Το μεγαλείο της ελληνικής φύσης, ο πολύτιμος θησαυρός της βιοποικιλότητας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στις 21 Μαΐου, που έχει οριστεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000.
Η συγκεκριμένη μέρα σηματοδοτεί την επέτειο 32 χρόνων από τη δημιουργία του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο, το οποίο αποτελεί ασπίδα προστασίας για τα πιο πολύτιμα και απειλούμενα είδη και οικοτόπους της Ευρώπης.
Η χώρας μας, αν και μικρή σε μέγεθος, ξεχωρίζει σε παγκόσμιο επίπεδο για την πλούσια βιοποικιλότητά της. Χιλιάδες διαφορετικά είδη φυτών και ζώων, πολλά από τα οποία δεν απαντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο, αλλά και δεκάδες διαφορετικοί τύποι οικοτόπων, συνθέτουν το εντυπωσιακό «μωσαϊκό» της ελληνικής φύσης. Στην Ελλάδα το δίκτυο εκτείνεται σε 446 περιοχές, προστατεύοντας έναν μεγάλο αριθμό ειδών και οικοτόπων, από τα οποία 299 είδη φυτών και ζώων, 147 είδη πουλιών και 89 διαφορετικοί τύποι οικοτόπων περιλαμβάνονται στις ευρωπαϊκές οδηγίες για τη φύση.
Η αποτελεσματική προστασία του τεράστιου φυσικού μας πλούτου είναι υπόθεση όλων μας, γι’ αυτό και η ανάδειξη της σημασίας των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 μπορεί επίσης να γίνει υπόθεση όλων μας.
Το δίκτυο Natura 2000 είναι το πολυτιμότερο εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για τη διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς στην Ελλάδα και την Ευρώπη, επιδιώκοντας συγχρόνως την απαραίτητη ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της φύσης και την ανάπτυξη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.
Τα οφέλη που προκύπτουν για τον άνθρωπο από την ορθή διαχείριση των περιοχών Natura 2000 είναι ανεκτίμητης αξίας. Η προστασία της βιοποικιλότητας μάς εξασφαλίζει τα υγιή εδάφη στα οποία καλλιεργούμε τροφή, την επικονίαση των φυτών, τις πρώτες ύλες για τις κατασκευές, τα ρούχα, και τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε, το νερό που πίνουμε και τον αέρα που αναπνέουμε. Ταυτόχρονα διασφαλίζουμε ότι η φύση θα συνεχίσει να μας προστατεύει από ασθένειες και από τα ακραία φαινόμενα που προκαλεί η κλιματική κρίση.
Tο δίκτυο Natura 2000 δεν είναι απλώς ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών, είναι η ίδια η φύση μας! Και η φετινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura, η οποία γιορτάζεται λίγο πριν τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, αποτελεί επίσης μια καλή αφορμή για να αναλογιστούμε ευρύτερα τη σημασία των ευρωπαϊκών περιβαλλοντικών θεσμών, αλλά και τη μεγάλη ανάγκη για ενίσχυση και αποτελεσματική εφαρμογή των περιβαλλοντικών πολιτικών σε όλα τα επίπεδα, ένα ζήτημα που μας αφορά όλους.
Το έργο LIFE-IP 4 NATURA
Το Έργο LIFE-IP 4 NATURA είναι το σημαντικότερο έργο των τελευταίων δεκαετιών για την προστασία της φύσης στην Ελλάδα. Δώδεκα εταίροι (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πανεπιστήμιο Πατρών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Περιφέρεια Κρήτης, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Περιφέρεια Αττικής, Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας, Πράσινο Ταμείο, Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής), υπό τον συντονισμό του ΥΠΕΝ, ενώνουν τις δυνάμεις τους, σχεδιάζοντας νέα εργαλεία προστασίας και διαχείρισης και αναδεικνύοντας τις ευκαιρίες που προσφέρει η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με το φυσικό του περιβάλλον. Το Έργο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Πράσινο Ταμείο. Περισσότερες πληροφορίες: edozoume.gr
Γραφείο Τύπου & δημοσίων σχέσεων, WWF Ελλάς,