29 °C Rethymno, GR
29/09/2022

ΑΓΝΩΣΤΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΙ ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ

Δυσλειτουργία στα νοσοκομεία με 6000 υγειονομικούς ήδη σε αναστολή εργασίας

Με δυσκολίες και προβλήματα αναμένεται να λειτουργήσουν από σήμερα αρκετά νοσοκομεία της χώρας, καθώς ήδη άρχισε η εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.
Περίπου για 6.000 εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας είχαν εκδοθεί μέχρι αργά χθες το βράδυ πράξεις αναστολής εργασίας.
Ασαφής είναι ακόμα ο ακριβής αριθμός των εργαζόμενων στα νοσοκομεία που δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι την τελευταία μέρα της προθεσμίας για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων έκανε την πρώτη δόση του εμβολίου την τελευταία στιγμή.
Το θέμα που προκύπτει είναι πότε θα πληρωθούν οι κενές θέσεις που δημιουργούνται με τη συγκεκριμένη απόφαση και με ποιον τρόπο θα μπορέσουν να λειτουργήσουν ομαλά οι κλινικές των νοσοκομείων.
Χθες το πρωί άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων που αφορούν τις θέσεις επικουρικού προσωπικού, αλλά όχι θέσεις γιατρών. Η διαδικασία υποβολής θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου.
Στην Κρήτη οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι ανέρχονται σε περίπου 460. Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου σε αναστολή εργασίας τεθήκαν σαράντα εργαζόμενοι. Από αυτούς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι 2 είναι γιατροί, οι είκοσι νοσηλευτές και οι υπόλοιποι ι 18 διοικητικό και λοιπό προσωπικό.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κανέναν από τους σαράντα εργαζόμενους του νοσοκομείου δεν είχε επιδοθεί η πράξη αναστολής εργασίας.
Η διοίκηση του Γενικού νοσοκομείου Ρεθύμνου έχει ήδη στείλει έγγραφο στη ΔΥΠΕ Κρήτης για τα κενά που δημιουργούνται, ζητώντας την αναπλήρωση του προσωπικού που τέθηκε σε διαθεσιμότητα.
Το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά της covid-19 και της αναστολής καθηκόντων έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις εργαζομένων σε δημόσιες δομές υγείας. Χθες το πρωί γιατροί και εργαζόμενοι του νοσοκομείου Ρεθύμνου πραγματοποίησαν κινητοποίηση με τρίωρη στάση εργασίας, ζητώντας την ακύρωση της κυβερνητικής απόφασης για τους ανεμβολίαστους συναδέλφους τους. Τα σωματεία των γιατρών και των εργαζομένων έχουν δηλώσει πως στηρίζουν τον εμβολιασμό και γι’ αυτό στην πλειοψηφία τους έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο θεωρούν πως η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι ένα μέτρο εκβιαστικό της κυβέρνησης με τιμωρητικό χαρακτήρα που στοχοποιεί τους επαγγελματίες υγείας.
Γιατροί και εργαζόμενοι επισημαίνουν πως οι αναστολές εργασίας θα δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου, το οποίο είναι ήδη είναι υποστελεχωμένο .
Σημειώνεται ότι χθες το τμήμα αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας σε σχηματισμό ολομέλειας απέρριψε αιτήσεις που είχαν καταθέσει ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό των δομών υγείας ζητώντας αναστολή της απόφασης που επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον χώρο της υγείας και αναστολή εργασίας για όσους εργαζόμενους δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σαράντα εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή στο νοσοκομείο Ρεθύμνου

Σε αναστολή εργασίας τέθηκαν χθες σαράντα εργαζόμενοι του νοσοκομείου Ρεθύμνου, οι οποίοι δεν είχαν εμβολιαστεί, στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών. Από αυτούς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι 2 είναι γιατροί, οι είκοσι νοσηλευτές και οι υπόλοιποι 18 διοικητικοί και λοιπό προσωπικό.

Χθες ενεργοποιήθηκε επίσης και η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού, εκτός των γιατρών, ώστε να καλυφθούν τα κενά τα οποία θα δημιουργηθούν. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για λίγες ημέρες .

Συνολικά 5.895 πράξεις αναστολής υγειονομικών έχουν μέχρι στιγμής εκδοθεί και επιδοθεί ή βρίσκονται στη διαδικασία επίδοσης, μόνο στα νοσοκομεία, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας.

Αντίστοιχες πράξεις εκδίδονται τόσο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όσο και για άλλους φορείς του υπουργείου Υγείας. Η διαδικασία, όπως σημειώνουν πηγές της Αριστοτέλους, βρίσκεται σε εξέλιξη και τηρείται ακριβώς όπως ορίζει ο νόμος.

Εν τω μεταξύ χθες σε τρίωρη στάση εργασίας προχώρησαν γιατροί και εργαζόμενοι του νοσοκομείου Ρεθύμνου, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί στο νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού, μετά και την απόφαση αναστολής εργασίας για τους συναδέλφους τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Όπως δηλώνουν το νοσοκομείο λειτουργεί σε οριακές συνθήκες, «είμαστε σε καθεστώς εμπόλεμης κατάστασης τον τελευταίο ενάμιση χρόνο της πανδημίας και το προσωπικό ήδη εργάζεται σε καθεστώς burnout», τόνισαν χαρακτηριστικά.

Σε ένα προσωπικό που λειτουργεί ήδη σε οριακές συνθήκες θα τεθούν σε διαθεσιμότητα 40 περίπου εργαζόμενοι και αυτό θα οδηγήσει, όπως λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών Εθνικού Συστήματος Υγείας νομού Ρεθύμνου Μανόλης Χριστοδουλάκης, «αν όχι σε κατάρρευση σίγουρα σε πολύ σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας. Θεωρούμε ότι η απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή θα οδηγήσει σε συγχωνεύσεις τμημάτων, σε μετακινήσεις προσωπικού και δυστυχώς ανοίγει και τον δρόμο για συγχωνεύσεις νοσοκομείων γιατί τα γειτονικά νοσοκομεία έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα με τη διαθεσιμότητα προσωπικού από ότι εμείς. Εμείς ζητάμε να μην εφαρμοστεί ο συγκεκριμένος νόμος. Υπάρχουν εναλλακτικές για να προστατέψει τον συγκεκριμένο πληθυσμό, δηλαδή για παράδειγμα οι διοικητικοί υπάλληλοι θα μπορούσαν να εργαστούν με τηλεργασία, το προσωπικό πρώτης γραμμής με μέτρα ασφαλείας και πολλαπλά τεστ, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία του πληθυσμού. Όμως πρέπει να σημειώσω ότι το ποσοστό των ανεμβολίαστων υγειονομικών είναι πάρα πολύ μικρό. Σε όλη την Ευρώπη έχουμε το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού και στο ιατρικό και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Άρα δεν μπορεί η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε ποσοστό κάλυψης να στοχοποιεί τους υγειονομικούς. Το θεωρούμε ξεκάθαρα αποπροσανατολιστική ενέργεια» .

Από την πλευρά του ο Γιώργος Γεωργακάκης, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου ανέφερε: «Συμπαραστεκόμαστε στους ανεμβολίαστους συναδέλφους. Δεν είναι δίκαιο να τους θέτουν σε αναστολή όταν επί ενάμιση χρόνο είναι παρόντες στη μάχη της πανδημίας και τηρούν όλα τα μέτρα ασφάλειας».

«Συμπαραστεκόμαστε στους ανεμβολίαστους συναδέλφους. Θεωρούμε ότι είναι άδικο να χάσει κάποιος τη δουλειά του επειδή δεν έκανε ένα εμβόλιο. Οι συνάδελφοι έχουν δώσει την ψυχή τους στη δουλειά τους. Θεωρώ ότι είναι άδικο και καλούμε την κυβέρνηση να πάρει πίσω το μέτρο. Παράλληλα καλώ τους συνάδελφους έστω και τώρα να κάνουν το εμβόλιο για να μην χάσουν τη δουλειά τους αλλά κι εμείς δεν θέλουμε να τους χάσουμε», ανέφερε ο Γιώργος Τέμπελος, γραμματέας του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου.

Α. Ξανθός: Η νέα πολιτική ηγεσία του υπ. Υγείας να κάνει μια κίνηση καλής θέλησης

Με νέα παρέμβαση του για το θέμα της αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων υγειονομικών ο τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός σε δήλωση του αναφέρει:

«Από σήμερα εφαρμόζεται ο νόμος για την αναστολή εργασίας του μη εμβολιασμένου προσωπικού στο ΕΣΥ. Η κυβέρνηση, παρά τις προειδοποιήσεις για το τεράστιο λειτουργικό πρόβλημα που θα δημιουργηθεί σε όλες τις δημόσιες δομές, προχωρεί σε μια κίνηση πολιτικού αυταρχισμού, κοινωνικής αναλγησίας και υπονόμευσης της ανθεκτικότητας του ΕΣΥ. Είναι προφανές ότι το κίνητρο της δεν είναι η προστασία της δημόσιας υγείας αλλά η αναζήτηση «εξιλαστήριων θυμάτων» για την αδυναμία ελέγχου της πανδημίας και την αποτυχία της «επιχείρησης ελευθερία». Γιατί όλοι μπορούν να αντιληφθούν ότι η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα δεν θα κριθεί από το ποσοστό ανεμβολίαστου προσωπικού που υπηρετεί στο ΕΣΥ και ότι το όποιο «όφελος» είναι δυσανάλογα μικρό σε σχέση με την τεράστια ζημιά στην καθημερινότητα των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.

Η εμμονή λοιπόν της κυβέρνησης στην εφαρμογή της ρύθμισης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια – εκτός από τη βαρβαρότητα της στέρησης μισθού σε χαμηλά αμειβόμενο προσωπικό- στην απόλυση συμβασιούχων και στην αντικατάσταση τους μέσω πελατειακών μηχανισμών, στην είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στο ΕΣΥ που θα «προμηθεύουν» εργαζόμενους στα νοσοκομεία και, τελικά, στην υλοποίηση του σχεδίου των ΣΔΙΤ και των ιδιωτικοποιήσεων με πρόσχημα την κάλυψη των κενών σε ανθρώπινο δυναμικό.

Η μόνη λύση, έστω και την ύστατη στιγμή, είναι η αναστολή εφαρμογής του νόμου, η εκτόνωση της κρίσης και η έναρξη ενός σοβαρού διαλόγου με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στο ΕΣΥ και τις πολιτικές δυνάμεις, με στόχο τον καθολικό και εκούσιο εμβολιασμό του προσωπικού στις δομές υγείας, την ασφαλή φροντίδα των νοσηλευομένων ασθενών και την προετοιμασία του ΕΣΥ για τις ανάγκες της νέας φάσης της πανδημίας. Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει την ευκαιρία να κάνει μια διορθωτική κίνηση καλής θέλησης. Θα την αξιοποιήσει;».

Κλιμάκιο της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Ρεθύμνου αποτελούμενο από τον συντονιστή της Ν.Ε. Θοδωρή Δουλουμπέκη και τα μέλη Όλγα Αντωνουσάκη, παπά Γιάννη Βάθη, Θωμά Κρεβετζάκη, Χρυσούλα Μανουσάκη, Γιώργο Τρούλη και τον αναπληρωτή συντονιστή της ΟΜ Ρεθύμνου Γιάννη Αποστολάκη, καθώς και αρκετά μέλη του κόμματος, συμμετείχε στη χθεσινή κινητοποίηση των σωματείων γιατρών και εργαζομένων του νοσοκομείου Ρεθύμνου που πραγματοποιήθηκε έξω από το ΓΝΡ την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021.

Ως Σύριζα Προοδευτική Συμμαχία Ρεθύμνου σταθερά προσανατολισμένοι αναφανδόν υπέρ της υποστήριξης και ενίσχυσης των δημόσιων κοινωνικών αγαθών (υγεία, παιδεία, πρόνοια κ.λπ.) που οφείλει να παρέχει το κράτος, στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ νομού Ρεθύμνου και του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΝ Ρεθύμνου.

Σήμερα απαιτείται ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων για να υπερασπιστούμε εργασιακά δικαιώματα, δημοκρατικές κατακτήσεις και τα δημόσια κοινωνικά αγαθά ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ», αναφέρεται μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση. 

Στο πλευρό των εντατικολόγων η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ

Στο πλευρό των πέντε γιατρών της Μονάδας Εντατικής θεραπείας που έχουν θέσει υπόψιν της διοίκησης του νοσοκομείου Ρεθύμνου επιστολή, σύμφωνα με την οποία επισημαίνουν ότι οδηγούνται σε παραίτηση διαμαρτυρόμενοι για την υποστελέχωση του νοσηλευτικού ιδρύματος, που έχει ως αποτέλεσμα το προσωπικό της μονάδας να επωμίζεται το έργο των διακομιδών των βαρέως πασχόντων ασθενών σε γειτονικά νοσοκομεία, βρίσκεται η Ένωση Γιατρών Εθνικού Συστήματος Υγείας νομού Ρεθύμνου. Σημειώνεται ότι η συνάντηση των πέντε γιατρών με τον διοικητή δεν πραγματοποιήθηκε χθες.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Μανόλης Χριστοδουλάκης τονίζει ότι στηρίζουν τον αγώνα τους για ενίσχυση του νοσοκομείου με εξειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό, ωστόσο στους καλεί να αποσύρουν τις παραιτήσεις τους για να μην καταρρεύσει το νοσοκομείο.

Σε δήλωση του στα «Ρ.Ν.» ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε: «Οι διακομιδές σε όλο τον κόσμο εκτελούνται μόνο από το ΕΚΑΒ. Στην Ελλάδα το ΕΚΑΒ δεν πληροί αυτό τον ρόλο γιατί δεν έχει γιατρούς. Είχε μόνο την περίοδο των ολυμπιακών αγώνων και ουδέποτε ξανά. Οι υγειονομικοί λειτουργούν και στη ΜΕΘ ενάμιση χρόνο υπό συνθήκες αναστολής αδειών, υπό συνθήκες πληρότητας ΜΕΘ που αυξάνουν τις διακομιδές. Όταν λέμε ότι οι ΜΕΘ είναι γεμάτες σημαίνει ότι ψάχνουμε κρεβάτι παντού σε όλη την Κρήτη για να μεταφερθεί ο ασθενής. Στις διακομιδές βαρέων πασχόντων, αφού δεν υπάρχει ΕΚΑΒ, εμπλέκονται οι εντατικολόγοι, οι γιατροί των ΤΕΠ, οι αναισθησιολόγοι και οι γατροί των ΜΕΘ με αποτέλεσμα να δέχονται το υψηλό φορτίο σε συνθήκες αναστολής αδειών, έλλειψης προσωπικού στα υπόλοιπα τμήματα. Άρα γίνεται αντιληπτό ότι η ΜΕΘ δέχεται μια επιπλέον πίεση. Ουσιαστικά οι παραιτήσεις των γιατρών αποτελούν μια κραυγή αγωνίας ότι δεν αντέχουν άλλο. Την κραυγή αγωνίας των συναδέλφων τη στηρίζουμε. Θεωρούμε όμως ότι οι παραιτήσεις δεν είναι ορθή μέθοδος αντίδρασης γιατί αδυνατίζουμε μόνοι μας το σύστημα. Κατανοούμε όμως απόλυτα και στηρίζουμε την περαιτέρω ενίσχυση του νοσοκομείου για να λυθεί οριστικά το ζήτημα αυτό. Ενίσχυση με εξειδικευμένο και μόνιμο προσωπικό γιατί σε τέτοια ειδικά τμήματα, όπως είναι τα χειρουργεία, η εντατική και τα ΤΕΠ, δεν θέλεις ανθρώπους με επικουρικό προσωπικό κάποιων εβδομάδων ή κάποιων εξάμηνων. Χρειάζεται μόνιμο προσωπικό που θέλει πολύ χρόνο για να φτάσει σε επίπεδο απόδοσης που μπορεί να θεωρείται λειτουργικό. Στηρίζουμε σαν Ένωση αμέριστα τους συναδέλφους, θα πρέπει να ενισχυθεί το νοσοκομείο με προσωπικό, όμως θεωρούμε ότι πρέπει να αποσύρουν την παραίτηση τους γιατί κινδυνεύει να καταρρεύσει το σύστημα και το νοσοκομείο».

Α. Ξανθός: Οι παραιτήσεις των γιατρών μήνυμα εξάντλησης αντοχών και λειτουργικής κατάρρευσης του νοσοκομείου

Μήνυμα εξάντλησης των αντοχών του προσωπικού και λειτουργικής κατάρρευσης του νοσοκομείου Ρεθύμνου χαρακτηρίζει την επιστολή παραίτησης που έθεσαν υπόψη της διοίκησης οι πέντε γιατροί της ΜΕΘ, ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός.

Σε γραπτή ανακοίνωση του αναφέρει: «Η κρίση που σοβεί εδώ και καιρό στο νοσοκομείο Ρεθύμνου έχει πάρει πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Επειδή η πανδημία αύξησε την πίεση στο σύστημα αλλά κυρίως επειδή το υπουργείο Υγείας και η 7η ΥΠΕ δεν είχαν την πολιτική βούληση και την αποφασιστικότητα να στηρίξουν το ΕΣΥ και το μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα του νομού. Οι ταυτόχρονες παραιτήσεις όλων των γιατρών της ΜΕΘ δεν είναι απλώς μια «κραυγή αγωνίας», δεν είναι ένα «καμπανάκι κινδύνου», είναι ένα ηχηρό μήνυμα εξάντλησης αντοχών και λειτουργικής κατάρρευσης του νοσοκομείου .

Επιβεβαιώνεται με δραματικό τρόπο πόσο άστοχη και υπονομευτική για την προοπτική του νοσοκομείου Ρεθύμνου ήταν η εξαίρεση του από την ενίσχυση των ΜΕΘ (με κλίνες και προσωπικό) που σχεδίασε το υπουργείο Υγείας. Ενώ η ΜΕΘ και το προσωπικό της κλήθηκαν χωρίς στήριξη να αναπτύξουν επιπλέον κλίνες και να νοσηλεύσουν περιστατικά covid, δεν υπήρξε η παραμικρή μέριμνα να στελεχωθεί με επιπλέον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αντί για έμπρακτη αναγνώριση της διαχρονικής προσφοράς της ΜΕΘ στην αξιόπιστη λειτουργία του νοσοκομείου και στην ποιότητα και της δημόσιας περίθαλψης στον νομό, η διοίκηση του νοσοκομείου και της 7η ΥΠΕ αποφάσισαν να την υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο, υποχρεώνοντας τους γιατρούς της να αναλάβουν, πέραν της φροντίδας των νοσηλευομένων ασθενών, και την ευθύνη της διασωλήνωσης βαρέως πασχόντων στο ΤΕΠ και τις διακομιδές σοβαρών περιστατικών από οποιοδήποτε τμήμα του νοσοκομείου! Αυτό είναι μια πρωτοφανής για τα χρονικά του ΕΣΥ απαίτηση, η οποία ακυρώνει τον ρόλο εξειδικευμένων εντατικολόγων και υποβαθμίζει το ιατρικό έργο σε ένα τμήμα ζωτικής σημασίας, όπως η ΜΕΘ . Και μάλιστα στην αιχμή του 4ου επιδημικού κύματος και της αυξημένης ζήτησης κλινών ΜΕΘ σε όλη τη χώρα.

Είναι προφανές λοιπόν οι γιατροί της ΜΕΘ εξωθήθηκαν σε παραίτηση. Το νοσοκομείο Ρεθύμνου είναι πλέον στο «χείλος του γκρεμού. Ή θα προκύψει μια γενναία παρέμβαση επιβίωσης και προοπτικής, με ουσιαστική και μόνιμη ενίσχυση όλων των κρίσιμων «κρίκων» του (ΤΕΠ, ΜΕΘ, αναισθησιολογικό, παθολογική, κλινική covid , εργαστήρια κ.λπ.) ή η πορεία απαξίωσης του ιδρύματος θα είναι μη αναστρέψιμη. Η επιλογή είναι αποκλειστική ευθύνη της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και συνολικά της κυβέρνησης».