-14 τα εξεταστικά κέντρα στον νομό - Στο Ρέθυμνο θα εξεταστούν τα ειδικά μαθήματα γαι τους υποψηφίους όλης της Κρήτης
Σε 657 ανέρχεται φέτος ο αριθμός των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων από τον νομό Ρεθύμνου. Από αυτούς οι 573 είναι τελειόφοιτοι και οι 84 είναι απόφοιτοι παρελθόντων ετών.
Ειδικότερα οι εξετάσεις για τους υποψήφιους των ΓΕΛ ξεκινούν στις 3 Ιουνίου με το μάθημα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) ενώ μια μέρα νωρίτερα, στις 2 Ιουνίου ξεκινούν οι εξετάσεις για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ως ώρα έναρξης της εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερήσιων και εσπερινών λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08:00 π.μ. ενώ, η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.
Η εξεταστέα ύλη και τα θέματα των εξετάσεων είναι κοινά για όλους τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών ΓΕΛ. Στα γενικά λύκεια οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 10 Ιουνίου και στα Επαγγελματικά στις 17 του μήνα. Η διαδικασία, δε, θα ολοκληρωθεί με τα ειδικά μαθήματα από 18 έως 30 Ιουνίου.
Στο Ρέθυμνο θα λειτουργήσουν 14 εξεταστικά κέντρα εκ των οποίων τα 12 είναι τα γενικά λύκεια του νομού.
Το 1ο ΕΠΑΛ θα λειτουργήσει ως εξεταστικό κέντρο για τους υποψηφίους από τα επαγγελματικά λύκεια του νομού, ενώ το 3ο γυμνάσιο Ρεθύμνου έχει οριστεί ως το ειδικό εξεταστικό κέντρο για τους μαθητές όλης της Κρήτης (στο 3ο γυμνάσιο). Εκεί θα εξεταστούν τα μαθήματα των ξένων γλωσσών και συγκεκριμένα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, το Σχέδιο και τα Μουσικά μαθήματα.
Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου Γιάννη Γαζανό, υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία και ετοιμότητα για την αποτελεσματική και δίχως προβλήματα διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων σε τοπικό επίπεδο: «Είμαστε καθ’ όλα έτοιμοι. Εκτός από τα 12 ΓΕΛ που θα λειτουργήσουν ως εξεταστικά κέντρα και το 1ο ΕΠΑΛ στο Ρέθυμνο θα λειτουργήσει το ειδικό εξεταστικό κέντρο για τους μαθητές όλης της Κρήτης για τα ξενόγλωσσα μαθήματα, το Σχέδιο και τα Μουσικά μαθήματα. Έχουμε ορίσει τους επιτηρητές και έχουμε ορίσει και τις λυκειακές επιτροπές. Εκτιμούμε ότι θα πάνε όλα καλά».
Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ανέρχεται σε 68.394 (στους οποίους θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος), σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο φέτος οι συντελεστές βαρύτητας ανά πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα καθορίστηκαν με απόφαση της συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση τμήματος. Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.
Ο υπολογισμός του συνολικού αριθμού μορίων κάθε υποψηφίου που συμμετέχει στις πανελλήνιες εξετάσεις και εφεξής για εισαγωγή στις σχολές, τα τμήματα και τις εισαγωγικές κατευθύνσεις τμημάτων, γίνεται ως εξής: ο γραπτός βαθμός σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο Επιστημονικό Πεδίο, πολλαπλασιάζεται με τον αντίστοιχο συντελεστή βαρύτητας, όπως αυτός καθορίστηκε με απόφαση της συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ για κάθε σχολή, τμήμα ή εισαγωγική κατεύθυνση τμήματος. Τα τέσσερα ανωτέρω γινόμενα προστίθενται και το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται επί 1.000, για να προκύψει ο συνολικός αριθμός μορίων κάθε υποψηφίου.
Δεδομένου του γεγονότος ότι οι συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων, όπως τέθηκαν από τα ιδρύματα, σε κάποιες περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ σχολών, τμημάτων ή εισαγωγικών κατευθύνσεων ιδίου γνωστικού αντικειμένου, ενδέχεται να προκύψουν διαφοροποιήσεις στον υπολογισμό των μορίων των υποψηφίων.
Με μάσκες η διεξαγωγή τω εξετάσεων
Σύμφωνα με τα όσα έχει ανακοινώσει από τις 12 Μαΐου το υπουργείο παιδείας αναφορικά με το υγειονομικό πρωτόκολλο που θα τηρηθεί κατά τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων: «O πρόεδρος και τα μέλη των επιτροπών εξετάσεων κάθε εξεταστικού κέντρου για τους υποψηφίους γενικών, ειδικών, μουσικών μαθημάτων, που εξετάζονται γραπτά ή προφορικά, μεριμνούν ώστε:
α) Να τηρηθεί απόσταση ενάμισι μέτρου.
β) Να ισχύσει η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους.
γ) Να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.
– Οι εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί που δεν έχουν εμβολιασθεί, ή νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, και συμμετέχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεούνται στη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου για κορονοϊό covid-19 (PCR ή rapid test, με δαπάνη τους) μία φορά την εβδομάδα, έως 48 ώρες πριν από την προσέλευση τους στις εκπαιδευτικές δομές.
– Πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τον επαρκή φυσικό αερισμό των αιθουσών και για την εξασφάλιση καθαριότητας των εξεταστικών κέντρων-σχολικών μονάδων».