Κυριακή, 11 Μαΐου, 2025
No Result
View All Result
Rethnea
Advertisement
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ
Rethnea
No Result
View All Result
Αρχική Ελλάδα

Οι υποχρεώσεις και οι εκκρεμότητες των φορολογουμένων πριν φύγει το 2022

Newsroom Από Newsroom
26/12/2022 - 12:31 μμ
στην κατηγορία Ελλάδα

Το 2022 φεύγει σε λίγες ημέρες και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αφού υπάρχουν μία σειρά από εκκρεμότητες που θα πρέπει να κλείσουν απέναντι στην φορολογική αρχή, ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με δυσάρεστες συνέπειες, όπως για παράδειγμα οι επιπλέον φόροι, τα πρόστιμα, αλλά και η επιστροφή ενισχύσεων.

Μερικές από τις υποχρεώσεις που θα πρέπει να κλείσουν εγκαίρως έως την τελευταία ημέρα του χρόνου οι φορολογούμενοι, είναι η πληρωμή του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ, των δόσεων στις ρυθμίσεις που έχουν γίνει, των δόσεων της επιστρεπτέας καθώς και των δικαιολογητικών προκειμένου να μην αναγκαστούν να επιστρέψουν τα χρήματα που έλαβαν και μάλιστα εντόκως.

Επίσης, θα πρέπει να υποβάλουν δηλώσεις για αναδρομικά και δεδουλευμένες αποδοχές που καταβλήθηκαν το 2021, να τακτοποιήσουν έσοδα, έξοδα και αποκλίσεις στα myDATA, να υποβάλουν τα δικαιολογητικά για την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Στις υποχρεώσεις των φορολογούμενων συγκαταλέγονται και εκείνοι που απέκτησαν φέτος περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα κ.λπ.) και κινδυνεύουν να πιαστούν στην παγίδα των τεκμηρίων, αφού έχουν την ευκαιρία να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου υποβάλλοντας μέχρι την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου δηλώσεις για χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές.

Στο πιεστικό χρονικό διάστημα, υπάρχει και η σημαντική διευκόλυνση για τους φορολογούμενους, με την παράταση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Ας δούμε αναλυτικά την λίστα με τις υποχρεώσεις των φορολογούμενων μέχρι το τέλος του 2022.

* Καταβολή της 8ης δόσης ΕΝΦΙΑ.

* Πληρωμή 6ης δόσης του φόρου εισοδήματος.

* Πληρωμή για την 6η δόση της επιστρεπτέας προκαταβολής.

* Καταβολές δόσεων για ρυθμισμένες οφειλές.

* Υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων για αναδρομικές αποδοχές και συντάξεις, κάτι που αφορά μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, συνταξιούχους, γιατρούς του ΕΣΥ και άλλες κατηγορίες φορολογούμενων οι οποίοι με βάση ηλεκτρονική βεβαίωση αποδοχών της ΑΑΔΕ εισέπραξαν μέσα στο 2021 αναδρομικά ανεξαρτήτως από το χρόνο που ανάγονται. Η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται για κάθε έτος που αφορούν τα αναδρομικά. Ο υπόχρεος μπαίνει στον λογαριασμό του στην ψηφιακή πύλη myAADE και επιλέγει τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά που εισέπραξε το 2021. Για παράδειγμα για τα αναδρομικά που αφορούν το φορολογικό έτος 2019 θα επιλέξει ως έτος υποβολής δήλωσης το έτος 2020. Αμέσως μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται νέο εκκαθαριστικό σημείωμα με το ποσό του φόρου, ο οποίος πρέπει να καταβληθεί εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2023.

* Χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές: Φορολογούμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβιώσεως ή αποκτήσεως περιουσιακών στοιχείων έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών εφόσον οι σχετικές δηλώσεις υποβληθούν έως το τέλος του 2022. Η υποβολή μπορεί να γίνει ψηφιακά μέσω της πλατφόρμας myProperty ή να υποβληθεί στην Εφορία.

* Δηλώσεις από κληρονόμους: Οι κληρονόμοι πρέπει να υποβάλουν χειρόγραφα στην Εφορία τις φορολογικές δηλώσεις φορολογούμενων που απεβίωσαν το 2021.

* Δηλώσεις κατοίκων εξωτερικού: Όσοι κατά το προηγούμενο έτος μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογική δήλωση

* Ανείσπρακτα ενοίκια: Υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020, για τη δήλωση των ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας φορολογικού έτους 2020, για τα οποία δεν προσκομίστηκαν τα σχετικά δικαιολογητικά έως τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δηλώσεως φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021.

* Φορολογικές διαφορές: Υποβολή αίτησης στην Επιτροπή Εξώδικης Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών, για επίλυση διαφοράς από πράξη επιβολής φόρου ή προστίμων κατά τη φορολογική νομοθεσία, για υποθέσεις που εκκρεμούν και δεν έχουν συζητηθεί, ενώπιον του Σ.τ.Ε. και των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων έως τις 30 Οκτωβρίου 2020 .

* Δικαιολογητικά για επιστρεπτέα προκαταβολή: Υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «myBusinessSupport» της Α.Α.Δ.Ε., από επιχειρήσεις – δικαιούχους που δεν έχουν υποβάλει πλήρως τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη λήψη ενισχύσεων μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

* Τυχερά παίγνια: Υποβολή δήλωσης και απόδοση ετήσιου τέλους διενέργειας ψυχαγωγικών τεχνικών παιγνίων με παιγνιόχαρτα για το επόμενο έτος.

* Νομικά πρόσωπα: Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου.

* ΕΝΦΙΑ: Υποβολή αίτησης χορήγησης αναστολής πληρωμής του ΕΝΦΙΑ υπό προϋποθέσεις, σε νομικά πρόσωπα.

* Ενδοομιλικές συναλλαγές: Κατάρτιση φακέλου τεκμηριώσεως τιμών ενδοομιλικών συναλλαγών και η υποβολή του συνοπτικού πίνακα πληροφοριών, νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων με φορολογικό έτος που λήγει στις 30 Ιουνίου.

* MyDATA: Διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myData, από τους λήπτες αντικριζόμενων παραστατικών ημεδαπής, σε περιπτώσεις είτε μη τηρήσεως της υποχρεώσεως διαβιβάσεως των οριζόμενων δεδομένων από τους εκδότες, ή διαβιβάσεως αυτών με απόκλιση, δεδομένων εξόδων τιμολογήσεως και εσόδων αυτοτιμολογήσης από τους εκδότες λόγω παραλείψεως διαβιβάσεως από μέρους τους, κ.λπ., για το φορολογικό έτος 2021.

* Έσοδα – έξοδα : Διαβίβαση δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myData, εγγραφών τακτοποιήσεως εσόδων και εξόδων, για το φορολογικό έτος 2021.

* Αποδείξεις: Υποβολή αποδείξεων λιανικής πώλησης στην ψηφιακή πλατφόρμα myData της Α.Α.Δ.Ε., από τους πωλητές αγαθών προς μη εγκατεστημένους στο εσωτερικό της χώρας ή στο εσωτερικό άλλου Κ-Μ της Κοινότητος ταξιδιώτες που αναχωρούν για χώρα εκτός Κοινότητος, από την Ελλάδα ή μέσω άλλου Κ-Μ, για τα αγαθά που παραδίδονται και μεταφέρονται στις προσωπικές τους αποσκευές και απαλλάσσονται από τον Φ.Π.Α. (taxfree)

* Συμβολαιακή γεωργία: Υποβολή στοιχείων στην εφαρμογή της Α.Α.Δ.Ε. των σχετικών συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας, για πωλήσεις προϊόντων που έχουν διενεργηθεί ή θα διενεργηθούν εντός του 2022.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ροή
Share234Tweet146Send
Newsroom

Newsroom

Σχετικά νέα

Ρέθυμνο C.K.: Αιφνιδιάστηκε από το πιο έτοιμο Ηράκλειο

Ρέθυμνο C.K.: Αιφνιδιάστηκε από το πιο έτοιμο Ηράκλειο

10/05/2025 - 11:39 μμ
5161372782865558 πολεοδμια χανιων

Kαταδικάζουν την επίθεση σε βάρος υπαλλήλου της Πολεοδομίας Χανίων

10/05/2025 - 7:28 μμ
Υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης και σήμερα στην Κρήτη – Πότε υποχωρεί το φαινόμενο

Υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης και σήμερα στην Κρήτη – Πότε υποχωρεί το φαινόμενο

10/05/2025 - 1:44 μμ
Youth Pass: Περισσότερες από 147.000 αιτήσεις – Κερδίζει συνεχώς «έδαφος» στους νέους

Youth Pass: Περισσότερες από 147.000 αιτήσεις – Κερδίζει συνεχώς «έδαφος» στους νέους

10/05/2025 - 1:41 μμ
Επόμενο άρθρο
Market Pass: Από τα μέσα Φεβρουαρίου η έναρξη των αιτήσεων

Market Pass: Από τα μέσα Φεβρουαρίου η έναρξη των αιτήσεων

«Γιορτάζουμε τις μητέρες» στο Δημοτικό κήπο Ρεθύμνου (ΦΩΤΟ)

«Γιορτάζουμε τις μητέρες» στο Δημοτικό κήπο Ρεθύμνου (ΦΩΤΟ)

10/05/2025 - 12:21 μμ
ΣΥΜΠΑΝ - ΣΑΡΙΔΑΚΗΣ

Η πρόοδος της επιστήμης ανοίγει τον δρόμο για τον αποικισμό του διαστήματος

10/05/2025 - 10:00 πμ
ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ

«Τα φυσικά προϊόντα δεν είναι απλώς μια τάση – είναι τρόπος ζωής που φροντίζει το δέρμα και το περιβάλλον»

10/05/2025 - 10:00 πμ
84a95fb5-739c-4a7c-a4ae-fa2a6caf3c7e (1)

Νέα σελίδα για την προστασία και διαχείριση του φαραγγιού του Κουρταλιώτη

09/05/2025 - 11:00 μμ
Εγκαίνια στο φαράγγι του Κουρταλιώτη

Εγκαίνια στο φαράγγι του Κουρταλιώτη

09/05/2025 - 8:45 μμ
1

«Αγγελιανά: μια ιδιαίτερη πολιτιστική εκδήλωση για το ελαιόλαδο»

09/05/2025 - 8:00 μμ
ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ ΕΥΑ ΛΑΔΙΑ
Πολιτιστικό Ρέθυμνο Πολιτιστικό Ρέθυμνο Πολιτιστικό Ρέθυμνο
Μ.Η.Τ. 242157
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία
  • Όροι Χρήσης

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr

No Result
View All Result
  • ΡΕΘΥΜΝΟ
  • ΚΡΗΤΗ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • Πολιτική
  • ΠΑΙΔΕΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
  • ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
  • ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
  • ΑΤΖΕΝΤΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
  • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ

© 2025 rethnea.gr