Ένα σημαντικό όπλο ενάντια στην εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος, μέσω μοριακού τεστ με την ανάλυση του HPV- DNA test, στον οποίο μπορούν να υποβάλλονται εντελώς δωρεάν πλέον οι γυναίκες, στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, το μοναδικό πανεπιστημιακό εργαστήριο σε όλη τη χώρα που εντάχθηκε στη λίστα των 10 εργαστηρίων της Ελλάδας που πληρούν τα ιδιαιτέρως αυστηρά, ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια για αυτήν την εξέταση.«Είμαστε πολύ περήφανοι που είμαστε το μοναδικό εργαστήριο στην Κρήτη αφενός, σκοπεύοντας να εξυπηρετήσουμε τον πληθυσμό της Κρήτης, τις γυναίκες δικαιούχες του προγράμματος, αλλά προφανώς και όποια άλλη Περιφέρεια χρειαστεί», δήλωσε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δελτίο της τηλεόρασης CRETA και στη Μίρκα Οικονομοπούλου, ο Γιώργος Σουρβίνος, διευθυντής Εργαστηρίου Κλινικής Ιολογίας, το οποίο αποτελεί και το πρώτο Περιφερειακό Εργαστήριο για το HPV DNA test καθώς τα υπόλοιπα εγκεκριμένα εργαστήρια έχουν έδρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
«Ένα μοριακό τεστ που ανιχνεύει απευθείας τον ιό»
Η εξέταση HPV-DNA test είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οφείλεται για πάνω από το 95% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, με τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου να έγκειται στην αποφυγή μιας μελλοντικής θετικής διάγνωσης και στη δυνατότητα ανίχνευσης του ιού σε πρώιμο στάδιο. Ο κ.Σουρβίνος ανέφερε: «Η συγκεκριμένη εξέταση HPV-DNA test είναι μία εξέταση που αποτελεί όπλο και μεγάλο εργαλείο σε παγκόσμιο επίπεδο, για την προσπάθεια εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Είναι ένα μοριακό τεστ που ανιχνεύει απευθείας τον ιό, έναν ιό στον οποίο αποδεδειγμένα οφείλεται ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, σε ποσοστό άνω των 95%. Είναι σημαντικό οι γυναίκες που δικαιούνται αυτήν την εξέταση, μέσω του εθνικού προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου, να αξιοποιήσουν αυτό το εργαλείο και να κάνουν αυτήν την εξέταση, ώστε να έχουν εξασφαλίσει σε απόλυτο βαθμό την αποφυγή θετικότητας σε ένα τέτοιο παθογόνο. Σε περίπτωση που βρεθεί αυτός ο ιός να έχουν τη δυνατότητα σε πρώιμο στάδιο, σε προκαρκινικές περιπτώσεις είτε σε επόμενο στάδιο, να επισκεφτούν τον γυναικολόγο τους και να λάβουν τη θεραπευτική προσέγγιση από τις μονάδες υγείας».
Αυστηρές προδιαγραφές, εκπαιδευμένο προσωπικό και υπερσύγχρονος αυτοματοποιημένος εξοπλισμός καθιστούν το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας κατάλληλο για να παρέχει μία εξέταση, κορωνίδα για την υγεία των γυναικών σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο. «Η εξέταση αυτή και ο λόγος που τα εργαστήρια στην Ελλάδα είναι πολύ λίγα είναι γιατί απευθύνεται σε γυναίκες που δεν έχουν διαπιστωμένη γυναικολογική βλάβη στον τράχηλο της μήτρας, αλλά απευθύνεται σαν ένα σκινινγκ τεστ σε όλες τις γυναίκες, με σκοπό να προλάβουν την εκδήλωση συμπτωμάτων και να ανιχνεύσουν τον ιό. Οι προδιαγραφές είναι πάρα πολύ αυστηρές και η ευαισθησία της μεθόδου είναι πολύ υψηλή, ώστε να ανιχνεύσει σε πολύ πρώιμο στάδιο και όχι όπως το κλασσικό τεστ, για γυναίκες που έχουν εμφανίσει ήδη τη βλάβη».
Μία παγκόσμια προσπάθεια σωτηρίας για τις γυναίκες
Πρωτοστατεί η Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης σε σημαντικές δράσεις δημόσιας υγείας, σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο, έχοντας επιδείξει σε συνεργασία με το εργαστήριο υψηλή ευαισθησία από την εποχή της πανδημίας. «Είναι μία παγκόσμια προσπάθεια, που πρώτη φορά συμβαίνει στη χώρα μας, μία πολλή μεγάλη ευκαιρία για όλες τις γυναίκες που δικαιούνται αυτόν τον έλεγχο να τον πραγματοποιήσουν εντελώς δωρεάν, το τεστ και όλη η διαδικασία δεν έχουν κανένα απολύτως κόστος», ανέφερε και στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή, να ενημερώσουμε τις γυναίκες και να τις παρακινήσουμε, να τις προτρέψουμε να συμμετέχουν σε αυτή τη δράση, η οποία είναι σωτήρια για τις ίδιες».
Επιπλέον, το εργαστήριο θα λειτουργεί και σαν ένα κέντρο συντονισμού για τα υπόλοιπα εργαστήρια, ρυθμίζοντας την επικοινωνία με γυναικολόγους, δημόσιες και ιδιωτικές δομές υγείας, σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο. «Θέλουμε να κάνουμε την προσπάθεια να συντονίσουμε τις δομές υγείας σε όλα τα επίπεδα, ούτως ώστε να ενημερώσουμε ακόμα και τους συναδέλφους κλινικούς για το πώς θα πρέπει να συντονιστούμε με τα εργαστήρια, πώς να παρέχουμε τον αντίστοιχο εξοπλισμό και να εξασφαλίσουμε μία συμβατότητα και επιτυχία στο πρόγραμμα. Ένα κέντρο που θα επικοινωνεί άμεσα με τους γυναικολόγους και τις δομές υγείας, είτε δημόσιες, είτε ιδιωτικές για το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα».
Επιμέλεια: Γιάννης Κωστάκογλου