Κυριακή, 15 Ιουνίου, 2025
No Result
View All Result
Rethnea
Advertisement
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
No Result
View All Result
Αρχική Παιδεία

Συλλαλητήριο ενάντια στην ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων στο Ρέθυμνο

Newsroom Από Newsroom
11/01/2024 - 5:22 μμ
στην κατηγορία Παιδεία

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Ρέθυμνο, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων ενάντια στην ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ. Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Ρεθύμνου αλλά και στην πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης συμμετείχαν φοιτητές, δάσκαλοι και καθηγητές, ενώ παρόντες ήταν στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Νέας Αριστεράς.

Για νομοσχέδιο που οδηγεί σε εμπορευματοποίηση της παιδείας έκανε λόγο σε δηλώσεις της η Ιωάννα Ζαχάρου (πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Παιδαγωγικού τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης):

«Η δημιουργία των ιδιωτικών πανεπιστημίων μας φέρνει σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Είναι ένα άρθρο που παραβιάζει πολλούς τομείς της εκπαίδευσης, είναι μια κατάσταση που προσπαθεί να περάσει εδώ και πολλά χρόνια και την σταματάμε με κινητοποιήσεις. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και σήμερα, διότι μια τέτοια κατάσταση όχι μόνο θα υποβαθμίσει τα πτυχία μας, αλλά θα δημιουργήσει έναν τρομακτικό ανταγωνισμό στον οποίο είτε θα έχεις χρήματα για να σπουδάσεις, είτε θα ζοριστείς. Επίσης, έχουν δημιουργηθεί διάφορα θέματα στα σχολεία, τα οποία θα έχουν άμεσο αντίκρισμα στα παιδιά που θα δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις για να μπουν σε ένα πανεπιστήμιο. Τα δυσκολεύουν πολύ στο να καταφέρουν να εισαχθούν σε δημόσια πανεπιστήμια. Όλο αυτό που συμβαίνει ενισχύει την εμπορευματοποίηση της παιδείας». Ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που παλεύει εδώ και χρόνια να επιβιώσει από τη λαίλαπα της υποχρηματοδότησης και της κυβερνητικής απαξίωσης. Η δημόσια εκπαίδευση είναι ο μοναδικός δρόμος για την κοινωνική κινητικότητα των παιδιών των χαμηλών κοινωνικοοικονομικών στρωμάτων. Στηρίζουμε τις πορείες που γίνονται σήμερα σε όλη την επικράτεια διατρανώνοντας αφενός την αντίθεσή μας σε κάθε απόπειρα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, αφετέρου την ανάγκη στήριξης και ενδυνάμωσης του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου. Αγωνιζόμαστε για μια σύγχρονη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και της προκλήσεις της νέας εποχής» τόνισε σε δηλώσεις του ο Γιάννης Μαρινάτος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και μέλος του Γενικού Συμβουλίου ΑΔΕΔΥ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕΡ, Χρήστος Σουρουλής, ανάφερε: «Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι ένα θέμα που αφορά ολόκληρη την κοινωνία, γιατί από τη στιγμή που θα ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια, αυτομάτως θα υποβαθμιστούν τα δημόσια πανεπιστήμια, αυτό είναι το ένα σκέλος. Το άλλο σκέλος είναι ότι θα περάσει ευκολότερα η λογική των διδάκτρων και στα δημόσια πανεπιστήμια. Επομένως δεν πρόκειται για μια κατάσταση που θα υπάρχει η επιλογή κάποιος να πάει σε δημόσιο ή ιδιωτικό, αλλά θα περιοριστεί η επιλογή και για το δημόσιο πανεπιστήμιο με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που δεν θα έχουν τη δυνατότητα σε ανώτατη μόρφωση. Η κυβέρνηση δεν θέλει μορφωμένους νέους, φτιάχνει μια παιδεία μόνο για λίγους, όπως έχει φτιάξει και μια υγεία μόνο για λίγους. Ο δημόσιος τομέας υποβαθμίζεται παντού, αποδιαρθρώνεται και εάν δεν τον υπερασπιστούμε εμείς, δεν υπάρχει κανένας που να τον υπερασπιστεί».

Τη στήριξή του στην κινητοποίηση εκφράζει με ανακοίνωσή του και ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων τη Σχολής Κοινωνικών Επιστημών πανεπιστημίου Κρήτης τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι:

«Ο Ενιαίος Φορέας Διδασκόντων στηρίζει την πανελλαδική κινητοποίηση της πανεπιστημιακής κοινότητας που αποσκοπεί στη ματαίωση του κυβερνητικού σχεδίου ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Η ανώτατη παιδεία είναι, και πρέπει να παραμείνει, αποκλειστικά δημόσιο αγαθό, όπως ορίζει το Σύνταγμά μας. Για τον λόγο αυτό αντιστεκόμαστε σε κάθε προσπάθεια μετατροπής της σε εμπόρευμα και υπαγωγής της στις επιταγές της αγοράς και του οικονομικού ανταγωνισμού. Παράλληλα, διεκδικούμε την ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου, το οποίο έχει ως αποστολή να λειτουργεί σε συνθήκες ακαδημαϊκής ελευθερίας, με γνώμονα την πρόοδο της επιστημονικής έρευνας και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης».

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Ρεθύμνου αναφέρει: «Η κυβέρνηση χρόνο με τον χρόνο μειώνει τους εισακτέους στα δημόσια πανεπιστήμια, περιορίζει τον αριθμό των πανεπιστημιακών τμημάτων και βάζει κάθε δυνατό πρόσκομμα σε κάθε νέα και νέο που θέλει να σπουδάσει. Κι αφού ολοκλήρωσε το σχέδιό της με τον περιορισμό των θέσεων στα δημόσια πανεπιστήμια, αφού δημιούργησε τεχνική ζήτηση έρχεται να προσφέρει θέσεις σε ιδιωτικά πανεπιστήμια σε όσους αντέχουν να τις πληρώσουν.
Ιδιωτικά πανεπιστήμια, σημαίνει δίδακτρα, σημαίνει παιδεία πολλών ταχυτήτων, λιγότερη κρατική σύνδεση, με υποτιθέμενη «προσέλκυση διεθνούς πελατείας», με «χρηματοδότηση καινοτόμων ιδεών από ιδιωτικά funds». Ουσιαστικά θέλουν να μειώσουν τις κρατικές επιχορηγήσεις, να παραδώσουν την ανώτατη εκπαίδευση βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα των κολεγίων, που θα αυξηθεί η πελατεία τους, πουλώντας πτυχία, να βοηθήσει τους εργοδότες με φτηνότερους εργαζόμενους με πτυχία, χωρίς συγκροτημένα επαγγελματικά δικαιώματα. Ο ακραιφνής νεοφιλελευθερισμός, ενώ φθίνει στις Ευρωπαϊκές χώρες, ξαναγεννιέται στη χώρα μας.

Για μας η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης είναι αξιακό ζήτημα και θα αγωνιστούμε μέσα και έξω από τη βουλή για να μην περάσει η αντισυνταγματική πρόταση της ΝΔ.

Στηρίζουμε τους αγώνες των εκπαιδευτικών, των εργαζομένων και των φοιτητών, που παλεύουν για:
– Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παιδεία και σύγχρονες σπουδές, στην υπηρεσία του λαού και του τόπου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
– Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την παιδεία στο ύψος των αναγκών μας.
– Πτυχία με αξιοκρατία και αξία.
Καλούμε κάθε δημοκρατικό πολίτη του Ρεθύμνου να διεκδικήσει μαζί μας την αναβάθμιση της Δημόσιας Παιδείας και το δικαίωμα στην πρόσβαση στην τριτοβάθμια ποιοτική εκπαίδευση».

Tags: ειδήσειςεκπαίδευσηΕΛΜΕΡιδιωτικά πανεπιστήμιαΚρήτηνέαΠαιδείαΡΕΘΥΜΝΟσυλλαλητήριοΤριτοβάθμια Εκπαίδευση
Share241Tweet151Send
Newsroom

Newsroom

Σχετικά νέα

images

Στη δικαιοσύνη οι νεοδιόριστοι – Διεκδικούν μονιμοποίηση

10/06/2025 - 7:59 μμ
Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Κρήτη, Αττική και άλλες 16 περιοχές

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Κρήτη, Αττική και άλλες 16 περιοχές

10/06/2025 - 5:13 μμ
Έσπασε ήδη το ρεκόρ του 2024 στις αφίξεις μεταναστών στην Κρήτη

Έσπασε ήδη το ρεκόρ του 2024 στις αφίξεις μεταναστών στην Κρήτη

08/06/2025 - 6:04 μμ
Παρέμβαση των εκπαιδευτικών για τα κονδύλια των σχολείων

Παρέμβαση των εκπαιδευτικών για τα κονδύλια των σχολείων

06/06/2025 - 5:36 μμ
Επόμενο άρθρο
Επίσκεψη του υφυπουργού Γ. Κεφαλογιάννη στη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής

Επίσκεψη του υφυπουργού Γ. Κεφαλογιάννη στη Σχολή Αξιωματικών Νοσηλευτικής

Με γεύσεις και άρωμα Κρήτης το Wines@Fortezza στη Φορτέτζα Ρεθύμνου

Με γεύσεις και άρωμα Κρήτης το Wines@Fortezza στη Φορτέτζα Ρεθύμνου

14/06/2025 - 3:22 μμ
ΣΚΟΡΔΙΛΗΣ

Μόλις 1.963 οι δηλώσεις καθαρισμού οικοπέδων στον δήμο Ρεθύμνου

14/06/2025 - 2:58 μμ
ΦΙΛΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι οικολογικές πρακτικές βασική αξία για πολλούς ταξιδιώτες

14/06/2025 - 2:36 μμ
4927789567620696 αστυνομια-1-850x560

Βρέθηκαν στο σπίτι του κάνναβη και ανιχνευτής μετάλλων -Συνελήφθη 50χρονος

14/06/2025 - 11:56 πμ
ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ

Σε έξαρση ο κορονοϊός στο Ρέθυμνο εν μέσω τουριστικής περιόδου

14/06/2025 - 9:37 πμ
ΑΡΧΕΛΩΝ

16η Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Θαλάσσιας Χελώνας: Μπορούμε να ζήσουμε μαζί!

14/06/2025 - 9:22 πμ
ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ
Πολιτιστικό Ρέθυμνο Πολιτιστικό Ρέθυμνο Πολιτιστικό Ρέθυμνο
Μ.Η.Τ. 242157
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr