18 °C Rethymno, GR
20/05/2022

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

7ο Φεστιβάλ Αντίβαρο: Ποιοτικό θέατρο στο Ρέθυμνο

Ακόμη ένα έντονο Σαββατοκύριακο για το 7ο Φεστιβάλ Αντίβαρο, άφησε πλούσιες εντυπώσεις στο φιλοθεάμον κοινό. Στον ατμοσφαιρικό χώρο της Κριτοβουλίδου η παράσταση, «Κατερίνα Γώγου: Το γαμώτο που δεν έζησα», σε σκηνοθεσία του Αντρέα Ζαφείρη εντυπωσίασε.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αντίβαρο δόθηκαν τρεις παραστάσεις, οι δυο στις 2 και 3 Απριλίου το βράδυ και η τρίτη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης δωρεάν, ειδικά για τους φοιτητές του, στις 3 Απριλίου το απόγευμα. Το ειδικό γεγονός βοήθησε την αγαπημένη ποιήτρια, Κατερίνα Γώγου, να έρθει πιο κοντά στην νεανική, ατίθαση ψυχή. Στην παράσταση του θεάτρου 2510 από την Αθήνα, παρακολουθήσαμε μία συνεχή γραμμική χρονική αφήγηση διάφορων γεγονότων-σταθμών στη ζωή της ποιήτριας, που αφορούσαν είτε το κινηματογραφικό, θεατρικό ή λογοτεχνικό της έργο, είτε το αντισυμβατικό και αγωνιστικό της κομμάτι ζωής. Οι συγκλονιστικές ερμηνείες των τριών ηθοποιών, Έλιας Βεργανελάκη, Χάρη Γεωργιάδη και Χαράς Νικολάου, ελίσσονταν μέσα στον χρόνο της δραματικής εξέλιξης, αλλάζοντας συνεχώς συναίσθημα και μορφή και κερδίζοντας τον ενθουσιασμό του κοινού.

Το Φεστιβάλ Αντίβαρο θα συνεχιστεί δυναμικά, καθώς φαίνεται ότι έχει την αγάπη και τη στήριξη του κοινού του Ρεθύμνου. Από χθες και μέχρι το βράδυ της Πέμπτης 7 Απριλίου, λόγω της μεγάλης ζήτησής της, θα ξαναζωντανέψει στην σκηνή, η παράσταση: «Η Ιστορία ενός αιχμαλώτου», το αφήγημα του Στρατή Δούκα, από την Ομάδα Αντίβαρο, σε σκηνοθεσία του Μανώλη Σειραγάκη. Μια παράσταση που αποδείχθηκε ότι εξέφρασε πολλά από τα συναισθήματα του κοινού του Ρεθύμνου, καθώς την αγκάλιασε με ιδιαίτερη στοργή. Παίζουν Δημήτρης Βαρελάς, Μάλαμα Πατρέλη, Αλέξανδρος Μάνταρας, Γιάννης Μαυρίδης, Ελένη Κομπιτσάκη, Αφροδίτη Σιαφάκα, Σάρα Τζορματζί, Μαρία Βασιλειάδου, Αντώνης Βαμιεδάκης, Γιάννης Χατζηβασιλείου. Η χορογραφία είναι της Μαργαρίτας Τσελίκη, τα σκηνικά και κοστούμια της Κάλλης Καραδάκη, ενώ την πρωτότυπη μουσική έχει γράψει, όπως σε όλες τις παραστάσεις του Αντίβαρου, ο Στέλιος Ζουμαδάκης.

 Σαββατοκύριακο με τη νουβέλα του Ροΐδη «Ψυχολογία Συριανού συζύγου»

Το Σαββατοκύριακο 9 και 10 Απριλίου το Φεστιβάλ Αντίβαρο παρουσιάζει ακόμη μία δυνατή παράσταση, αυτή τη φορά ποτισμένη με άφθονο χιούμορ, με τίτλο: «Ψυχολογία Συριανού συζύγου-Χριστίνα».Η παράσταση είναι βασισμένη στην γνωστή νουβέλα του Εμμανουήλ Ροΐδη, διασκευασμένη και δραματουργικά επεξεργασμένη από την Αιμιλία Βάλβη και σκηνοθετημένη από τον Γιάννη Λεοντάρη. Ερμηνεύουν, η Αιμιλία Βάλβη και ο Κωσταντής Μιζάρας.

Η δράση τοποθετείται χρονικά το 1894 στην Σύρο και αφορά τον έγγαμο βίο και τον έρωτα, ενός συζύγου με την Χριστίνα. Δύο θέματα που ξετυλίγονται μόνο από την ανδρική οπτική και ψυχοσύνθεση. Σε αυτήν την παράσταση, όμως, για πρώτη φορά αγωγός τους θα είναι ένα γυναικείο σώμα, σπάζοντας τα στερεότυπα και κάνοντας αισθητή την τότε απουσία της γυναικείας γνώμης.

Ένας άνδρας αποφασίζει να παντρευτεί το ερωτικό αντικείμενο του πόθου του για να πάψει να είναι ερωτευμένος. Η Χριστίνα «κλέβει» τις σκέψεις του και τις αποκαλύπτει στους θεατές. Ο άνδρας – παρών και απών στη σκηνή – παλεύει να «θάψει» τον έρωτά του. Φιλαρέσκεια, πόθος, χιούμορ, ζήλεια και αποκάλυψη όλων των ανδρικών στερεοτύπων για τον έρωτα και τον γάμο. Η εξαίρετη σπαρταριστή νουβέλα «Ψυχολογία Συριανού συζύγου» του Εμμανουήλ Ροΐδη έχει παρουσιαστεί αρκετές φορές στην ελληνική θεατρική σκηνή.

Η παράσταση είναι παραγωγή του Θεάτρου Αντίρρηση και έχει συγκεντρώσει μεγάλο ενδιαφέρον στις πόλεις που παίχτηκε (Ναύπλιο, Γιάννενα, Σύρος).

Την Παρασκευή 8 Απριλίου ο σκηνοθέτης της παράστασης και πανεπιστημιακός δάσκαλος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) Γιάννης Λεοντάρης θα δώσει μια διάλεξη στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού σεμιναρίου «Το θέατρο στον 21ο αιώνα». Το σεμινάριο εντάσσεται στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Ιστορία και Θεωρία του Θεάτρου και του Κινηματογράφου» που εκπονείται από το τμήμα Φιλολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης από κοινού με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

Το μάθημα-διάλεξη του κ. Λεοντάρη έχει θέμα «Η συγκρότηση θεατρικής ομάδας στον 21ο αιώνα ως παράδοξο εγχείρημα» ξεκινάει στις 5.30 μ.μ. και είναι ανοιχτή στο κοινό. Για το σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Αντίβαρο της οδού Κριτοβουλίδου.

Ομάδα Αντίβαρο, σωματείο καλλιτεχνικό – πολιτιστικό