15 °C Rethymno, GR
02/02/2023

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Αίτημα για ίδρυση τομέα υγείας -Πρόνοιας στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο- λύκειο Ρεθύμνου

Με ερώτηση τους προς την υπουργό παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανόλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνήνακα και Διαμάντω Μανωλάκου, ζητούν να μην καταργηθεί ο Τομέας Πληροφορικής και να προχωρήσει η ίδρυση του Τομέα Υγείας – Πρόνοιας στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο (ΕΝΕΕΓΥ-Λ) Ρεθύμνου.

Αναλυτικά, στην ερώτηση τους αναφέρουν:
«Ανάστατοι είναι γονείς και μαθητές του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου (ΕΝΕΕΓΥ-Λ) Ρεθύμνου, καθώς με την Υπουργική Απόφαση 103691/Δ3, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 4583/τ.Β΄/30-8-2022, καταργήθηκε ο Τομέας Πληροφορικής στο σχολείο. Μάλιστα, η κατάργησή του ανακοινώθηκε μόλις 12 μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων, αιφνιδιάζοντας γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Η προαναφερθείσα απόφαση του Υπουργείου Παιδείας είναι προκλητική και εχθρική για τους μαθητές/τριες από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες του ΕΝΕΕΓΥ-Λ Ρεθύμνου και τις οικογένειές τους. Ειδικότερα, στο ΕΝΕΕΓΥ-Λ Ρεθύμνου φοιτούν μαθητές/τριες με αναπηρία ή με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που έχουν αξιολογηθεί πρώτα στο ΚΕ.ΔΑ.Σ.Υ. Ρεθύμνου, του οποίου η αρμόδια διεπιστημονική ομάδα έχει προτείνει την εγγραφή τους στο ΕΝΕΕΓΥ-Λ, ως την καταλληλότερη σχολική μονάδα για τη μαθησιακή τους εξέλιξη, καθώς και για την ανάπτυξη επικοινωνιακών και κοινωνικών δεξιοτήτων και για την αποτελεσματικότερη συμμετοχή τους στη μαθησιακή διαδικασία.

Με την υποβάθμιση του ΕΝΕΕΓΥ-Λ Ρεθύμνου διακόπτεται η ομαλή συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας αυτών των μαθητών. Συγκεκριμένα, οι μαθητές της φετινής Γ’ Λυκείου, που φοίτησαν πέρυσι στη Β’ Λυκείου Πληροφορικής, ολοκλήρωσαν ήδη το 1ο έτος από τα 3 έτη που απαιτούνται για την απόκτηση του Απολυτηρίου του Λυκείου και του Πτυχίου ειδικότητας, εξαναγκάζονται τώρα να μεταγραφούν στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Ρεθύμνου, με τις σοβαρές συνέπειες που αυτό θα έχει στα μορφωτικά τους δικαιώματα, καθώς πρόκειται για τυπικό και όχι ειδικό σχολείο.

Επίσης, όσοι μαθητές/τριες τελείωσαν τον περασμένο Ιούνιο την Α΄ Λυκείου και δήλωσαν πως επιθυμούν να παρακολουθήσουν στη Β΄ Λυκείου τον τομέα Πληροφορικής, είναι αναγκασμένοι, μετά την απόφαση του Υπουργείου, είτε να αλλάξουν Τομέα και να κάνουν εγγραφή -ως λύση ανάγκης και όχι επιλογής- στον Τομέα Γεωπονίας, που είναι ο μόνος πλέον που λειτουργεί στο σχολείο, προκειμένου να συνεχίσουν τη φοίτησή τους στο ΕΝΕΕΓΥ-Λ Ρεθύμνου, είτε να αλλάξουν σχολείο και να εγγραφούν στον αντίστοιχο ή σε άλλον τομέα, σε τυπικό ΕΠΑ.Λ.. Αυτό συνέβη σε μία μαθήτρια που επιθυμούσε να εγγραφεί στον τομέα της Πληροφορικής, ενώ και άλλοι 2 μαθητές εγκατέλειψαν το ΕΝΕΕΓΥ-Λ Ρεθύμνου, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Επιπλέον, οι γονείς από τον Απρίλιο του 2021 με έγγραφα που απέστειλαν στο Υπουργείο, ζητούσαν την ίδρυση του Τομέα Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας ως 3ου Τομέα, για να μπορούν οι μαθητές/ήτριες να επιλέξουν αυτόν που ταιριάζει στα ενδιαφέροντά τους. Ωστόσο, η Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο, αντί να προχωρήσουν στην ίδρυσή του και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να ξεκινήσει ομαλά και χωρίς προβλήματα η νέα σχολική χρονιά, επέλεξαν και να κλείσουν τον Τομέα Πληροφορικής και να μην ιδρύσουν τον Τομέα Υγείας – Πρόνοιας – Ευεξίας. Άφησαν δηλαδή το σχολείο να λειτουργεί πλέον με έναν μόνο τομέα, αυτόν της Γεωπονίας, καταργώντας το δικαίωμα των μαθητών να φοιτήσουν αναλόγως των κλίσεων και των ενδιαφερόντων τους.

Η παραπάνω απαράδεκτη προσπάθεια υποβάθμισης του ΕΝΕΕΓΥ-Λ Ρεθύμνου εντάσσεται στη λογική του «κόστους – οφέλους», που ουσιαστικά οδηγεί στο κλείσιμο των Ειδικών σχολείων. Έρχεται μετά τη δημοσιοποίηση του εθνικού σχεδίου για την αναπηρία, που -στο όνομα της δήθεν ένταξης και της συμπερίληψης- μιλάει ωμά για το κλείσιμο των Ειδικών Σχολείων. Η ανάλγητη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και στον τομέα της ειδικής αγωγής, έναν τόσο ευαίσθητο εκπαιδευτικό τομέα, ακολουθώντας την πολιτική της Ε.Ε. και συνεχίζοντας στον ίδιο δρόμο της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ – που κατάργησε ειδικότητες και τομείς στα ΕΠΑΛ πετώντας κυριολεκτικά τους μαθητές στο δρόμο – και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, βλέπει την Παιδεία ως «κόστος» και τους μαθητές ως νούμερα στατιστικής. Φέρνει νέα πλήγματα στα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών με ειδικές ανάγκες, με την υποβάθμιση σχολείων που δεν «συμφέρουν», ενώ την ίδια ώρα χαρίζει εκατοντάδες εκατομμύρια στους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους εφοπλιστές και για ΝΑΤΟϊκές δαπάνες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για να μην καταργηθεί ο Τομέας Πληροφορικής και να προχωρήσει η ίδρυση του Τομέα Υγείας – Πρόνοιας στο Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο (ΕΝΕΕΓΥ-Λ) Ρεθύμνου, και να στελεχωθεί με όλο το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό με μόνιμη σχέση εργασίας».