Εγκρίθηκε προχθές από το Περιφερειακό Συμβούλιο το Πρόγραμμα Ισότητας των Φύλων για την Κρήτη, το οποίο θα εφαρμοστεί την περίοδο 2014-2016.
Αποτελεί ένα από τα δεκατρία πιλοτικά περιφερειακά προγράμματα και τα συνολικά δεκαοκτώ πιλοτικά Σχέδια Δράσης Δήμων της χώρας, που σχεδιάστηκαν το περασμένο εξάμηνο με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του υπουργείου Εσωτερικών.
Το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ισότητας των Φύλων καθορίζει τις προτεραιότητες, τις ενέργειες και τα μέσα που αναλαμβάνει η Περιφέρεια Κρήτης από φέτος και για δύο χρόνια με στόχο την επίτευξη της πραγματικής ισότητας στην πράξη.
Οι δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στην Ευρωπαϊκή Χάρτα στοχεύουν στη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων και των πόρων για την προώθηση της ισότητας των φύλων προς όφελος όλου του εύρους των ασκούμενων πολιτικών και των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Η στόχευση της επίτευξης της ουσιαστικής ισότητας έχει ως αφετηρία, ότι «Η Ισότητα των Φύλων συνιστά θεμελιώδες δικαίωμα για όλους και όλες, καθώς και στοιχειώδη αξία για κάθε δημοκρατία», όπως τόνισε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαίρη Λιονή, η οποία και εισηγήθηκε το θέμα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Η ίδια επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι «Η αιρετή Περιφέρεια στοχεύει στην προώθηση ενός καινοτόμου μοντέλου περιφερειακής πολιτικής με επίκεντρο την αειφορική αναπτυξιακή στρατηγική και βασικές αρχές αυτές της καθολικής πρόσβασης, των ίσων ευκαιριών, της μη διάκρισης, της δημοκρατίας, της συμμετοχικότητας και της ισότητας των φύλων. Η πολιτική της ισότητας των φύλων λαμβάνει υπόψη και συμβαδίζει με το συνολικό στρατηγικό προσανατολισμό για την περιοχή, επιτυγχάνοντας πολλαπλασιαστικά οφέλη και μόνιμα αποτελέσματα προς όλες τις κατευθύνσεις».
Οι στόχοι και οι δράσεις του προγράμματος
Το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ισότητας των Φύλων βασίζεται σε πέντε στρατηγικούς στόχους με επίκεντρο την ένταξη της οπτικής του φύλου στη λειτουργία και δράση της Περιφέρειας Κρήτης και στην προώθηση των αρχών της Ισότητας των Φύλων σε περιφερειακό επίπεδο.
Περιλαμβάνει την επικοινωνία και τον συντονισμό πολιτικών και δράσεων, στοχεύοντας στην πολιτική ενίσχυση της καθολικής ενσωμάτωσης της ισότητας των φύλων, εφαρμόζοντας τη λογική της ενδυνάμωσης και βελτιστοποίησης τόσο των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης όσο και των αντίστοιχων υπηρεσιών των Δήμων και των λοιπών περιφερειακών και τοπικών φορέων.
Μέσα από την ανάπτυξη συνεργασιών με την Κοινωνία των Πολιτών και ενθάρρυνση μηχανισμών δικτύωσης και σταθερών διαύλων επικοινωνίας, θα επιδιωχθεί η ενδυνάμωση και παγίωση δράσεων με καινοτόμα χαρακτηριστικά για την προώθηση της ισότητας των φύλων.
Επίσης θα ακολουθηθούν στρατηγικές και μέτρα για την αλλαγή νοοτροπίας, την άρση των στερεοτύπων και την καταπολέμηση των διακρίσεων και προκαταλήψεων, διαδικασίες οι οποίες είναι σύνθετες και μακροχρόνιες, ενώ προβλέπεται ενίσχυση, βελτίωση και επέκταση παροχών και υπηρεσιών, με ιδιαίτερη βαρύτητα στη στήριξη δράσεων που ενθαρρύνουν την ενεργή συμμετοχή των γυναικών στις τοπικές οικονομίες, καθώς και στην καταπολέμηση όλων των αρνητικών φαινομένων με αυξητικές διαστάσεις όπως ανεργία, φτώχεια, φαινόμενα βίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας.
Προβλέπεται ακόμα η ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, λαμβάνοντας υπόψη ότι η χειραφέτηση των γυναικών και η κατάργηση των αρνητικών παραδοσιακών στερεοτύπων των φύλων είναι το κλειδί για την επίτευξη της ισότητας των φύλων, με όφελος για ολόκληρη της κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών και για της επόμενης γενιάς.
Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην οριζόντια ανάπτυξη των συνεργασιών. Η κ. Λιονή επισήμανε ότι «Ο ρόλος της αιρετής Περιφέρειας, πλέον των οριοθετημένων από το θεσμικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων της, είναι να μεριμνά για τη συνολική ευημερία της περιοχής της. Η διοίκηση γίνεται αντιληπτή όχι μόνο ως διοίκηση της παροχής ορισμένων πάγιων υπηρεσιών της Περιφέρειας, αλλά ως μέριμνα για το σύνολο των περιφερειακών υποθέσεων. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η Περιφέρεια θα πρέπει να επισημαίνει τη συμβολή που μπορούν να έχουν στην ανάπτυξή της όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και να επιδιώκει την ενεργοποίηση και το συντονισμό των δραστηριοτήτων τους με στόχο την προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης και την από κοινού παροχή υπηρεσιών ή υλοποίηση δράσεων και συμφωνιών».
Το Περιφερειακό Πρόγραμμα Ισότητας των φύλων εξειδικεύεται περαιτέρω σε πέντε μέτρα, που υλοποιούνται στην πράξη μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων, οι οποίες είναι δυνατόν να αναπτυχθούν σε συνεργασία με διάφορους εμπλεκόμενους φορείς και απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες στόχους. Πρόκειται για δράσεις ενίσχυσης του ρόλου της γυναίκας στις τοπικές οικονομίες, την προώθηση γυναικών στη δημόσια ζωή, την καταπολέμηση πολλαπλών διακρίσεων, φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, την άρση των στερεοτύπων στο πλαίσιο της εκπαίδευσης και την ένταξη της οπτικής του φύλου στις πολιτικές και στη λειτουργία της Περιφέρειας και των Δήμων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.