Αλκοολούχα ποτά νοούνται ποτά που περιέχουν αιθυλική αλκοόλη σε οποιοδήποτε ποσοστό, προερχόμενα είτε από φυσική ζύμωση, είτε από προσθήκη κατά την τεχνική επεξεργασία των.
Διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:
α) Κρασιά β) Μπύρες γ) Οινοπνευματώδη ποτά γενικά.
Για τα παραπάνω αλκοολούχα ποτά πρέπει να εφαρμόζονται αναλυτικά α) Για τα κρασιά οι ισχύουσες κάθε φορά Δ/ξεις και όροι για την εμπορία του κρασιού και προστασίας οινοπαραγωγής β) Για την παραγωγή και διάθεση της μπύρας πρέπει να εφαρμόζονται οι Δ/ξεις και όροι που προβλέπονται από την ειδική για την μπύρα Νομοθεσία του Γενικού Χημείου του Κράτους-Κ.Τ.Π γ) Για την παρασκευή και διάθεση των οινοπνευματωδών ποτών πρέπει να εφαρμόζονται κάθε φορά οι Δ/ξεις των Νόμων για τη φορολογία οινοπνεύματος και οι Δ/ξεις του Κώδικα Τροφίμων Ποτών (Κ.Τ.Π) που αφορούν τη χρώση, τη χρήση γλυκαντικών, προσθέτων και συντηρητικών, προκειμένου να έχουν άψογη γεύση, οσμή και κανονικούς οργανοληπτικούς χαρακτήρες.
Νοθεία αλκοολούχων ποτών
Νοθεία σημαίνει η πρόσμιξη ενός καθαρού φυσικού ή τεχνητού προϊόντος τροφίμου ή ποτού παραγμένου σύμφωνα με τις σχετικές Δ/ξεις, με άλλες παρεμφερείς ύλες μικρότερης βιολογικής αξίας, ακόμη και καμιά φορά επικίνδυνες στην υγεία.
Συγκεκριμένα τα αλκοολούχα ποτά που παράγονται είτε με φυσικές διαδικασίες, όπως κρασί, μπύρα, ουίσκι κ.λπ., είτε διάφορα τεχνητά οινοπνευματώδη ποτά, όπως λικέρ, ποτά με γεύσεις φρούτων, σύμφωνα με τις παραπάνω Δ/ξεις, χαρακτηρίζονται ως «νόμιμα ποτά».
Τα μη νόμιμα ποτά είναι ποτά είναι οι λεγόμενες «μπόμπες» ή ποτά «μαϊμού» και παράγονται από χύμα αποστάγματα και φθηνά χημικά, τα οποία είναι πολλές φορές επικίνδυνα στην υγεία και μπορεί να προκαλέσουν από ναυτία και πονοκέφαλο, έως τύφλωση ή ακόμα και θάνατο, ανάλογα με τα χημικά που χρησιμοποιήθηκαν στην παρασκευή τους.
Επίσης τα υποκατάστατα των αλκοολούχων ποτών που περιέχουν αιθυλική αλκοόλη, φαινομενικά ασκούν παρόμοια δράση στον καταναλωτή, όπως για παράδειγμα ευφορία, ζαλάδα.
Στις δυνητικές συνέπειες συμπεριλαμβάνεται ναυτία,εμετός, πόνος στο στομάχι,υπνηλία και ίλιγγος.
Μία από τις συνηθέστερες νοθείες είναι η χρήση μεθανόλης που μπορεί να προκαλέσει.
– Νεφρική ανεπάρκεια.
– Προβλήματα στην καρδιά και το κυκλοφοριακό.
– Ηπατική βλάβη.
– Διαταραχές στην όραση, όπως θαμπή όραση, αλλαγές στην αντίληψη των χρωμάτων, προσωρινή ή μόνιμη τύφλωση.
– Βλάβες στα νεύρα και στον εγκέφαλο.
Παρόμοια περιστατικά έζησα κατά την διάρκεια της μακροχρόνιας υπηρεσιακής μου θητείας, συγκεκριμένα στον έλεγχο των αλκοολούχων ποτών. Τα πρώτα χρόνια είχαν διαπιστωθεί διάφορες νοθείες επώνυμων αλκοολούχων ποτών προσφερομένων κατά τις νυκτερινές ώρες σε κέντρα διασκεδάσεων.
Τα κάθε είδους εμφιαλωμένα ποτά ουίσκι, μπράντι,βότκα, εκείνης της εποχής δεν έφεραν το ειδικό πώμα ασφαλείας και έτσι ήταν εύκολη η παρέμβαση για νόθευση.
Το πιο σημαντικό ήταν η μεγάλη κατανάλωση της γνωστής κρητικής τσικουδιάς από νέους που τυφλώθηκαν και στην συνέχεια στο Νοσοκομείο υπεβλήθησαν σε αφαιμαξομετάγγιση του αίματος, προκειμένου να καθαρισθεί το αίμα και μετά από κάποιες μέρες επανήλθε το φως των.
Η τσικουδιά περιέχει μόνο μεθανόλη (ένα άτομο άνθρακα) και καθόλου αιθυλική αλκοόλη (δύο άτομα άνθρακα).
Ακόμη διαπιστώθηκε με εργαστηριακό χημικό έλεγχο, ότι η τσικουδιά που διατηρείται σε πλαστικές φιάλες, εγκυμονεί κάποιους κινδύνους, γιατί με τον χρόνο διαλύονται κάποια συστατικά της πλαστικής φιάλης και μεταφέρονται στο περιεχόμενο.
Οι διαπιστωθείσες νοθείες από άλλους φορείς, αφορούσαν αλκοολούχα ποτά αραιωμένα με νερό, παραποιημένες ετικέτες, νοθείες με μεθανόλη και βιομηχανικό οινόπνευμα.
Συστάσεις
1) Η αγορά οινοπνευματωδών ποτών για το σπίτι, να γίνεται μόνο από αξιόπιστα καταστήματα (Super Market, Κάβες).
2) Να αποφεύγονται τα υπερβολικά φθηνά ποτά και ιδιαίτερα από πλανόδιους πωλητές.
3) Στα μπαρ να ζητείται να πίνονται τα ποτά μόνο από σφραγισμένα μπουκάλια.
4) Να μην καταναλώνονται μάρκες ποτών που είναι τελείως άγνωστες.
5) Πρέπει τα αλκοολούχα ποτά να είναι διαυγή.