Τρεις Κινητές Αστυνομικές Μονάδες (ΚΑΜ), οι οποίες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες απομακρυσμένων περιοχών της Κρήτης λειτουργούν από τις 23 Μαρτίου. Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες (ΚΑΜ), εντάσσονται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο «ΑΕΤΟΣ» για την Αστυνόμευση – Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών και Συνόρων, που εκπόνησε το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η μια εκ των τριών κινητών αστυνομικών μονάδων, λειτούργει για να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών του Ρεθύμνου.
Η Κινητή Αστυνομική Μονάδα του Ρεθύμνου στελεχώνεται από τρεις αστυνομικούς, που προέρχονται από την τάξη, την ασφάλεια και την τροχαία, ώστε να μπορούν να επιλαμβάνομαι στο σύνολο των αστυνομικών αρμοδιοτήτων, ενώ επιπλέον διαθέτει τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό για την πρώτη ανταπόκριση σε διάφορα θέματα ή αιτήματα των πολιτών.
Η Κινητή Αστυνομική Μονάδα έχει ως αποστολή μεταξύ των άλλων και τα εξής:
-την αμεσότερη διεκπεραίωση ζητημάτων καθημερινού χαρακτήρα,
-την άμεση παροχή αστυνομικών υπηρεσιών στους πολίτες,
-την ανάπτυξη σχέσεων επικοινωνίας και συνεργασίας και την παροχή πληροφοριών, οδηγιών, συμβουλών κ.λπ. στους πολίτες και
-τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, στο πλαίσιο της ενιαίας και συνολικής πολιτικής αστυνόμευσης, σε εναρμόνιση με τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά Αστυνομικά Πρότυπα.
Επιπλέον, η λειτουργία του θεσμού της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας στην Κρήτη, αποβλέπει να ενσωματωθεί στις τοπικές κοινωνίες των περιοχών δραστηριοποίησής της, αποτελώντας ένα σύγχρονο μοντέλο αστυνομικής διαχείρισης τοπικών θεμάτων και προβλημάτων – μεσαίου επιπέδου – που χρήζουν άμεσης διαχείρισης ή επίλυσης.
Τον θεσμό των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων Κρήτης, παρουσίασε το Σάββατο στα Χανιά σε ειδική εκδήλωση ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης, Υποστράτηγος Δασκαλάκης Ανδρέας, παρουσία όλων των Αστυνομικών Διευθυντών του νησιού, καθώς και φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ο υποστράτηγος Δασκαλάκης Ανδρέας μιλώντας για τον θεσμό και για τη λειτουργία των μονάδων, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
«Οι Κινητές Αστυνομικές Μονάδες αποτελούν συνυποστηρικτική δομή των αστυνομικών τμημάτων και τελούν υπό τη διοικητική ευθύνη – τις εντολές και τον συντονισμό των διευθυντών Αστυνομίας των νομών της Κρήτης. Αυτό το νέο μοντέλο σύγχρονης – εναλλακτικής αστυνόμευσης, συνώνυμο της ευελιξίας ως προς τη διαχείριση των τοπικών θεμάτων και της ευκινησίας ως προς τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες έρχεται να συμπληρώσει το κύριο έργο των Αστυνομικών Τμημάτων, ως παράπλευρη και εξακολουθητική δράση της αστυνόμευσης.
Η σύνθεση των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων προβλέπει οχήματα ειδικού τύπου τα οποία έχουν διαμορφωθεί με τον κατάλληλο υλικοτεχνικό και μηχανογραφικό εξοπλισμό, όπως γραφειακό χώρο, ανάλογες θέσεις εργασίας και πρόσβαση σε ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Πανελλαδικού Δικτύου Πληροφορικής της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ εξωτερικά φέρουν την ανάλογη της ονομασίας τους διακριτή σήμανση. Ωστόσο, το σημαντικότερο στοιχείο των Κ.Α.Μ. εντοπίζεται στην επιλογή του προσωπικού στελέχωσης, το οποίο αποτελείται από μεικτό κλιμάκιο τριών αστυνομικών, που ο καθένας εξ’ αυτών έχει επιφορτιστεί με θέματα και αρμοδιότητα ασφάλειας, τροχαίας και τάξης. Το κριτήριο επιλογής τους αποτέλεσε η κατηρτισμένη γνώση τους, η πολυετής εμπειρία τους, οι ικανότητες διαχείρισης των σχέσεων Αστυνομίας – Πολιτών και η αποτελεσματική γραμματειακή εξυπηρέτηση του κοινού.
Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης, από σήμερα, διαθέτει τρεις (3) Κινητές Αστυνομικές Μονάδες (Κ.Α.Μ.), οι όποιες προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους πολίτες περιοχών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, ενώ σύντομα θα τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία και σε περιοχές της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου.
Ειδικότερα, από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, εκπονήθηκαν αρχικά ειδικά εβδομαδιαία προγράμματα περιπολίας, εντάσσοντας ιδίως, τις απομακρυσμένες περιοχές των Νομών, παρέχοντας επιτόπιες υπηρεσίες γενικής αστυνόμευσης στους πολίτες.
Ο προσδιορισμός των δρομολογίων των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Κρήτης συνδέεται άρρηκτα με τις τοπικές ιδιαιτερότητες και συνθήκες εκάστης Περιφερειακής Ενότητας, ενώ υπάρχει η πρόβλεψη για προσαρμογή τους και ανάλογα με τις αναδυόμενες ανάγκες.
Στο σημείο, αυτό υπερθεματίζω τη σημασία των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων στην Κρήτη, οι οποίες προσφέροντας τις Υπηρεσίες τους συμπληρώνουν διαρθρωτικά ανισότητες μεταξύ των πληθυσμών (πόλης και υπαίθρου) της Κρήτης, καθώς αυτό που στοχεύουν είναι η ενεργητική συμμετοχή των δράσεων της Αστυνομίας στην καθημερινότητα του Πολίτη με ουσιαστική, ανθρώπινη και εμφανή αστυνόμευση των επαρχιακών οικιστικών δομών, ιδίως εκείνων που καθίστανται απομακρυσμένοι. Σημειώνω ότι, η αστυνομική κάλυψη των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων αντιστοιχούν σε έκταση επιφάνειας περίπου ανώτερης του ήμισυ των 8.331 τ. χλμ. της συνολικής έκτασης της Κρήτης και απευθύνεται σε πληθυσμό που ανέρχεται σε 257.831 μόνιμους κατοίκους εκ του συνολικού πληθυσμού των 623.065 κατοίκων της Κρήτης.
Η νέα αστυνομική δράση κρίθηκε άρτια και αξιοποιήσιμη και για την αστυνομική περιφέρεια Κρήτης, μετά από την σχετική αποτίμηση της εφαρμογής της κατά το χρονικό διάστημα Απρίλιος 2015 – Απρίλιος 2016, καθώς πραγματοποιήθηκαν συνολικά 2.488 δρομολόγια, ενώ περισσότερα από 22.100 άτομα και 1.254 εκπρόσωποι διάφορων Φορέων ήρθαν σε επικοινωνία και επαφή με τους αστυνομικούς των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων. Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων πραγματοποίησε πλήθος προληπτικών ελέγχων σε άτομα και οχήματα και ανταποκρίθηκε σε εκατοντάδες αιτήματα πολιτών και Φορέων, παρέχοντας την απαιτουμένη υποστήριξη και συνδρομή, ιδίως σε ζητήματα και περιστατικά μεσαίου επιπέδου, που χρήζουν άμεσης διευθέτησης ή επίλυσης.
Όλα τα παραπάνω τα αποτυπώνουν τα επίσημα στατιστικά δεδομένα του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Ωστόσο, και τα αποτελέσματα της δραστηριότητας των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων εκτιμώνται ως ιδιαίτερα θετικά από την κοινή γνώμη, ενώ ανάλογη είναι και η ανταπόκριση των πολιτών.
Περιγράφοντας με συντομία τους τομείς δραστηριοποίησης οι Αστυνομικοί των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων πρόκειται:
- να διευθετήσουν διαφορές με διαδικασίες διαμεσολάβησης,
- να δώσουν τις απαραίτητες οδηγίες και συμβουλές για την πρόληψη έκνομων ενεργειών, την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων, την αντιμετώπιση δυσμενών και ακραίων καιρικών φαινομένων και τη ρύθμιση θεμάτων ευρύτερου αστυνομικού ενδιαφέροντες,
- να παρέχουν πληροφορίες και υποστήριξη για ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες στην καθημερινότητά τους (δικαιολογητικά για την έκδοση ταυτοτήτων, διαβατηρίων, αδειών κατοχής όπλων, βεβαίωση γνησίου υπογραφής, ζητήματα εφαρμογής της νομοθεσίας κ.λπ).
Γενικότερα, η συμβολή των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων αποσκοπεί:
- στην ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας και δράσης σε δυσπρόσιτες περιοχές
- στη διεύρυνση των θεσμικών και εθιμικών δυνατοτήτων μεταξύ πολιτών και Αστυνομίας με την προαγωγή του διαλόγου, των αμοιβαίων σχέσεων εμπιστοσύνης – κατανόησης – σεβασμού, την ενδυνάμωση των Αρχών του Κράτους δικαίου και τη μεγιστοποίηση του αισθήματος ασφαλείας των κατοίκων
- στην ενίσχυση των δεσμών συνεργασίας με τους Οργανισμούς και τις Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με λοιπούς φορείς (Δασαρχεία, Κυνηγετικοί Σύλλογοι, κ.ά.) και με τους πολίτες, με στόχο την ενημέρωση και την άμεση διευθέτηση ζητημάτων που άπτονται της αρμοδιότητας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η Κινητή Αστυνομική Μονάδα είναι ουσιαστικά ένα σύγχρονο μικρό αστυνομικό τμήμα, όπου η Αστυνομία μεταβαίνει με δική της πρωτοβουλία στον Πολίτη. Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνεται μια νέα αστυνομική πραγματικότητα εναρμονισμένη με τα σύγχρονα Ευρωπαϊκά Αστυνομικά Πρότυπα που ενσωματώνει τον αστυνομικό λειτουργό στην τοπική κοινωνία, αναβαθμίζεται το αστυνομικό έργο, διεκπεραιώνονται αμεσότερα ζητήματα καθημερινού χαρακτήρα, εκπληρώνονται ανάγκες και χρόνια αιτήματα των τοπικών κοινωνιών σχετικά με την αδυναμία πρόσβασης στις αστυνομικές υπηρεσίες, εντοπίζονται θέματα που τυγχάνουν αστυνομικής διερεύνησης και αντιμετωπίζονται προβλήματα.
Επιπλέον, υπάρχει σχεδιασμός για συμμετοχή και του ειδικού επιστημονικού προσωπικού (ψυχολόγου) της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, προκειμένου να συνδράμει σε περιπτώσεις διαχείρισης περιστατικών αυξημένης κοινωνικής ευαισθησίας και να παράσχει αρωγή σε ειδικές περιπτώσεις θυμάτων.
Εύχομαι στο προσωπικό που στελεχώνει τη νέα αστυνομική δύναμη του νησιού, να φανεί αντάξιο των προσδοκιών όλων μας και το έργο τους να συνοδεύεται από αξιόλογη δράση και σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Για αυτό σας ζητώ να στηρίξετε την προσπάθειά τους, η οποία αντανακλά πρωτίστως, την ανθρωποκεντρική φιλοσοφία και τη διάθεσή μας για αποτελεσματική δράση που αφορά την προστασία του πολίτη με την Αστυνομία δίπλα στον κάθε πολίτη».
Τα δρομολόγια της Κινητής Αστυνομικής Μονάδας Νομού Ρεθύμνης
Η ΚΑΜ Ρεθύμνου σε εβδομαδιαία βάση θα πραγματοποιεί επτά δρομολόγια που θα καλύπτουν στο σύνολό τους τα χωριά και των πέντε Δήμων.
Το πρόγραμμα των δρομολογίων έχει ως εξής:
1ο Δρομολόγιο: – Δευτέρα- Πρώην Δήμος Λαππαίων
Φρατζεσκιανά Μετόχια-Άγιος Ανδρέας-Καλονύχτης-Παλαίλημνος-Ρούστικα-Σαϊτούρες-Μούνδρος-Βελονάδο- Βιλανδρέδο-Αρολίθι-Μυριοκέφαλα-Μαρουλού-Ασή Γωνιά-Αργυρούπολη-Κάτω Πόρος-Ζουρίδι-Αρχοντική- Κουφή-Επισκοπή-Καρωτή-Γεράνι.
2ο Δρομολόγιο: Τρίτη – περιοχή Δήμου Μυλοποτάμου 1
Πάνορμος-Μπαλί-Σίσες-Αλοϊδες-Δροσιά-Αϊμόνας-Κρυονέρι-Τσαχανά-Αγρίδια-Μακρυγιάννης-Δοξαρό-Χελιανά-Απλαδιανά-Μουρτζάνα-Δαφνέδες-Αγιά.
3ο Δρομολόγιο: Τετάρτη – περιοχή Δήμου Αμαρίου 1
Άδελε-Πηγή-Λουτρά-Κυριάννα-Αμνατος-Μονή Αρκαδίου-Βισταγή-Πλατανιά-Φουρφουράς- Κουρούτες-Νιθαυρή-Αποδούλου-Πλάτανος-Λοχριά-Βιζάρι-Πετροχώρι-Λαμπιώτες-Μοναστηράκι-Σχολή Ασωμάτων.
4ο Δρομολόγιο: Πέμπτη- περιοχή Δήμου Αγίου Βασιλείου 1
Αρμένοι-Πάλε-Άγιος Βασίλειος-Αγκουσελιανά-Άγιος Ιωάννης-Καλή Συκιά-Σελλιά- Ροδάκινο-Σούδα-Πλακιάς-Λευκόγεια-Ασώματος-Κοξαρέ.
5ο Δρομολόγιο: Παρασκευή- περιοχή Δήμου Αμαρίου 2
Πρσιές-Βωλεώνες-Παντάνασα-Αγία Φωτεινή-Μέρωνας-Ελένες-Μεσονήσια-Γερακάρι-Βρύσες-Δρυγιές-Άνω Μέρος-Χορδάκι-Ορνέ.
6ο Δρομολόγιο: Σάββατο – περιοχή Δήμου Αγίου Βασιλείου 2
Μυξόρουμα- Λαμπινή- Καρίνες- Σπήλι-Κισσού Κάμπος-Ακούμια-Κρύα Βρύση-Αγία Γαλήνη-Μέλαμπες- Σακτούρια.
7ο Δρομολόγιο: Κυριακή- περιοχή Δήμου Μυλοποτάμου 2
Βιράν-Επισκοπή-Έρφοι-Σκουλούφια-Ελεύθερνα-Αρχαία Ελεύθερνα-Κυνηγιανά-Μαργαρίτες- Μελισουργάκι-Χουμέρι-Κεραμωτά-Αβδέλας-Άγιος Μάμας-Δαμάβολος-Πέραμα-Αγγελιανά-Αλφά.
Ο χρόνος παραμονής σε κάθε χωριό ή οικισμό θα διαμορφώνεται ανάλογα τις αναφυόμενες ανάγκες.