Στην εποχή μας, που η τεχνολογία επιδιώκει το μονοπώλιο της προσοχής και η εικόνα δίνει πάντα την εύκολη λύση, το σχολείο μας προσπαθεί να αντισταθεί και στηρίζει το βιβλίο.Προσπαθούμε να αφουγκραστούμε το πνεύμα της εποχής, να καταφέρουμε να προσεγγίσουμε τα παιδιά σωστά, να μιλήσουμε στη γλώσσα τους, να κατανοήσουμε τις ανάγκες τους.Είναι επιτακτική η ανάγκη να τα βοηθήσουμε να αγαπήσουν τα βιβλία. Και ποιος χώρος είναι ο πλέον κατάλληλος για κάτι τέτοιο πέρα από τον οικείο τους τόπο, το σχολείο;
Το 2ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου ολοκλήρωσε με επιτυχία το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+/ Δράσης ΚΑ2 με τίτλο:«Reading books through the lens of STEAM». Εταίροι ήταν σχολεία από τη Λιθουανία , τη Ρουμανία , την Ιταλία, τη Σλοβενία και τη Βουλγαρία. Στόχος του προγράμματος ήταν να αναδείξουμε τη διαχρονική αξία του βιβλίου και να τονώσουμε τη φιλαναγνωσία.
Μέσα από ένα βιβλίο τα παιδιά κερδίζουν περισσότερα οφέλη. Έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε διαφορετικούς κόσμους και να δημιουργήσουν νέες φιλίες. Αναπτύσσουν το λεξιλόγιό τους, τον προφορικό και γραπτό τους λόγο. Τα τελευταία αυτά χρόνια μελετήσαμε κορυφαία βιβλία της παγκόσμιας λογοτεχνίας και συνδυάσαμε την αγάπη μας για τα βιβλία με τις επιστήμες και τις τέχνες.
Η έκτη και τελευταία διακρατική συνάντηση πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα 27 Μαρτίου 2023 έως 31 Μαρτίου 2023 στη Σόφια της Βουλγαρίας.Το 2ο Γυμνάσιο εκπροσωπήθηκε από τους μαθητές Τέλχα Φρανκ, Μπερβανάκη Εμμανουήλ , Τζανιδάκη Ιωάννη, Συριανόγλου Μαρία και Χατζημανόλη Άλκηστη τους οποίους συνόδεψαν οι καθηγήτριες Σαλβαράκη Ειρήνη , Αλκίμου Ιωάννα και Παπανάγνου Ευγενία.
Το βιβλίο που κλήθηκαν να διαβάσουν ήταν «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών» του Τόλκιν. Πρωταγωνιστής της ιστορίας ένα χόμπιτ, ονόματι Φρόντο Μπάγκινς, που ζει πολλές περιπέτειες έχοντας δίπλα του τη συντροφιά του “δαχτυλιδιού”. Οι δεσμοί φιλίας που διέπουν τους ήρωες του βιβλίου χαρακτηρίζονται από αλληλοϋποστήριξη, αμοιβαίο σεβασμό, αγάπη και εμπιστοσύνη.
Ανάλογοι ήταν και οι δεσμοί που καλλιεργήθηκαν στα πλαίσια της τελευταίας μας διακρατικής συνάντησης που τους ανέδειξε από την πρώτη κιόλας μέρα.
Η υποδοχή οργανώθηκε στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Σόφια και οι μαθητές αφού ξεναγήθηκαν στο Μουσείο, συμμετείχαν στην κατασκευή ψηφιδωτών και γνώρισαν το σλαβικό αλφάβητο.Η τελετή ολοκληρώθηκε με παραδοσιακούς χορούς και εδέσματα της Βουλγαρίας.
Οι δράσεις που οργανώθηκαν στο σχολείο την επόμενη μέρα έδωσαν την ευκαιρία στους μαθητές να γνωρίσουν τη Βουλγαρία , τα έθιμα και τις παραδόσεις της. Συμμετείχαν σε εργαστήρια , σε συζήτηση με θέμα “Σώστε τη φύση” και έφτιαξαν σε φούρνο παραδοσιακή βουλγαρική συνταγή, την banitza . Η συντροφιά του erasmus ξεναγήθηκε στη Σόφια, όπου γνώρισε τα σπουδαιότερα μνημεία της, μεταξύ των οποίων και τον απαράμιλλης ομορφιάς ορθόδοξο ναό του Αγίου Alexander Nevsky, ρωσικής τεχνοτροπίας με εντυπωσιακούς χρυσούς τρούλους.
Επόμενος σταθμός της περιήγησής μας ήταν η Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας με τα γραφικά σοκάκια της και τα σημαντικά ιστορικά της μνημεία. Το αρχαίο ελληνικό θέατρο της πόλης γέμισε μαθητές ,που αυτοσχεδίασαν παρουσιάζοντάς μας αποσπάσματα και θετικά μηνύματα από το βιβλίο «Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών».
Την επόμενη μέρα, επισκεφθήκαμε το Εργαστήριο Τεχνολογίας όπου οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήρια και γνώρισαν από κοντά την “μαγεία” της επιστήμης. Ακολούθησε επίσκεψη στο Μνημείο της Φιλίας και έπειτα στον πέτρινο ποταμό Vitosha.
Την τελευταία μέρα οργανώθηκε η τελετή αποχαιρετισμού. Εκεί, όλοι μαζί οι μαθητές έφτιαξαν ενθύμια φιλίας με παραδοσιακά μοτίβα της Βουλγαρίας, αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα και μέσα σε κλίμα συγκίνησης αποχαιρετίστηκαν.
Οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να ζήσουν μια αξέχαστη εμπειρία και το σημαντικότερο να κάνουν καινούριους φίλους και να αντιληφθούν την αξία της φιλίας στην πορεία της ζωής. Όλα ξεκίνησαν από ένα βιβλίο… Ο κόσμος των βιβλίων είναι μαγικός! Αυτό ήταν και το μήνυμα μας! Τα παιδιά πρέπει να τον γνωρίσουν, να τον αγαπήσουν και να μάθουν να τον επιλέγουν, γιατί μέσα από τις σελίδες των βιβλίων θα γίνουν κοινωνοί μιας βαθύτερης ανθρωπιστικής κουλτούρας.
Η σχολική μας βιβλιοθήκη προσφέρει πολλά προς αυτή την κατεύθυνση, γι’αυτό και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέους τίτλους.
Αλλά και οι εμπνευσμένες δράσεις φιλαναγνωσίας που οργανώθηκαν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος, η εξερεύνηση των ορίων της φαντασίας, το δημιουργικό παιχνίδι με τις λέξεις, τις εικόνες και τις ιστορίες, συνδυασμένες με τη μουσική, το θέατρο, τη ζωγραφική και την τεχνολογία αποτέλεσαν ισχυρό πόλο έλξης για τους μαθητές.
Η καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας στα παιδιά είναι η καλύτερη επένδυση για το μέλλον, αντίδοτο στην ημιμάθεια, τον φανατισμό και τη μισαλλοδοξία που δεσπόζουν στις μέρες μας. Παιδιά που αγαπούν να διαβάζουν σήμερα, γίνονται οι σκεπτόμενοι ενήλικες του αύριο. Ενήλικες με σεβασμό και ενσυναίσθηση. Γίνονται ο κόσμος που θέλουμε να έχουμε. Τι πιο σημαντικό, λοιπόν, από το να παλέψουμε για να φτιάξουμε αυτόν τον κόσμο;
Έτσι, το ταξίδι του ευρωπαϊκού μας προγράμματος μπορεί να έλαβε τέλος, αλλά το ταξίδι στον κόσμο της φιλαναγνωσίας έχει πολλούς σταθμούς ακόμα!
Από τη διεύθυνση του σχολείου