Οι φυσικοί χυμοί είναι από τους πιο πολύτιμους συμμάχους της υγείας μας, διότι η καθημερινή κατανάλωση 100% φυσικού χυμού φρούτων, συμβάλλει στην πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών, βιταμινών, ιχνοστοιχείων, αντιοξειδωτικών από τον οργανισμό μας. Επιπλέον οι φυσικοί χυμοί δεν περιέχουν λιπαρές ύλες, πολλά σάκχαρα, συμπληρώνουν τα φρούτα και τα λαχανικά της ημέρας, ακόμη αποτελούν πολύτιμη πηγή ενυδάτωσης για τον ανθρώπινο οργανισμό. Κατά την θερινή περίοδο λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, είναι η ενδεδειγμένη περίοδος σταθεράς κατανάλωσης φυσικών χυμών, αφού συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού.
Όταν δεν καταναλώνονται φρούτα λόγω του ότι δεν τα αγαπάμε, ίσως σε μορφή χυμού είναι πιο ευχάριστα.
Θα πρέπει να διευκρινισθεί τι είναι αυτούσιος φυσικός χυμός, νέκταρ φρούτων, συμπυκνωμένος χυμός φρούτων, αφυδατωμένος χυμός φρούτων φρουτοποτό, προκειμένου ο καταναλωτής να γνωρίζει τη σημασία των και αναλόγως να τους χρησιμοποιεί.
Σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων άρθρο 126
– Οι αυτούσιοι φυσικοί χυμοί είναι οι χυμοί φρούτων χωρίς άλλη προσθήκη, όπως νερό, ζάχαρη ή άλλη γλυκαντική ύλη και λαμβάνονται από ένα ή περισσότερα είδη νωπών-ωρίμων φρούτων. Έχουν το χρώμα, τη γεύση και το άρωμα των φρούτων από τα οποία προέρχονται.
– Οι χυμοί νέκταρ φρούτων (φτουτοποτό) είναι οι χυμοί φρούτων σε ποσοστό άνω του 50% φρούτου, έχει δε προστεθεί νερό, ζάχαρη ή άλλη γλυκαντική ύλη(μέλι) σε ποσότητα μέχρι 20% κατά βάρος, ως προς το συνολικό βάρος του τελικού προϊόντος.
– Συμπυκνωμένος χυμός φρούτων είναι οι φυσικοί χυμοί φρούτων που έχουν υποστεί φυσική επεξεργασία απομάκρυνσης ορισμένου μέρους του νερού που περιέχουν, τουλάχιστον του 50%, σε κατάλληλη θερμοκρασία.
Οι συμπυκνωμένοι φυσικοί χυμοί με την παραπάνω επεξεργασία παστεριώνονται.
– Πρέπει να είναι άμεμπτοι και να μην παρέχουν ενδείξεις χρησιμοποίησης μειονεκτικών πρώτων υλών ή ατελούς επεξεργασίας.
-Οι χυμοί φρούτων που καταναλώνονται δεν θα πρέπει να είναι σε κανένα στάδιο ζύμωσης ή έχουν υποστεί ζύμωση από οιανδήποτε αιτία.
– Δεν θα πρέπει να είναι τεχνητά χρησμένοι.
– Στην συσκευασία των τυποποιημένων φυσικών χυμών ή νέκταρ, θα πρέπει να αναφέρονται τα είδη των φρούτων που έχουν χρησιμοποιηθεί, την προέλευση τους και το ποσοστό τους κατά βάρος. Φυσικά και την χρονολογία ανάλωσης τους.
Προσοχή
Οι αυτούσιοι φυσικοί χυμοί θα πρέπει να καταναλώνονται άμεσα, διότι το οξυγόνο του ατμοσφαιρικού αέρα διασπά τις ευαίσθητες βιταμίνες, όπως τη βιταμίνη C