«Δεν είναι μόνο επιχειρείν η παλιά πόλη», σημείωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος
Eν μέσω αντιδράσεων και σε ένα συμβούλιο με αρκετές στιγμές έντασης και ενστάσεων ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (21 ναι και 9 όχι) η νέα κανονιστική για τις καταλήψεις τραπεζοκαθισμάτων στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Μια κανονιστική που θα τεθεί άμεσα σε ισχύ και μάλιστα θα συνοδεύεται από ευδιάκριτες, όπως ειπώθηκε, διαγραμμίσεις σε κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος ώστε να είναι σαφή τα όρια των καταλήψεων για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Ιδιαίτερη αναφορά στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης έγινε στην αυστηρότητα του νομοθετικού πλαισίου που προβλέπει υψηλά πρόστιμα στους παραβάτες αλλά και ανακλήσεις αδειών λειτουργίας.
Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε δίδεται προθεσμία ενός δεκαημέρου σε επαγγελματίες που επιθυμούν τροποποιήσεις επί της επιχείρησής τους για τις οποίες όπως είπε ο δήμαρχος θα σταλούν τα αιτήματά τους στις αρμόδιες υπηρεσίες Αρχαιολογία – Πυροσβεστική και Αστυνομία (τροχαία) και εφόσον εγκριθούν το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου για την ψήφισή τους, τροποποιώντας την κανονιστική.
Το σχέδιο της νέας κανονιστικής καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση, ενώ από την παράταξη του Γ. Μαρινάκη απούσες από τη χθεσινή συνεδρίαση ήταν η Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα και η Χαρά Λιανδρή.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν παρόντες και παρενέβησαν στη συνεδρίαση εκπρόσωποι του Συλλόγου Κατοίκων Παλιάς Πόλης και του Σωματείου Εστίασης και Αναψυχής αλλά και μεμονωμένοι επαγγελματίες που εξέφρασαν την αντίδρασή τους στο σχέδιο θεωρώντας ότι αδικούνται και ότι δεν υπάρχει ισότιμη μεταχείριση σε όλους τους δρόμους της παλιάς πόλης σε ό, τι αφορά τις καταλήψεις τρεπεζοκαθισμάτων, ενώ οι κάτοικοι τόνισαν ότι δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι ανάγκες τους. Παρών ήταν και ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμΕΑ Ρεθύμνου Δημήτρης Τσαχάκης.
Την εισήγηση για το σχέδιο της νέας κανονιστικής έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος παλιάς πόλης Στέλιος Σαμψών, ο οποιος επεσήμανε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η παλιά πόλη, όπως ο κορεσμός του επιχειρείν, η μεγάλη χαλάρωση στην τήρηση των κανονισμών για καταλήψεις χώρων από τραπεζοκαθίσματα μετά τον κόβιντ και σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Η κανονιστική του 2025 δεν ήρθε να ανατρέψει δραματικά τίποτα από την παλιά. Όπου υπάρχει αμιγής κατοικία και υφιστάμενο επιχειρείν διατηρούνται».
Παράλληλα, είπε ότι αμέσως μόλις ψηφιστεί το σχέδιο της κανονιστικής, «θα κάνουμε ευδιάκριτη, με σαφήνεια διαγράμμιση των χώρων που παραχωρούνται για κατάληψη, έτσι ώστε να δημιουργούμε μία πλήρη εικόνα και στον πελάτη για τον χώρο του μαγαζιού». Τέλος κλείνοντας, σημείωσε τις αλλαγές που προβλέπονται στη νομοθεσία με τα πρόστιμα, αλλά και την ανάγκη να δοθεί λύση τόσο για τα τραπεζοκαθίσματα, όσο και για τα εμπορεύματα. «Μετά από αυτοψία που κάναμε σε πολλούς δρόμους, καταλήξαμε στο ότι ο έμπορος έχει δικαίωμα να βάλει επιτοίχια εμπορεύματα μέχρι 30 πόντους ή να επιλέξει ανάλογα τον δρόμο στον οποίο βρίσκεται η επιχείρησή του να τοποθετήσει σταντ 40 εκατοστών». Ο κ. Σαμψών πρόσθεσε επίσης: «Χωρίς τη βοήθεια όλων δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα, δεν φτάνει ο ελεγκτικός μηχανισμός αν δεν έχουμε την αμέριστη βοήθεια, κατανόηση και συμμόρφωση στα πλαίσια που θα οριστούν μέσα από αυτήν την κανονιστική από το επιχειρείν».
Γ. Μαρινάκης: Αυτή τη στιγμή κρίνουμε ότι η πόλη είναι κορεσμένη
Ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης επανέλαβε πολλές φορές πως παρότι έχει προσωπικές και διάφορες σχέσεις με πολύ κόσμο, αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε ατομική διαπραγμάτευση και συζήτηση, «καθώς έτσι μπαίνουμε σε έναν λάθος δρόμο, στον δρόμο του παραβάν. Δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Εξήγησε ότι η κανονιστική υπήρχε μέχρι σήμερα (αυτή του 2016) η οποία όμως, όπως είπε, δεν τηρήθηκε από το επιχειρείν που «την κατακρεουργεί εκ πεποιθήσεως. Κάποιοι εξ υμών θεωρείτε ότι όταν δεν σας φτάνουν τα τραπεζάκια πρέπει να πηγαίνουμε και παρά πέρα και παρά δώθε». Έκανε αναφορά στο αυστηρό νομικό καθεστώς το οποίοι όπως διαμήνυσε θα τηρηθεί κατά γράμμα επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι η παλιά πόλη είναι κορεσμένη: «Θα κλάψουν μανούλες φέτος και είναι τελείως διαφορετικό το νομικό καθεστώς. Πρώτον, τι λέει η κανονιστική της Παλιάς Πόλης του 2016; Ότι η προβολή είναι στην πρόσοψη του καταστήματος, όχι της ιδιοκτησίας. Μπορεί το κατάστημα δίπλα να έχει και κάτι άλλο, αυτό δεν σημαίνει ότι επεκτεινόμαστε δεξιά και αριστερά. Σε όλη την Παλιά Πόλη απαγορεύονται οι μόνιμες κατασκευές, το έχουμε τηρήσει; Όχι. Θα τηρηθεί θέλουν δεν θέλουν. Η Παλιά Πόλη είναι μνημείο.
Στις περιοχές αμιγούς κατοικίας το επιχειρείν ξεχάστε το. Επίσης υπάρχει η αντίληψη που πολλές φορές την προωθούν και οι μηχανικοί, ότι δεν προβλέπει η κανονιστική κάπου χώρο παραχώρησης, αλλά μπορούμε εάν κάνουμε μια καφετέρια να τον πάρουμε εκ των υστέρων. Σήμερα δεν γίνεται σχεδιασμός αναλόγως με το τι θέλει ο καθένας ή τι θα ήθελε στο μέλλον. Ο σχεδιασμός γίνεται με συγκεκριμένα δεδομένα. Είναι κορεσμένη η Παλιά Πόλη; Ναι. Γίνεται το καλοκαίρι το «έλα να δεις;». Ναι. Τίθενται θέματα πολιτικής προστασίας; Ναι. Τίθενται θέματα κινδύνου πυρκαγιάς ή οτιδήποτε άλλο; Βεβαιότατα. Μπορούμε να την ξανά κάνουμε πάλι χωριό όπως ήταν το 1960 το Ρέθυμνο; Όχι και δεν θέλουμε. Έχουμε υποβαθμίσει τον εσωτερικό χώρο, τον έχουμε κάνει τελικά βοηθητικό και έχουμε κάνει περιουσία τον δημόσιο χώρο. Τότε να παίρνουμε εμείς τα ενοίκια των τριών και τεσσάρων χιλιάδων ευρώ και όχι οι ιδιοκτήτες, εάν είναι έτσι. Διότι αυτό συμβαίνει. Εάν είναι ο δημόσιος χώρος το πολύτιμο στολίδι, να παίρνουμε τότε εμείς τα χρήματα αυτά, να βάλουμε ότι κάνει το κάθε τετραγωνικό 50 ευρώ τον μήνα. Δεν είναι έτσι».
Ο δήμαρχος ενημέρωσε για την ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας μπορούν οι πολίτες να καταγγέλλουν τις αυθαιρεσίες και μάλιστα εντός 24 ωρών όπως είπε οι αρμόδιοι οφείλουν να επιληφθούν: «Εκεί ο δήμος θα επιβάλει το πρόστιμο και την επόμενη φορά ανάκληση της άδειας για έξι μήνες. Γι’ αυτό κάναμε ρητή μνεία στον καινούργιο νόμο και λέμε ότι λάβαμε υπόψη τον νόμο αυτό γιατί δεν θέλουμε κανείς να λέει ότι ήταν ανύποπτος. Επίσης, λέει πουθενά ο νόμος ότι επιτρέπονται τζαμαρίες; Το λέει πουθενά η κανονιστική; Λέει που θα βάζουμε διαφανή ή μη προστατευτικά διαφράγματα; Ρητά απαγορεύονται και δεν το σεβόμαστε. Όποιοι δεν μπορούν να παρανομήσουν μόνο το σέβονται. Πάει να γίνει η παραβατικότητα κανόνας».
Και κατέληξε λέγοντας: «Αυτήν τη στιγμή κρίνουμε ότι η πόλη είναι κορεσμένη. Η κανονιστική του 2016 από τη σημερινή διαφέρει ελαχιστότατα και για πρώτη φορά υπάρχει πίνακας ανά δρόμο, ανά γειτονιά, λεπτομερής που λέει ακριβώς τι συμβαίνει, καθώς δεν θέλαμε να κρύψουμε από κανέναν τίποτα. Η κανονιστική μέσα προβλέπει περιοχές όπου όταν το σημερινό επιχειρείν αποχωρήσει, αυτομάτως θα αφαιρείται ο χώρος αυτός γιατί η παλιά πόλη πρέπει να αναπνεύσει. Δεν είναι μόνο επιχειρείν η Παλιά Πόλη.
Οι σημερινοί επιχειρηματίες της παλιάς πόλης είναι προνομιούχοι, διότι ουσιαστικά περιχαρακώνουμε τα δικά τους επαγγελματικά δικαιώματα και περιορίζουμε επίδοξες επιχειρήσεις που θα είναι ανταγωνιστές προς αυτούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτοί θα πρέπει να εξαπλώνονται και να χρειάζεται κανείς να ζητάει συγνώμη για να περνάει από συγκεκριμένους δρόμους της πόλης ή να είναι αδύνατον να περάσει το καροτσάκι.
Αυτή είναι η κανονιστική, και εάν χρειάζονται κάποιες σημειακές μεταβολές στο πνεύμα των όσων ακούσανε και με τη σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιών, θα γίνουν. Αλλά δεν εισηγούμαι καμία μεταβολή, παρά μόνο εάν υπάρχει κάτι προφανές λάθος, το οποίο σημαίνει ότι το διορθώνουμε αποκόπτοντας παραχωρούμενη γη, όχι προσθέτοντας, γιατί αυτό δεν έχουμε δικαίωμα να το κάνουμε».
Ρ. Κουτσαλεδάκη: Χρειάζεται διεπιστημονική μελέτη για το μέλλον της παλιάς πόλης
Το σχέδιο της νέας κανονιστικής για τις καταλήψεις τραπεζοκαθισμάτων καταψήφισε η παράταξη της μείζονας αντιπολίτευσης. Η επικεφαλής της Ρ. Κουτσαλεδάκη σημείωσε στην τοποθέτησή της ότι ο σχεδιασμός της «δεν αντανακλά το όραμα, τη γενναιότητα και τη διορατικότητα που είχαν σηματοδοτήσει προηγούμενες προσπάθειες, όπως αυτή του Δημήτρη Αρχοντάκη, ο οποίος είχε υπερασπιστεί την παλιά πόλη από τον κίνδυνο της ισοπέδωσης και της αντιπαροχής».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις «αφαιρούμενες εκτάσεις» και τις παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο τις οποίες χαρακτήρισε αποσπασματικές επισημαίνοντας ότι αυτές δεν βασίζονται σε επιστημονικές μελέτες ή σε ουσιαστικό πολεοδομικό σχεδιασμό. Παράλληλα, σημείωσε ότι παρατηρείται πλήρης απουσία πρόνοιας για την αξιοποίηση ιστορικών κτηρίων όπως της Εθνικής Τράπεζας, του «Καρτάλειου», του πρώην ΕΟΜΜΕΧ, ή του Τουρκικού Σχολείου.
Η κ. Κουτσαλεδάκη τόνισε ότι είναι αναγκαίο η νέα κανονιστική να μην περιοριστεί μόνο στη διαχείριση των τραπεζοκαθισμάτων, αλλά να αποτελέσει εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού, που να προασπίζει την πολιτιστική και αρχιτεκτονική κληρονομιά της παλιάς πόλης, επικαλούμενη την εισήγηση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, η οποία όπως επεσήμανε προτείνει να παραμείνει σε ισχύ η κανονιστική του 2016. Παράλληλα, η κ. Κουτσαλεδάκη αναφέρθηκε στο ΓΠΣ που έγινε ΦΕΚ το 2013 το οποίο, όπως είπε, έλεγε καθαρά ότι χρειαζόταν να θεσμοθετηθεί μελέτη με προτάσεις που θα καθορίζουν τις χρήσεις γης για να περιφρουρηθεί και παράλληλα να ελέγξει και να αναχαιτίσει τις υπέρμετρες προβλέψεις της διείσδυσης των τουριστικών αλλά και των οχλουσών δραστηριοτήτων. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη ενίσχυσης της δημοτικής αστυνόμευσης και της διαφάνειας στους ελέγχους των καταστημάτων με σύστημα online ενημέρωσης. «Ως συνδυασμός «Μαζί για την Αλλαγή», παραμένουμε σταθερά υπέρ της επιχειρηματικότητας, αλλά με όρους κοινωνικής ευθύνης, αισθητικής συνοχής και σεβασμού στην πολιτιστική μας κληρονομιά», κατέληξε.
Μ. Μανουσογιάννης: Απαιτείται ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός
Το σχέδιο της νέας κανονιστικής καταψήφισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μανούσος Μανουσογιάννης επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρονιά: «Η μια κανονιστική -χρονιά τώρα -είναι τρις χειρότερη από την προηγούμενη. Δεν χρειάζεται καμία καινούρια κανονιστική και πολύ περισσότερο αυτή, που χειροτερεύει πολύ περισσότερο το πράγματα. Για τον λόγο αυτό το μνημείο στενάζει από πίεση. Αυτό που χρειάζεται είναι ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που θα λάβει υπόψη του την φέρουσα ικανότητα θα σέβεται το μνημείο και τις ανάγκες των κατοίκων, θα έχει προτεραιότητες και «κόκκινες γραμμές», ένας σχεδιασμός που θα προβλέπει χρήσεις γης και θα διασφαλίζει ότι θα τηρούνται αυτές και δεν θα έχει παραθυράκια. Ένας σχεδιασμός για τον οποίο θα υπάρχει η πολιτική βούληση για να εφαρμοστεί».
Αντίθετοι οι κάτοικοι της παλιάς πόλης
Εκπρόσωποι των κατοίκων της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου εξέφρασαν για μία ακόμα φορά χθες την αντίθεσή τους στο σχέδιο της νέας κανονιστικής για το οποίο όπως επανέλαβαν δεν υπάρχει σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιών (Αρχαιολογίας, Τροχαίας και Πυροσβεστικής). Ο Θωμάς Κρεβετζάκης, πρώην αντιδήμαρχος και κάτοικος παλιάς πόλης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι: «40 χρόνια μετά την κήρυξη της παλιάς πόλης σε μνημείο που «κουταλομετράμε» τραπέζια και αυτό είναι μια διαχρονική αποτυχία του δημοτικού συστήματος και της κοινωνίας να εμπεδώσει στους πολίτες, τους επιχειρηματίες, τους κατοίκους και τους χρήστες της, την αξία και τον σεβασμό που πρέπει να έχει η παλιά πόλη ως μνημείο». Σημείωσε επίσης ότι εξίσου προβληματικές είναι και οι καταλήψεις κοινόχρηστου χώρου από τα εμπορικά καταστήματα και επεσήμανε ότι από τη διαβούλευση απουσιάζει η πρόταση του ΕΚΑΒ που κρίνεται αναγκαίο ως όχημα έκτακτης ανάγκης.
«Ούτε η Εφορεία Αρχαιοτήτων, ούτε η Τροχαία αλλά ούτε και η Πυροσβεστική δεν είπαν ότι είναι υπέρ του συγκεκριμένου σχεδίου. Η αρχαιολογία προτείνει να παραμείνει σε ισχύ αυτή του 2016 με κάποιες παρεμβάσεις, η τροχαία στην εισήγησή της αναφέρεται στον δακτύλιο και η δε πυροσβεστική αναφέρεται στον χώρο που χρειάζεται για να μπορεί να επιχειρήσει», τόνισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος η Πετρούλα Βαρθαλίτου, επίσης κάτοικος της παλιάς πόλης, ανάφερε μεταξύ άλλων ότι: «Θέλουμε να επιστρέψουν οι κάτοικοι στην παλιά πόλη. Δεν ήταν η βασική αιτία η αρχαιολογική υπηρεσία και αυστηρές διατάξεις της που τους απομάκρυνα. Υπήρξαν συνθήκες δύσκολες κυρίως όμως ήταν η αδιαφορία των αρχών και αυτό είναι το παράπονό μας. Γιατί στην παλιά πόλη δεν επενδύουν μόνο οι επιχειρηματίες αλλά και οι κάτοικοι».
Ενστάσεις από τους επιχειρηματίες
Από τα πλευρά του Σωματείου Εστίασης και Αναψυχής ο Νίκος Ρεϊζάκης ανέφερε ότι έχει διαβιβαστεί στους συμβούλους έγγραφο με τις ενστάσεις τους, ενώ τόνισε ότι πάγια θέση του Σωματείου είναι να υπάρχει ελεύθερος χώρος 1,90μ επισημαίνοντας πως υπάρχουν περιπτώσεις που ο ελεύθερος δρόμος είναι 1,60μ με αποτέλεσμα να μην περνά αμαξίδιο. Συνέχισε μάλιστα λέγοντας ότι: «Η υπηρεσία κάνει τους επαγγελματίες παράνομους καθώς στη γνωστοποίηση της άδειας αναγράφεται ο μέγιστος αριθμός καθήμενων βάσει των υγειονομικών διατάξεων. Ωστόσο ο δήμος παραχωρεί χώρο έξω μεγαλύτερο της δυναμικής του καταστήματος. Η ανέχεια δημιούργησε το πρόβλημα. Υπάρχουν άδειες, υπάρχει η δυναμική κάθε καταστήματος και εμείς θέλουμε βάση αυτών να δίδεται παραχώρηση στον εξωτερικό χώρο. Όταν έχω άδεια 50 καθήμενους και δίδεται παραχώρηση 100 τ.μ. έξω υπάρχει πρόβλημα», ανέφερε.
Στη συνεδρίαση παρενέβησαν και άλλοι επιχειρηματίες που θίγονται από τη νέα κανονιστική για τους οποίους τονίστηκε ότι τα αιτήματά τους θα εξεταστούν από τις υπηρεσίες και αν και εφόσον εγκριθούν θα συζητηθούν σε άλλη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου προκειμένου οι τροποποιήσεις να συμπεριληφθούν στην κανονιστική.
Επισημαίνεται ότι η πρόταση που είχε κατατεθεί από δυο επιχειρηματίες για την κατάληψη χώρου σε κάθετους της οδού Αρκαδίου για την οποία είχε γνωμοδοτήσει θετικά η δημοτική Κοινότητα αποσύρθηκε και δεν συζητήθηκε στο Δ.Σ
Σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο δήμαρχος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σε περίπτωση προσφυγής για το νέο σχέδιο και εφόσον αυτή γίνει δεκτή τότε θα επανέλθει σε ισχύ η κανονιστική του 2016 και όσα αυτή ρητά προβλέπει.