Τιμητική εκδήλωση για τον Μανό Αστρινό, 5,5 χρόνια μετά την εκδημία του, πραγματοποιεί την προσεχή Δευτέρα το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης. Ο αείμνηστος υπήρξε δωρητής και σύμβουλος του Μουσείου, ενώ εξέφραζε την ιστορική συνείδηση του Ρεθύμνου, συλλέγοντας οτιδήποτε αφορούσε την πόλη και παρέχοντας πλουσιοπάροχα το υλικό του σε όποιον το χρειαζόταν.
Απόφοιτος του Γυμνασίου Αρρένων του σχολικού έτους 1945-46, υπήρξε ο αθόρυβος εργάτης των εκδηλώσεων και προσφορών στο Ρέθυμνο των αποφοίτων του έτους εκείνου των Γυμνασίων Αρρένων και Θηλέων, μεταξύ των οποίων και της διαμόρφωσης της πλατείας 25ης Μαρτίου 1821, με την κρήνη, τα παγκάκια και τις ανθισμένες την άνοιξη νεραντζιές.
Απόφοιτος επίσης του Παντείου Πανεπιστημίου, ο Μανός Αστρινός υπηρέτησε στη συνέχεια πιστά τον Δήμο Ρεθύμνης, ως Προϊστάμενος των υπηρεσιών του αρχικά και στη συνέχεια ως Διευθυντής, για μια 35ετία, ενώ και αργότερα, παρότι συνταξιούχος, εξακολουθούσε να τον εξυπηρετεί καθημερινά αμισθί, οργανώνοντας το αρχείο του. Πρόσφερε απλόχερα τις υπηρεσίες του στον Σύνδεσμο για τη Διάδοση Καλών Τεχνών Ρεθύμνου και στην Περιηγητική Λέσχη, ενώ υπήρξε ο ουσιαστικός δημιουργός των εκδόσεων «Δικηγορικός Σύλλογος Ρεθύμνης, μια φωτογραφική αναδρομή» και «Ποιητικά Σκιρτήματα. Μαθητικές Αναπολήσεις». Υπήρξε εκ των πρωτοστατών στις εκδηλώσεις ανακήρυξης του Παντελή Πρεβελάκη σε επίτιμο δημότη του Ρεθύμνου αλλά και αργότερα, μετά τον θάνατό του, στον ενταφιασμό των οστών του στον Εβλιγιά και στην τοποθέτηση των δύο αναμνηστικών μνημείων του Γιάννη Παππά για τον υμνητή του Ρεθύμνου.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 2 Ιουλίου στις 8.30 μ.μ. στον αύλειο χώρο του Μουσείου, με συντονιστή τον Γραμματέα του Μουσείου Χάρη Στρατιδάκη.
Το πρόγραμμά έχει ως εξής:
• Καλησπέρισμα από τον Σύνδεσμο προς Διάδοση Καλών Τεχνών (επιμέλεια Ελένη Περπυράκη).
• Έναρξη-χαιρετισμοί.
• Μουσικός πρόλογος από τον Σύνδεσμο προς Διάδοση Καλών Τεχνών.
• Κατερίνα Τσακάλη, ταμίας ΙΛΜΡ, Βιογραφικό σημείωμα Μανού Αστρινού.
• Φαλή Βογιατζάκη, πρόεδρος ΙΛΜΡ, Ο Μανός Αστρινός ως δωρητής και σύμβουλος του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης.
• Δημήτρης Αρχοντάκης, πρώην δήμαρχος Ρεθύμνου, Μανός Αστρινός. Ο συνεργάτης, ο φίλος.
• Βαγγέλης Στεφανάκης, πρώην δημοτικός Σύμβουλος, Η παρουσία και προσφορά του Μανού Αστρινού στο μουσικό και θεατρικό γίγνεσθαι της πόλης.
• Χάρης Στρατιδάκης, Γ.Γ. ΙΛΜΡ, Μανός Αστρινός: ο άρχων αρχειοφύλαξ τεκμηρίων ιστορίας του Ρεθύμνου.
• Οικογένεια Μ. Αστρινού, Αντιφώνηση.
• Μουσικός επίλογος από τον Σύνδεσμο προς Διάδοση Καλών Τεχνών.
• Εγκαίνια στην αίθουσα παραδοσιακών επαγγελμάτων χώρων φαρμακείου και βιβλιοπωλείου με εκθέματα από δωρεές του Μανού Αστρινού.
• Μικρή δεξίωση.
Μετά την λήξη της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες θα παραλάβουν έκδοση με τα κείμενα των εισηγήσεων, ευγενική χορηγία της εφημερίδας «Ρεθεμνιώτικα Νέα», της οποίας συνεργάτης διετέλεσε επί σειρά δεκαετιών ο μετά θάνατον τιμώμενος συμπολίτης.
Ο Μανός Αστρινός χαρακτηριζόταν από πνεύμα ευταξίας και υπήρξε άνθρωπος επιβλητικός, αξιοσέβαστος, προσηνής, εκπρόσωπος της τόσο δυσεύρετης σήμερα αλλά παλιότερα πραγματικής ρεθεμνιώτικης αρχοντιάς, όπως ακριβώς την είχε περιγράψει ο Παντελής Πρεβελάκης. Όποιος μελετά σήμερα το «Χρονικό μιας πολιτείας» και γνωρίζει τα παλιότερα πράγματα του Ρεθύμνου, τον Μανό Αστρινό σκέπτεται αμέσως όταν διαβάζει: Λέγεται ακόμα, πράμα που μπορείς να το βεβαιώσεις και σήμερα, πως οι πολίτες του Ρεθύμνου είταν άνθρωποι αγαθοί, σεμνοί και συνάμα περήφανοι, διαβασμένοι και καλότροποι, κοντολογίς είδος ποθητό μέσα στο φιλοτάραχο νησί.
Η εκδήλωση της προσεχούς Δευτέρας εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης φιλοσοφίας του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης τίμησης όσων το έχουν υπηρετήσει αλλά κι εκείνων που έχουν προσφέρει στην ιστορία και στη λαογραφία του τόπου. Στη φιλοσοφία του αυτή εδράζονται οι τιμητικές εκδηλώσεις που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα για τον Κώστα Ξεξάκη, τη Ροδούλα Σταθάκη-Κούμαρη και τον Γιώργο Αγγελιδάκη, αλλά και για τους Γιάννη Σπανδάγο, Γιώργο Π. Εκκεκάκη και Μαρία Τσιριμονάκη. Το Μουσείο έχει επίσης τιμήσει για την προσφορά τους στην κρητική λαογραφία τους Γεώργιο Σμπώκο, Αντώνη Πλυμάκη και Σταμάτη Αποστολάκη, όπως και τους τέσσερις τελευταίους λαϊκούς αγγειοπλάστες της δυτικής Κρήτης, ενώ πρόσφατα αποφάσισε να ανοίξει ένα νέο κύκλο εκδηλώσεων, για γνωριμία και τίμηση της προσφοράς σημαινόντων Ρεθυμνίων ιστορικών ερευνητών.