού φακέλου για την επανάσταση του 1821 στην Κρήτη», που υλοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).
Η επίσημη παρουσίαση θα γίνει σήμερα το απόγευμα, στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου του Δήμου Ηρακλείου.
Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νέας Γενιάς, Έφη Κουτεντάκη, η αντιδήμαρχος Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, Στέλλα Αρχοντάκη, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης, Μανόλης Καρτσωνάκης, εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Έρευνας.
Η εκπαιδευτική δράση εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Αφορά στη σχεδίαση και παραγωγή ενός διαδικτυακού ψηφιακού χάρτη της Κρήτης που περιλαμβάνει όλα τα επαναστατικά γεγονότα στο νησί, από το 1821 έως το 1830.
Για το έργο εργάστηκαν ο Γιάννης Σκαλιδάκης, Δρ. Νεότερης Ιστορίας, που ανήκει στο Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου – Υπολογιστή (HCI) του ΙΤΕ.
Επιστημονικοί υπεύθυνοι του έργου ήταν ο Ηλίας Κολοβός, αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο Αντώνης Χουρδάκης, καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Πανεπιστήμιο Κρήτης και ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου – Υπολογιστή (HCI) του ΙΤΕ, καθηγητής του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών, Κωνσταντίνος Στεφανίδης.
Ο ψηφιακός ιστορικός χάρτης που φιλοξενείται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κρήτης (https://1821.crete.gov.gr), φέρει σημειωμένα τα επαναστατικά γεγονότα κατά τόπους. Επιλέγοντας τους «επαναστατικούς τόπους» του χάρτη, οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι μαθήτριες αποκτούν πρόσβαση σε σύντομα κείμενα, για κάθε επαναστατικό γεγονός, οπτικοακουστικό υλικό και σε σχετικές ιστορικές πηγές.
Το περιεχόμενο του διδακτικού φακέλου είναι συμβατό με το αναλυτικό πρόγραμμα Γυμνασίου και Λυκείου, καθώς αναφέρεται στη διδασκαλία αντίστοιχων διδακτικών ενοτήτων των σχολικών εγχειριδίων ιστορίας.
Τα ηχητικά ντοκουμέντα που συνοδεύουν το έργο είναι μέρος από την όπερα «Καπετάν Μιχάλης (Ελευτερία ή Θάνατος)», του Δημήτρη Μαραμή (βασισμένη στο ομώνυμο, εμβληματικό, έργο του Νίκου Καζαντζάκη) την οποία χρηματοδότησε η Περιφέρεια Κρήτης.