Η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ Ariadne Interconnection ολοκλήρωσε επιτυχώς στον Σταθμό Μετατροπής Κουμουνδούρου (Ασπρόπυργος) τη δοκιμή SAT – Site Acceptance Test για το καλωδιακό σύστημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, αναφέρουν πηγές του ΑΔΜΗΕ.
Κατά την τεχνική δοκιμή οι μηχανικοί της Αριάδνης φόρτισαν τους δύο πόλους του καλωδιακού συστήματος, συνολικού μήκους 380 χλμ., από τη μία άκρη της διασύνδεσης μέχρι την άλλη (Σταθμός Μετατροπής Κουμουνδούρου-Σταθμός Μετατροπής Δαμάστας), επαληθεύοντας ότι το καλώδιο λειτουργεί σωστά σε όλο το μήκος του.
Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευαστική φάση του έργου ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2024 και η έναρξη λειτουργίας του αναμένεται την άνοιξη του 2025.
Οι δοκιμές του έργου, που έχουν ήδη ξεκινήσει από τις αρχές του φθινοπώρου με τις προκαταρκτικές δοκιμές εξοπλισμού (pre-commissioning) και τις λειτουργικές δοκιμές των υποσυστημάτων, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Με την ολοκλήρωση των παραπάνω δοκιμών, θα ακολουθήσουν οι δοκιμές αποδοχής συστήματος που αποτελούν τον τελικό και πιο κρίσιμο έλεγχο πριν την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας των Σταθμών Μετατροπής.
Η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής είναι το μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο έργο Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα, προϋπολογισμού που ξεπερνάει το 1,1 δισ. ευρώ, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία αιχμής συνεχούς ρεύματος διπολικής σχεδίασης και ονομαστικής ισχύος (2x500MW) καθώς και Voltage Source Converter (VSC) στους Σταθμούς Μετατροπής.
Τα ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά του το κατατάσσουν μέσα στα κορυφαία έργα διασυνδέσεων στον κόσμο, καθώς βρίσκεται μέσα στις 3 βαθύτερες διασυνδέσεις παγκοσμίως και στην κορυφή όσον αφορά τη μεταφορική ικανότητα ισχύος σε νησιωτικό σύστημα (1.000MW) μαζί με τη διασύνδεση της Σαρδηνίας.
Η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής αποτελεί τη δεύτερη φάση διασύνδεσης του Συστήματος της Κρήτης με το Ηπειρωτικό Σύστημα και σε συνδυασμό με την AC διασύνδεση θα άρει την ηλεκτρική απομόνωση της νήσου και θα εξασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια. Παράλληλα, μέσω της οριστικής παύσης λειτουργίας των συμβατικών μονάδων παραγωγής θα επιτευχθεί σημαντική μείωση εκπομπών CO2 που ξεπερνά τους 500.000 τόνους ετησίως, ενώ θα προκύψει σημαντικό οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές μέσω της μείωσης των ΥΚΩ.
Τέλος, η ισχυροποίηση του Ηλεκτρικού δικτύου θα συμβάλει στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης (νέες θέσεις εργασίας, Βιομηχανία, ΑΠΕ).
Πηγή: capital.gr