18 °C Rethymno, GR
26/09/2022

1ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου στο Ρέθυμνο την Κυριακή

-«Συλλογική συμμετοχή, πολιτιστική παιδεία, καλλιτεχνική έκφραση! Όλοι μαζί μπορούμε!», το μήνυμα των διοργανωτριών

Με μια φιλόδοξη πρωτοβουλία, η οποία «ακουμπά» στην ανάγκη παιδιών και γονιών να συμμετάσχουν σε κάτι όμορφο, ευχάριστο και δημιουργικό, οι Εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο και τα ιδιωτικά σχολεία «Παραμυθένιος Κόσμος» και «Παραμυθένιο Νηπιαγωγείο», κάνουν πράξη το 1ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου στο Ρέθυμνο.

Οι προετοιμασίες βρίσκονται στην τελική ευθεία, αφού η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιουνίου από τις 09:30 έως τις 15:00 στον Δημοτικό Κήπο, με ελεύθερη είσοδο. Σκοπός του Φεστιβάλ, που θα περιλαμβάνει ένα πλούσιο, διαδραστικό πρόγραμμα, είναι να εμφυσήσει στα παιδιά αισθήματα χαράς, αισιοδοξίας και δημιουργικότητας.

Στόχος των διοργανωτριών του φεστιβάλ, της Ασπασίας Μπουλαμάτση (Υπεύθυνης των Εκδόσεων και Βιβλιοπωλείου «Βιβλιοσκόπιο»), της Έλενας Κούτικα (ιδιοκτήτριας του «Παραμυθένιου Νηπιαγωγείου») και της Νόνης Λαγουδάκη (ιδιοκτήτριας του «Παραμυθένιου Κόσμου» και συνιδιοκτήτριας του «Παραμυθένιου Νηπιαγωγείου»), είναι να καθιερωθεί ως θεσμός στο Ρέθυμνο, μέσα από τη στήριξη του δήμου Ρεθύμνου και την κοινή σύμπραξη του πανεπιστημίου, της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, καθώς και όλων των βιβλιοπωλών και των σχολείων.

Το μήνυμα που επιθυμούν να μεταδώσουν μέσα από αυτό το εγχείρημα είναι «Συλλογική συμμετοχή, πολιτιστική παιδεία, καλλιτεχνική έκφραση! Όλοι μαζί μπορούμε».

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν επτά διαδραστικές αφηγήσεις παραμυθιών από συγγραφείς και παιδαγωγούς, που «υπόσχονται» να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον των μικρών επισκεπτών.

Αναλυτικά:

– 10:00-10:30: Μαρία Αρ. Καραγιάννη, ‘Ένας ξύλινος αδελφός (Εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο)

– 10:45-11:15: Μαρίνα Πλούμπη, 1-1 τελευταία γουλίτσα (Εκδόσεις Sweet Serendipities)

– 11:30-12:00: Χριστίνα Κωνσταντουδάκη, Μπελ Μπεσαμέλ (Εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο)

– 12:15-12:45: Ελένη Κατσούλη, Περιπέτειες στην κουζίνα με τον Πάρη (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

– 13:00-13:30: Κυριακή Φλουρή, Βάλε λίγη φαντασία ή αλλιώς μια Μουτζουρία (Εκδόσεις Βιβλιοσκόπιο)

– 13:45-14:15: Χριστίνα Κωνσταντουδάκη, Με μια κουβέρτα στο διάστημα (Εκδόσεις Διόπτρα)

– 14:30-15:00: Νικόλας Σμυρνάκης, Τυρίνος ο κλέφτης φόβων (Εκδόσεις Διόπτρα)

Παράλληλα, σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχουν θεματικά περίπτερα στους διαδρόμους του Δημοτικού Κήπου, εμπνευσμένα από παιδικά παραμύθια, στα οποία οι μικροί επισκέπτες θα μπορούν να παίζουν και να συμμετέχουν μέσα από ανοιχτά εργαστήρια. Τη δημιουργική απασχόληση των μεγαλύτερων παιδιών από 7 έως 12 ετών, θα αναλάβει η παιδαγωγική ομάδα Μα Ρα Μπου, η οποία προσκαλεί τα παιδιά «Σ’ ένα παραμυθένιο ταξίδι με όχημα το βιβλίο για να ανακαλύψουν παρέα κρυμμένες ιστορίες και να συνθέσουν νέες μέσα από το παιχνίδι και τις τέχνες!».

«Θα είναι μια άκρως δημιουργική ημέρα για τα παιδιά!», ανέφερε μιλώντας στα «Ρ.Ν.» η υπεύθυνη Εκδόσεων του Βιβλιοσκόπιου, Ασπασία Μπουλαμάτση. «Μια ιδέα που είχαμε για χρόνια και που, δυστυχώς, παρέμενε μόνο ως σκέψη εδώ κι αρκετό καιρό λόγω του κορωνοϊού, επιτέλους φέτος γίνεται πράξη. Είμαστε ενθουσιασμένοι γι’ αυτή τη γιορτή του βιβλίου, γιατί πιστεύουμε ότι το Ρέθυμνο, ως «πόλη των γραμμάτων», αξίζει να καμαρώνει για ένα τέτοιο φεστιβάλ. Στόχος μας είναι να το αγαπήσουν μικροί και μεγάλοι, ώστε να καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός στην πόλη μας και να μπορούν να συμμετέχουν σε αυτό συγγραφείς απ’ όλη την Ελλάδα και την Κύπρο» πρόσθεσε.

Μάλιστα, όπως επεσήμανε η κ. Μπουλαμάτση, θα υπάρχει δυνατότητα στην «Γωνιά των συγγραφέων» οι συγγραφείς των παρουσιάσεων αλλά και άλλοι συγγραφείς από την Κρήτη, να μιλήσουν με τα παιδιά, λύνοντάς τους τυχόν απορίες, ενώ ενεργό ρόλο σε όλη την εκδήλωση θα έχουν εθελόντριες παιδαγωγοί από τα ιδιωτικά σχολεία «Παραμυθένιος Κόσμος» και «Παραμυθένιο Νηπιαγωγείο». 

Το παρών στο 1ο Φεστιβάλ Παιδικού Βιβλίου στο Ρέθυμνο, θα δώσουν, με δικά τους περίπτερα, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη και οι Δότες Ζωής, προσφέροντας τις απαραίτητες πληροφορίες για το έργο τους.

Ειδικό περίπτερο με παιδικές δράσεις θα έχει και το 14ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης. Το ΔΣ του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων στηρίζοντας αυτή την όμορφη προσπάθεια προσκαλεί με τη σειρά του όλα τα παιδιά «να προσδεθούν και να απολαύσουν αυτό το όμορφο ταξίδι στον κόσμο του βιβλίου με όχημα τη λογοτεχνία και την τέχνη».

Τέλος, το Φεστιβάλ στηρίζει η σχολή Χορού της Ιωάννας Δρυγιαννάκη με τη συμμετοχή δύο – μικρής διάρκειας -χορευτικών.