18 °C Rethymno, GR
28/11/2021

ΔΙΕΚΔΙΚΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΕΣΥ

Σε κινητοποιήσεις χθες γιατροί και εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Ρεθύμνου

Στην πανελλαδική πανυγειονομική απεργία που είχε προκηρύξει για χθες η ΟΝΓΕ συμμετείχαν γιατροί και εργαζόμενοι του Νοσοκομείου και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του Νομού Ρεθύμνης διεκδικώντας την ουσιαστική στήριξη του Νοσηλευτικού Ιδρύματος και γενικότερα των δομών ΕΣΥ. Στην κινητοποίηση που είχε προγραμματιστεί στην πύλη του Νοσοκομείου η συμμετοχή ήταν μικρή, καθώς οι υγειονομικοί συμμετείχαν στη διαμαρτυρία που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο.

Σε σχετικές δηλώσεις του ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου ανέφερε:

«Θέλουμε να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας από την κυβέρνηση και την κοινωνία που θα πρέπει να πιέσει περισσότερο για να το στηρίξει γιατί αποδείχθηκε και από την πανδημία ότι μόνο το δημόσιο σύστημα υγείας είναι αυτό που μπορεί να στηρίξει την υγεία του κόσμου του Ρεθύμνου.

Η κινητοποίηση έχει προκηρυχθεί από τον Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών και την ΠΟΕΔΥΝ του νοσηλευτικού προσωπικού των δημόσιων δομών της χώρας, με κύριο αίτημα την ενίσχυση του αποκλειστικού και δωρεάν δημόσιου συστήματος υγείας. Αιτήματά μας είναι η στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα υγείας συνολικά, η μισθολογική αποκατάσταση των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, την ένταξή μας στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Με την κινητοποίησή μας θέλουμε να καταγγείλουμε το προαναγγελθέν νέο ΕΣΥ με τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συγχωνεύσεις κλινικών και καταργήσεις νοσοκομείων και να σηκώσουμε ψηλά την ατζέντα για ένα νέο Νοσοκομείο στο Ρέθυμνο.

Στα αιτήματά μας περιλαμβάνεται η άρση της αναστολής των υγειονομικών στα Νοσοκομεία».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Χριστοδουλάκης στην έλλειψη αναισθησιολόγων τονίζοντας πως:

«Σε ό,τι αφορά τους αναισθησιολόγους το Νοσοκομείο Ρεθύμνου βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Είχε μόνο τρεις μόνιμο προσωπικό και με το να βρεθεί ο ένας σε αναρρωτική άδεια πλέον δυσκολεύεται να επιτελέσει ακόμη και έκτακτα χειρουργεία, παρά μόνο αυτά που απειλείται η ζωή του ατόμου. Ακόμη και απλά έκτακτα δυσκολεύεται να τα διεκπεραιώσει. Για πολλούς μήνες ούτε οι εφημερίες δεν είναι σε θέση να καλυφθούν από το υφιστάμενο προσωπικό του Νοσοκομείου, μας στηρίζουν γιατροί από Χανιά και Ηράκλειο για την κάλυψη του εφημεριακού προγράμματος, τακτικά χειρουργεία δεν γίνονται πάνω από δυο χρόνια και αν γίνονται με το σταγονόμετρο αν προκύπτει κάποια ημέρα δεύτερος αναισθησιολόγος. Στην πράξη όμως δεν μπορούν να γίνουν τακτικά χειρουργεία και γι’ αυτό το λόγο εμείς προτάσσουμε ως πρώτο από τα ζητήματα του Νοσοκομείου αυτό των αναισθησιολόγων, διότι όλος ο χειρουργικός τομέας πάσχει. Έχουμε ειδικότητες που μπορούν να επιτελέσουν ένα πολύ μεγάλο έργο, αλλά ουσιαστικά δεν έχουν τα εργαλεία και τις δυνατότητες να το κάνουν».

Την κινητοποίηση των γιατρών στήριξε και το Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου.

Σε δήλωσή του για την απεργία των υγειονομικών ο τομεάρχης υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, ανέφερε: «Σε μια περίοδο που η πανδημία είναι εκτός ελέγχου, το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει «βαλτώσει» και το ΕΣΥ είναι ανοχύρωτο και αποδιοργανωμένο, η σημερινή κραυγή αγωνίας των υγειονομικών που κινητοποιούνται για την υπεράσπιση της δημόσιας περίθαλψης, έχει ένα πολύ σημαντικό συμβολισμό. Οι «άνθρωποι της πρώτης γραμμής» στέλνουν το μήνυμα ότι παρά την εξουθένωση από την υπερπροσπάθεια, παρά την αίσθηση εγκατάλειψης χωρίς ουσιαστική στήριξη και προοπτική, συνεχίζουν να μοχθούν για την καλύτερη δυνατή φροντίδα των πολιτών και, κυρίως, εξακολουθούν να αγωνίζονται για ένα αξιόπιστο δημόσιο σύστημα υγείας, που σέβεται την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα τόσο του εργαζόμενου όσο και του ασθενή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκφράζει την αμέριστη πολιτική του στήριξη σ’ αυτό τον αγώνα ενδυνάμωσης του ΕΣΥ, έμπρακτης στήριξης του προσωπικού του (αποδοχές, συνθήκες εργασίας, εκπαίδευση, ένταξη στα ΒΑΕ, ειδικά κίνητρα κλπ.) και συνολικής αναβάθμισης της Δημόσιας Υγείας στη χώρα».