Η ΑΜΚΕ Ρόδακας διοργανώνει στις Μαργαρίτες Ρεθύμνου, από το Σάββατο 22 έως και το Σάββατο 29 Ιουλίου, το 4ο Εργαστήριο Πέτρας στο οποίο θα διδαχτούν και θα μεταδοθούν γνώσεις για: Κατασκευή ξερολιθιάς και αποκατάσταση πέτρινου τοίχου, αρμολόγηση και επίχρισμα με φυσικά υλικά.
Τα εργαστήρια θα γίνονται από τις 8:00 έως τις 14:30 καθημερινά ενώ τα απογεύματα θα πραγματοποιούνται ομιλίες και παράλληλες δράσεις στις οποίες μπορεί ελεύθερα να συμμετέχει το κοινό.
Η ομάδα του Ρόδακα, ενημερώνοντας όσους θέλουν να συμμετέχουν, αναφέρει: «Ένα καλοχτισμένο κτίρι είναι πάντα αξιοζήλευτο, μας τραβάει το βλέμμα και το ταξιδεύει πάνω στη συμμετρία αλλά και την ασύμμετρη μοναδικότητά του. Μας γεννά θαυμασμό για το μερακλίκι του μάστορα, την επιθυμία να δούμε τη ζωή μέσα σε αυτό και την εποχή που το γέννησε. Oι τεχνικές και η εμπειρία της παραδοσιακής λιθοδομής ζει ακόμα στα χέρια ορισμένων μαστόρων σε όλη την Ελλάδα. Η ομάδα του Ρόδακα οργανώνει για τέταρτη χρονιά δύο εργαστήρια για τη μετάδοση και την εφαρμογή των βασικών αρχών της παραδοσιακής δόμησης στον τόπο μας, με τη χρήση φυσικών υλικών. Η βιωματική γνώση, η εργασία και η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου έργου, δημιουργούν τη μοναδική δυνατότητα να αλλάξει η σχέση και η οπτική του συμμετέχοντος απέναντι στα κτίρια κάθε είδους, στον δομημένο χώρο και στο περιβάλλον του. Στο πλευρό σας θα είναι οι ντόπιοι Μάστορες Γιάννης Αλεφαντινός (Μαργαρίτες), για την αποκατάσταση πέτρινου τοίχου και το αρμολόγημα με φυσικά υλικά και Κώστας Βεργιανάκης με το συνεργείο του (Αλφά) για την κατασκευή της ξερολιθιάς.
Επίσης θα παρακολουθήσετε μια θεωρητική και πρακτική εισαγωγή στις εφαρμογές των κονιαμάτων με βάση το χώμα και τον ασβέστη σε παραδοσιακές και βιώσιμες κατασκευές από τους αρχιτέκτονες Claire Oiry, Γιώργο Ανδρεσάκη και Γιώργο Ιγγλεζάκη».
Για πληροφορίες και εγγραφή,οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα: https://rodakas.org/activity/stoneworkshop ή να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 6944330970 / 6970366261.
Παράλληλες δράσεις
Σάββατο 22 Ιουλίου
11:00-13:00: Ιστορική και αρχιτεκτονική ξενάγηση στο Μαργαρίτες από τον μάστορα και δάσκαλο του εργαστηρίου Αποκατάστασης κ. Γιάννη Αλεφαντινό και την εθνολόγο κ. Μαρία Παδουβά
18:30-20:30: Οι αρχές και οι νόμοι της λιθοδομής στο τοπικό παράδειγμα, από τον μάστορα και δάσκαλο του εργαστηρίου της Ξερολιθιάς κ. Κωνσταντίνο Βεργιανάκη.
Κυριακή 23 Ιουλίου
20:30-21:30: «Γλύπτες στην περιοχή του Μυλοποτάμου κατά τη Βενετική περίοδο» με τη Μαρία Βακονδίου, Αρχαιολόγο Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης.
Δευτέρα 24 Ιουλίου
20:30-21:30: «Η Οικολογική Σημασία της Ξερολιθιάς σε ένα μεταβαλλόμενο περιβάλλον», με τον Μωυσή Mυλωνά, ομότιμο καθηγητή Οικολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης.
Τετάρτη 26 Ιουλίου
17:00-19:00: Οδοιπορικό και γεωλογική ξενάγηση στο φαράγγι των Μαργαριτών, από τον γεωλόγο και πρόεδρο του Γεωπάρκου Ψηλορείτη Δρ. Χαράλαμπο Φασουλά.
Παρασκευή 28 Ιουλίου
20:00-21:00: Άργιλος και Ασβέστης. Τα συνδετικά υλικά της βιώσιμης δόμησης από τους αρχιτέκτονες Claire Oiry, Γιώργο Ανδρεσάκη και Γιώργο Ιγγλεζάκη.
Σάββατο 29 Ιουλίου
Έναρξη 18:30: Αποτίμηση και εκδήλωση για το τέλος των εργαστηρίων λιθοδομής Ιουλίου 2023.