Συνάντηση εργασίας μεταξύ θεσμικών εκπροσώπων της Περιφέρειας Κρήτης, εκπροσώπων ερευνητικών φορέων και τοπικών επιχειρήσεων, για θέματα που απασχολούν τον κλάδο της τυροκομίας της Κρήτης συζητήθηκαν σε συνάντηση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της Διοίκησης του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης την Τρίτη 4 Μαρτίου 2025, στο Επιμελητήριο Ρεθύμνης.
Στη συνάντηση που διοργανώθηκε μετά από πρωτοβουλία της Διοίκησης του Επιμελητηρίου, συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης, κ. Γιώργος Γιακουμάκης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση της Διοίκησης του Επιμελητηρίου στην ανταπόκριση των συμμετεχόντων στην πρωτοβουλία αυτή, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας κ. Σταύρος Τζεδάκης, ο εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος διασύνδεσης πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό Περιφέρειας Κρήτης κ. Σπύρος Μπαλαντίνος, ενώ χαιρετισμό με τους τομείς προτεραιότητας για τον κλάδο απέστειλε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Περιφέρειας Κρήτης κ. Μιχάλης Βάμβουκας. Συμμετείχαν επίσης ο τέως Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ – Παράρτημα Κρήτης , κτηνίατρος και ερευνητής κ. Αλέκος Στεφανάκης, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μυλοποτάμου κ. Μανώλης Κουγιουμουτζής, ο Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου κ. Αλέξανδρος Κουταλάς, το στέλεχος Περιφέρειας Κρήτης ειδικευμένος σε θέματα ευρωπαϊκού δικτύου AREPO και συντονιστής έργων της περιφέρειας Κρήτης για την αξιοποίηση των ορεινών όγκων μέσω της διασύνδεσης και της πράσινης ανάπτυξης κ. Χαράλαμπος Πίτερης, ο Διευθυντής του ΑΚΟΜΜ -Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.Α κ. Δημήτρης Παττακός, ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Κρήτης, εταίρου των προγραμμάτων του ΕΦΕΠΑΕ, κ. Αριστείδης Φραγκάκης, μέλη της Διοίκησης του Επιμελητηρίου καθώς και σημαντικός αριθμός εκπροσώπων δυναμικών τυροκομικών επιχειρήσεων του Ρεθύμνου. Τη συζήτηση συντόνισε ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης κ. Κωνσταντίνος Σπυριδάκης, ο οποίος αναφέρθηκε την ανάγκη αξιοποίησης των αναμενόμενων χρηματοδοτικών εργαλείων (Leader και πρόγραμμα μεταποίησης) από τον τυροκομικό κλάδο του νησιού μας. Τα προγράμματα αυτά θα παράσχουν τη δυνατότητα χρηματοδότησης επενδύσεων, μεταξύ άλλων για μείωση του ενεργειακού κόστους μέσω παραγωγής για αυτοκατανάλωση της μονάδας, καθώς επίσης και επενδύσεις στην παραγωγή καινοτομικών τυροκομικών προϊόντων. Τα προϊόντα αυτά πρόσθεσε ο κ. Σπυριδάκης θα πρέπει να ενσωματώνουν έναν συνδυασμό της κρητικής τυροκομικής παράδοσης και της νέας τάσης των καταναλωτών για διαφοροποιημένα προιόντα, όπως τυριών χαμηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη και τυριών χαμηλών λιπαρών ή πιθανώς διαφοροποιημένων γεύσεων, μέσω της προσθήκης τοπικών βοτάνων.
Στην εκδήλωση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων οι προτάσεις των συμμετεχόντων σχετικά με τα παρακάτω θέματα:
- Δυνατότητες συμβολής των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων στο τοπικό τουριστικό προϊόν, μέσα από δημιουργία θεματικών τουριστικών πακέτων σε επισκέψιμα τυροκομεία, τις δυνατότητες χρηματοδότησης των σχετικών επενδύσεων καθώς και των ενεργειών δικτύωσης τους.
- Ευκαιρίες και πιθανά οφέλη για τον κλάδο της Τυροκομίας από την ανακήρυξη της Περιφέρειας Κρήτης ως «Ευρωπαϊκή Γαστρονομική Περιφέρεια 2026» και την συμμετοχή τους σε αντίστοιχες δράσεις.
- Ενημέρωση των επιχειρηματιών γύρω από τρέχοντα και αναμενόμενα προγράμματα χρηματοδότησης παραγωγικών επενδύσεων με έμφαση στο νέο πρόγραμμα Μεταποίησης και στο νέο Leader καθώς και για την νομοθετική ρύθμιση για τα επισκέψιμα τυροκομεία.
- Ενημέρωση των επιχειρηματιών σχετικά με υλοποιούμενες από το Επιμελητήριο Ρεθύμνης δράσεις εξωστρέφειας για τον αγροδιατροφικό κλάδο, όπως η υλοποίηση του έργου MESA του προγράμματος AGRIP- MULTI-2023 της Γ.Δ. Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο οποίο συμμετέχει το Επιμελητήριο.
- Δυνατότητες συνεργασίας και δικτύωσης για την κοινή προβολή των τυροκομικών προϊόντων. Ενημέρωση σχετική με την ίδρυση της Ένωσης Τυροκόμων Κρήτης που ολοκληρώθηκε το προηγούμενο διάστημα και θα προχωρήσει σε εκλογές άμεσα, καθώς και για την δημιουργία του Cluster επισκέψιμων Τυροκομείων.
- Πάγια προβλήματα του κλάδου, όπως κόστος μεταφοράς, ενεργειακά κόστη, αθέμιτος ανταγωνισμός, υψηλός ΦΠΑ στα τυροκομικά, έλλειμμα χρηματοδότησης σε ενέργειες προώθησης, μεταξύ επιχειρήσεων, σχετικά μη ικανοποιητικός βαθμός εισαγωγής των προϊόντων στα ελληνικά ξενοδοχεία κλπ.
- Ενημέρωση σχετική με τις δράσεις του Δικτύου ΑRepo στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Κρήτης με κύριο στόχο την καλύτερη προστασία των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, Γεωγραφικών Ενδείξεων και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων, στην Ευρώπη και τον κόσμο: http://www.cretan-nutrition.gr/wp/?page_id=6489&lang=el