Σταθερότητα και υποστήριξη τα πλεονεκτήματα του επαγγέλματος του στρατιωτικού
Συνεργασία της 5ης ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΗΣ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑΣ «V ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΚΡΗΤΩΝ» με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου
Μία ενημέρωση επαγγελματικού προσανατολισμού για την ανάδειξη των θετικών και των αρνητικών πτυχών των στρατιωτικών επαγγελμάτων πραγματοποίησε στο «Σπίτι του Πολιτισμού» το βράδυ της Δευτέρας, Η 5″ ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΕΡΟΜΕΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ «V ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΚΡΗΤΩΝ» με τη βοήθεια και τη συνεργασία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, απευθυνόμενη στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών/τριών της Γ ́ Γυμνασίου και όλων των τάξεων του Λυκείου, καθώς και στους ίδιους τους μαθητές. Τα τελευταία χρόνια, οι εισακτέοι στις στρατιωτικές σχολές έχουν μειωθεί σημαντικά, γεγονός που οφείλεται σε συνδυασμό παραγόντων, όπως η έλλειψη κατάλληλης ενημέρωσης και η απουσία επαρκούς βοήθειας των μαθητών και των οικογενειών σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού. Οι συνεχείς μεταθέσεις, τα χαμηλά οικονομικά κίνητρα και οι ευρύτερες δύσκολες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης ενός στρατιωτικού αποτελούν επίσης λόγους για τους οποίους οι νέοι αποφεύγουν τα στρατιωτικά επαγγέλματα. Στον αντίποδα, η σταθερότητα που παρέχει το επάγγελμα και η αδιάκοπη υποστήριξη σε πολλές πτυχές της καθημερινότητας, όπως η ιατροφαρμακευτική κάλυψη των στρατιωτικών είναι ανάμεσα στα πλεονεκτήματα, τα οποία στη σημερινή εποχή δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα.
Μία δράση εξωστρέφειας με στόχο την ανάδειξη του στρατιωτικού επαγγέλματος ήταν ο χαρακτήρας της ημερίδας επαγγελματικού προσανατολισμού, σύμφωνα με τον Ταξίαρχο Νικόλαο Κωστάκη, διοικητή της 5ης Α/Μ Ταξιαρχίας. «Στα πλαίσια της εξωστρέφειας και με διαταγή του γενικού επιτελείου στρατού, κάθε σχηματισμός σε όλη την Ελλάδα διενεργεί μία εκδήλωση για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε δίκην επαγγελματικού προσανατολισμού τους μαθητές μας, για να τους δείξουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έχει το στρατιωτικό επάγγελμα αυτήν την εποχή», ανέφερε, τονίζοντας ότι μειονεκτήματα υπάρχουν σε όλα τα επαγγέλματα όπως και στο στρατιωτικό, όπου κύριο μειονέκτημα είναι οι μεταθέσεις των στρατιωτικών. Αντίθετα, σταθερότητα και συνεχής υποστήριξη βρίσκονται στις θετικές πτυχές, που δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει. «Είναι όμως ένα δρομολόγιο, το οποίο θα το απολαύσει κανείς, με το μυστικό της συνταγής να είναι, να του αρέσει το επάγγελμα», σημείωσε, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε ότι τα χαμηλά οικονομικά κίνητρα και η έλλειψη πλήρους ενημέρωσης για το στρατιωτικό επάγγελμα είναι ανάμεσα στους λόγους που οι εισαγωγές εισακτέων στις στρατιωτικές σχολές τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί. «Σαφώς και επηρεάζουν τα οικονομικά κίνητρα, αλλά η ζωή είναι κύκλος, οι εισακτέοι ανεβαίνουν και κατεβαίνουν διαρκώς και υπάρχει συνεχώς μία διαφοροποίηση. Μέχρι τώρα ίσως να μην υπήρχε μία πλήρης ενημέρωση για το στρατιωτικό επάγγελμα και συγκεκριμένα για τη στρατιωτική σχολή ευελπίδων και τη σχολή μονίμων υπαξιωματικών. Κάνουμε όμως μία σημαντική προσπάθεια και περιμένουμε θετικά αποτελέσματα», κατέληξε.
Με τις συνθήκες ζωής του στρατιωτικού και τις οικονομικές απολαβές του, όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα έχει να κάνει η μείωση του ενδιαφέροντος των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μαθητών, σύμφωνα με τον Μανούσο Μαραγκάκη, διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου. «Όλο και λιγότεροι νέοι τα τελευταία χρόνια επιλέγουν τις στρατιωτικές σχολές, αλλά χρειάζεται να υπάρξει ενημέρωση και πληροφόρηση για όλο το πλαίσιο. Η μείωση του ενδιαφέροντος από τη μία πλευρά έχει να κάνει με τις συνθήκες της ζωής ενός στρατιωτικού, ενδεχομένως και τις οικονομικές απολαβές. Εκτιμώ ότι γενικότερα η Πολιτεία πρέπει να δει την καθημερινότητα της υπηρέτησης ενός στρατιωτικού. Είναι μία σημαντική παράμετρος, όσον αφορά τις προϋποθέσεις και τις υποδομές στήριξης της οικογένειας του πρωτίστως και εκτιμώ ότι αυτή η παράμετρος τα τελευταία χρόνια έχει επηρεάσει την έλλειψη ενδιαφέροντος», ανέφερε, εκτιμώντας ωστόσο ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς μαθητών για ένστολα επαγγέλματα, με λίγες μετακινήσεις, χωρίς ευθύνες και με ασφάλεια. «Υπάρχει ενδιαφέρον σε ένστολα επαγγέλματα, που δεν έχουν πολλές μεταθέσεις, που ενδεχομένως είναι λιγότερο απαιτητικά και επικίνδυνα. Βλέπουμε από τα παιδιά ενδιαφέρον για τις σχολές της αστυνομίας, του λιμενικού, της πυροσβεστικής, αλλά αυτό μειώνεται όλο και περισσότερο».
Οι αλλαγές στις δηλώσεις των παιδιών στα μηχανογραφικά τους ολοένα και πληθαίνουν, όπως διαφορετικό προσανατολισμό έχουν τα παιδιά και ως προς τα πεδία που ακολουθούν. «Αλλάζει η επιλογή των παιδιών και από τα επαγγελματικά λύκεια, που θα έχουν πλέον τη δυνατότητα ακόμα και σε σχολές αξιωματικών να φοιτήσουν», ανέφερε, επισημαίνοντας επίσης ότι υπάρχει ανάγκη για μία διαφορετική προσέγγιση, προκειμένου να μπορέσουν οι στρατιωτικές σχολές να επιστρέψουν στα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από μερικές δεκαετίες. Σύμφωνα με τον κ. Μαραγκάκη, ο ιδεολογικός χαρακτήρας που συνόδευε τις στρατιωτικές σχολές κάποτε δεν αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τους νέους σήμερα, καθότι «τα παιδιά έχουν υψηλό αίσθημα πατριωτισμού και είναι πάρα πολύ ευαίσθητα σε εθνικά θέματα», όπως τόνισε. «Δεν έχουμε τις δομές εκείνες για τον επαγγελματικό προσανατολισμό που είχαμε κάποτε. Κάθε σχολείο έχει υπεύθυνο σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού και στη διεύθυνση εκπαίδευσης είχαμε κέντρο με δύο τουλάχιστον ειδικευμένους σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού. Αυτές οι υποδομές δυστυχώς δεν υπάρχουν τώρα και εκεί υπάρχει ένα έλλειμα από τη δική μας την πλευρά στην ενημέρωση των παιδιών», συμπλήρωσε ο κ. Μαραγκάκης, επισημαίνοντας επίσης ότι τα κίνητρα πίσω από τις επιλογές των παιδιών για τις σχολές στις οποίες θα φοιτήσουν πολλές φορές επηρεάζονται από τα δικά τους περιβάλλοντα, ακόμα και τα ψηφιακά, ή αυτά που διαμορφώνονται στον κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.