Στο χώρο της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων κορυφώθηκαν το πρωί της Κυριακής οι φετινές εκδηλώσεις εορτασμού της 80ης επετείου της Μάχης της Κρήτης.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ενώ τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης, η αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, ο βουλευτές Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, οι δήμαρχοι Ρέθυμνου και Αμαρίου Γ. Μαρινάκης και Π. Μουρτζανός αντίστοιχα, εκπρόσωποι των άλλων δήμων του νομού, καθώς και αρχές και φορείς του τόπου. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε και ο αμυντικός ακόλουθος της Αυστραλίας Bruce Legge.
Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο τέλεσε ο σεβ. μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ενώ την ημερήσια διαταγή ανέγνωσε ο διοικητής του τμήματος της Σχολής, Σπύρος Γερμανάκης.
Στο μήνυμά του για την 80η επέτειο ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ανέφερε:
«Ολοκληρώθηκαν οι εορτασμοί για την 80η επέτειο από τη Μάχη της Κρήτης στον χώρο της Σχολής Χωροφυλακής, όπου άνδρες εκείνης της εποχής έδωσαν το αίμα τους προκειμένου να γίνει ο αγώνας για την ελευθερία, τα ιδανικά και τις αξίες και γι’ αυτό τον λόγο θα τους τιμούμε αιώνια. Είναι νομίζω το ελάχιστο το οποίο μπορούμε να κάνουμε προκειμένου να κρατήσουμε ζωντανή τη μνήμη τους και βεβαίως τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας να παραμένουν ζωντανά».
Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης, από την πλευρά του είπε:
«Είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τους νεκρούς από τη Μάχη της Κρήτης, από τη Σχολή Αστυφυλάκων, τη Σχολή Χωροφυλακής του 1940-1941. Έγινε μια σεμνή τελετή στη μνήμη των νεκρών μας που θυσιάστηκαν για την πατρίδα».
Σε δήλωσή τους οι εκπρόσωποι της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ρεθύμνου, ανέφεραν:
«Με μεγάλη μας χαρά, αποδεχόμενοι την πρόσκληση του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Ρεθύμνου, παρευρεθήκαμε στις επετειακές, εορταστικές εκδηλώσεις της Μάχης της Κρήτης.
Οι συνάδελφοί μας, Χωροφύλακες και Δόκιμοι, πολέμησαν χωρίς να τους δοθεί επίσημη εντολή, υπό της διαταγές του Ταγματάρχη Χωροφυλακής Ιάκωβου Χανιώτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ρέθυμνο κατέφταναν συνεχώς νέα τμήματα γερμανικού στρατού, που καταλάμβαναν σημεία με στρατιωτικό ή άλλο επίκαιρο ενδιαφέρον και ασχολούνταν με την οργάνωση των τμημάτων τους. Ο Διοικητής της χωροφυλακής Ιάκωβος Χανιώτης αρνήθηκε μέχρι τέλους, να παραδώσει την πόλη, η οποία κατελήφθη μετά από μάχες που είχαν ως αποτέλεσμα να πέσουν ηρωικά και τα τελευταία τμήματα που την υπερασπίζονταν. Σε έκθεσή του ο Ταγματάρχης Χρήστος Τζιφάκης τονίζει: «Το Ρέθυμνο δεν καταλήφθηκε από τους Γερμανούς και η αντίστασή του δεν εκάμφθη, παρά το ότι ο εχθρός και πολυάριθμος ήταν και άφθονα σύγχρονα μέσα διέθετε, παρά μόνο όταν ο εχθρός αυτός κατίσχυσε στο Νομό Χανίων και από κει με τα μηχανοκίνητα μέσα μεταφέρθηκε στο Ρέθυμνο».
Δόξα και τιμή! Στους Ηρωικά μαχόμενους συναδέλφους μας, οι οποίοι έπεσαν μαχόμενοι υπέρ Πατρίδος, υπερασπιζόμενοι την Πόλη του Ρεθύμνου έναντι του Ναζιστικού άξονα, των Γερμανών κατακτητών!».
Απονομή βραβείων στους μαθητές από τον πρέσβη της Αυστραλίας
Παράλληλα, το πρωί του Σαββάτου στη διάρκεια των εκδηλώσεων εορτασμού στο Μνημείο Μνήμης της Μάχης της Κρήτης στην Πλατεία Εφέδρων Αξιωματικών στο Ρέθυμνο, ο πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα κ. Σπύρου, που τίμησε με τη παρουσία του τις εκδηλώσεις, απένειμε το βραβείο της Ένωσης Παλαιών Πολεμιστών και Αποστράτων Αυστραλίας στους μαθητές του Ρεθύμνου που πέτυχαν την υψηλότερη βαθμολογία στις Πανελλήνιες εξετάσεις του 2019-2020. Τα βραβεία απονεμήθηκαν στους μαθητές, Ιωάννα Σακιολλάρι, Ιωάννα – Γλαύκη Δερεδάκη, Μαρία Μοτζάκη και Ευαγγελία Φραγκάκη καθώς και στον Μιχαήλ Τσιλιμιγκουνάκη.
«Αν και 80 χρόνια μετά από τη μάχη μένει η σιγουριά ότι οι μέρες που πέρασαν οι Κρήτες και οι συμμαχικές δυνάμεις μαζί τους Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και Άγγλοι δεν θα ξεχαστούν. Ο λαός της Κρήτης έχει αγκαλιάσει τη μνήμη των προγόνων του και είναι ένας λαός περήφανος που δεν θα αφήσει να ξεχαστεί αυτή η επέτειος. Γι’ αυτό βρίσκομαι εδώ, να νιώσω από κοντά αυτή την αγάπη και να δώσω την ευγνωμοσύνη μου, να δείξω την υπερηφάνειά μου και για τους Αυστραλούς και τους Κρήτες αλλά και τους θαρραλέους τον κόσμο της Κρήτης από όπου κατάγομαι και εγώ. Γι’ αυτό θέλαμε να δώσουμε και δίνουμε κάθε χρόνο βραβεία στους αριστεύσαντες της Κρήτης, γιατί αυτή η μνήμη θα συνεχίσει μόνο αν την κρατήσουν οι νέοι. Η Εκκλησία ανέκαθεν είχε μεγάλο ρόλο στην υπεράσπιση της ελευθερίας σε αυτή τη χώρα. Η Μονή Πρέβελη είναι πολύ γνωστή στην Αυστραλία, υπάρχει και ένα χωριό που ονομάζεται Πρέβελη στη δυτική Αυστραλία και φυγάδευσαν ίσως και περίπου 900 Αυστραλούς που διασώθηκαν όταν κατέβηκαν από την Πρέβελη όπου φυγαδεύτηκαν και ανέβηκαν σε βάρκες και υποβρύχια για να φύγουν για την Αφρική. Είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι πρέπει να θυμόμαστε το ρόλο της Εκκλησίας. Γι’ αυτό κάθε χρόνο δίνουμε αυτή τη δωρεά στο φιλόπτωχο ταμείο» ανέφερε σε σχετικές δηλώσεις του ο πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα κ. Σπύρου.