Στην ανάδειξη και την αισθητική αναβάθμιση του οικισμού του Καστέλλου του δήμου Ρεθύμνης που είναι χαρακτηρισμένος από το ΠΔ 9-8-1995 – (ΦΕΚ728/Δ/21-9-1995) ως παραδοσιακός οικισμός Μεσαίας Πολιτιστικής Αξίας (κατηγορίας II) στοχεύει το έργο που θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει η δημοτική αρχή με χρήματα της Περιφέρειας και ίδιους πόρους συνολικού ύψους 329.000 ευρώ.
Χθες στο δημαρχείο Ρεθύμνης υπεγράφη η σύμβαση από τον δήμαρχο Γιώργη Μαρινάκη και τον ανάδοχο Νικόλαο Σκουλούδη η σύμβαση για το έργο με τίτλο «Εργασίες βελτίωσης περιβάλλοντος χώρου και δρόμο πρόσβασης προς του μουσείο βελανιδιάς». Κατά την υπογραφή της σύμβασης παρόντες ήταν ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Άγγελος Μαλάς και η Μαρία Ζουλάκη, πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καστέλλου. Το έργο αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα και θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης, έκανε λόγο για ένα έργο που αναδεικνύει ένα χώρο πολιτισμού στον Κάστελλο, τονίζοντας πως:
«Είναι ένα εξαιρετικό έργο και χαιρόμαστε που φτάνουμε στο στάδιο της υλοποίησης. Αφορά έναν οικισμό που εξελίσσεται και αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και μάλιστα, με πάρα πολλούς ανθρώπους που έρχονται σε αυτό το χωριό, αναγνωρίζοντας την ποιότητα του περιβάλλοντος αλλά και την ιστορία του χωριού. Στόχος μας ήταν αυτός ο χώρος, λεγόμενος «μουσείο Βελανιδιά» και όλος ο περιβάλλοντας χώρος του, να αναδειχτεί ακόμα περισσότερο με έναν υποδειγματικό τρόπο, με μελέτες που έγιναν από την υπηρεσία μας και συγκεκριμένα από τον Χαράλαμπο Κυδωνάκη, τον αρχιτέκτονά μας τον οποίο ευχαριστούμε θερμά για όσα κάνει για τον δήμο, όπως και όλη την Τεχνική υπηρεσία που κάνει μια τεράστια προσπάθεια παρά την ελλιπής στελέχωση, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των οικισμών και της πόλης. Είναι ένα έργο που πράγματι προσδίδει ποιότητα στον συγκεκριμένο οικισμό. Αποδεικνύει το διαρκές ενδιαφέρον του δήμου και της περιφέρειας για τους οικισμούς μας. Νομίζω ότι έρχεται το συγκεκριμένο έργο να συνδυαστεί με την προσβασιμότητα και τη διασύνδεση που έγινε του συγκεκριμένου χωριού με την ενδοχώρα του Νικηφόρου Φωκά. Και εκεί ολοκληρώθηκε το έργο της αγροτικής οδοποιίας από τον ίδιο εργολάβο, ο οποίος θα βοηθήσει ώστε να «κουμπώσουν» και λειτουργικά αυτά τα δύο έργα. Δείχνει ακριβώς ότι η ύπαιθρος και η ενδοχώρα παίρνουν συνέχεια και χρηματοδοτήσεις, αλλά και γίνονται έργα με στρατηγική σημασία και συμβολική εάν θέλετε αποτύπωση. Δεν έχει σημασία εάν είναι ολιγάριθμοι ή πολυάριθμοι οικισμοί, έχει σημασία ότι είναι οικισμοί που έχουν μια ιστορία, μια παράδοση, έχουν ένα πολιτιστικό απόθεμα το οποίο οφείλουμε να αναδείξουμε. Κάτι ανάλογο θα συμβεί φυσικά και στους υπόλοιπους οικισμούς που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά».
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Άγγελος Μαλάς, αναφερόμενος στη σημασία του έργου τόνισε:
«Η υπογραφή της σύμβασης περιλαμβάνει ένα έργο με ιδιαίτερο πολιτισμικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα στον οικισμό του Καστέλλου. Μιλάμε για μια ανάπλαση η οποία αφορά τη βελτίωση του περιβάλλοντος χώρου και την πρόσβαση προς το μουσείο της Βελανιδιάς. Είναι ένα έργο πολυσυζητημένο τα τελευταία χρόνια το οποίο με τη χρηματοδότηση της περιφέρειας και τη συμβολή του δήμου καταφέραμε να το δημοπρατήσουμε και να εγκαταστήσουμε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα των εργολάβο. Οφείλω να ευχαριστήσω την τεχνική υπηρεσία του και ιδιαίτερα τον κ. Χαράλαμπο Κυδωνάκη για τη συμβολή του στη σύνταξη της συγκεκριμένης μελέτης. Είναι ένα έργο αξιόλογο το οποίο θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην καθημερινότητα τόσο των ίδιων των κατοίκων του οικισμού, όσο και των επισκεπτών. Θα είναι ένα έργο που μαζί με τα υπόλοιπα συμπληρωματικά του χωριού θα προσδώσει τον χαρακτήρα που αναλογεί στον οικισμό του Καστέλλου».
Τι περιλαμβάνει η μελέτη
Η μελέτη αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων και περιλαμβάνει:
- Την τοποθέτηση φωτισμού για την ασφαλή κίνηση στους δρόμους και τους κοινόχρηστους χώρους.
- Την πλακόστρωση της πλατείας του μουσείου Βελανιδιάς με νέα υλικά προς αντικατάσταση της φθαρμένης ασφάλτου και τσιμέντου που υπάρχει σήμερα.
- Τη στρώση με νέα ανθεκτικά υλικά των δρόμων της περιοχής επέμβασης.
- Την αναβάθμιση των κοινόχρηστων χώρων με την προσθήκη αστικού εξοπλισμού (καθιστικά,κάδοι απορριμάτων).
Όσον αφορά την πλατεία του μουσείου:
- Η χάραξη της πλακόστρωσης γίνεται με παράλληλες προς το μουσείο ζώνες. Η πρόσβαση γίνεται με σκαλοπάτια και με ράμπα σε επαφή με το κτίριο. Το υπάρχον πλατύσκαλο μπροστά από την είσοδο του κτιρίου καθαιρείται και ανακατασκευάζεται ώστε να ενσωματωθεί στη νέα χάραξη. Τα κιγκλιδώματα σε δεύτερη φάση μπορούν να αφαιρεθούν ώστε να διαμορφωθεί νέα επίστεψη από οπλισμένο σκυρόδεμα πάχους 10 εκ. σε όλες τις περιμετρικές λιθοδομές και να επανατοποθετηθούν στην αρχική τους θέση.
- Στη ΝΔ γωνία του μουσείου κατά την αποκατάσταση του κτιρίου ο εξωτερικός τοίχος δεν κτίστηκε στη γωνία του κτιρίου, αλλά προς το εσωτερικό του ώστε να μείνει μια εξωτερική θέση στάθμευσης, με αποτέλεσμα ο τοίχος να καταλήγει ανορθόδοξα πάνω στην όψη του κτιρίου. Προτείνεται η καθαίρεση του τοίχου αυτού και η επαναφορά του νέου που θα κτιστεί στη γωνία του κτιρίου. Επίσης τμήμα του εξωτερικού τοίχου περίφραξης στα ΝΔ της πλατείας είχε καθαιρεθεί και μετατοπιστεί ώστε να διαπλατυνθεί ο δρόμος, η διαπλάτυνση αυτή διατηρείται για λειτουργικούς λόγους καθώς από τον δρόμο είναι συχνή η διέλευση μεγάλων οχημάτων. Στο άνοιγμα της εισόδου στα δυτικά θα τοποθετηθεί συρόμενη μεταλλική εξωτερική πόρτα με απλό σχέδιο και χρωματισμό όμοιο με το υπάρχον κιγκλίδωμα.
- Το τσιμεντένιο πηγάδι μπροστά στην είσοδο του μουσείου επενδύεται με περιμετρική αρμολογημένη λιθοδομή και επιστέφεται με ανοιχτόχρωμη τοπική πέτρα, ίδια με αυτήν που χρησιμοποιηθεί σε όλα τα εξωτερικά σκαλοπάτια και πλατύσκαλα. Η τελική άνω στάθμη του θα καταλήξει 20 εκ. πάνω από τη στάθμη της εισόδου του κτιρίου. Στη δυτική πλευρά γύρω από το πηγάδι θα αναπτυχθεί ράμπα με ενδιάμεσο γωνιακό πλατύσκαλο για την πρόσβαση ΑΜΕΑ στο πλατύσκαλο της εισόδου του μουσείου.
- Η περιμετρική θεμελιοδοκός από οπλισμένο σκυρόδεμα του μουσείου που έγινε σε προγενέστερο χρόνο για στατικούς λόγους θα επιχριστεί στα κατακόρυφα τμήματά της και οριζόντια θα επιστεφθεί και αυτή με ανοικτόχρωμη τοπική πέτρα.
Για τον δρόμο που οδηγεί στο μουσείο Βελανιδιάς και το επόμενο τμήμα αυτού του κεντρικού δρόμου
Η συνεχής διέλευση βαρέων οχημάτων (φορτηγών και τρακτέρ) καθιστά απαραίτητη τη χρήση ιδιαίτερα ανθεκτικών υλικών σε μια τέτοια χρήση στο δρόμο αυτό. Ως εκ τούτου αποφεύγεται η χρήση πλακόστρωτου από πέτρα και αρμούς, που σε βάθος χρόνου θα παρουσιάσει σημαντικές αστοχίες και φθορές από την καταπόνηση της βαριάς κυκλοφορίας. Γι’ αυτό τον λόγο, δεδομένης και της κλίσης των δρόμων αυτών επιλέγεται το χτενιστό βιομηχανικό δάπεδο, που έχει την ικανότητα μεγαλύτερης αντοχής και αντι-ολισθηρότητας υπό αυτές τις συνθήκες.
Το ΝΑ δρόμο και μικρή πλατεία: Στον ανηφορικό δρόμο που οδηγεί στη μικρή πλατεία επιλέγεται λόγω μεγάλης κλίσης το γκρίζο χτενιστό βιομηχανικό δάπεδο , ενώ η πλατεία και στη συνέχειά της ο δρόμος που περιβάλλει τα υφιστάμενα παλιά κτίρια στρώνεται με ορθογωνικές πλάκες από τοπική πέτρα.
Στο τμήμα αυτό τα πλάτη των δρόμων επίσης είναι πολύ μικρότερα κι η κυκλοφορία των οχημάτων πολύ πιο ήπια, οπότε το υλικό των δρόμων μπορεί να είναι και η πλάκες καθώς η καταπόνηση είναι πολύ μικρότερη από τα υπόλοιπα τμήματα του οικισμού που προαναφέρθησαν. Γι’ αυτό τον λόγο στο ΝΔ αυτό τμήμα γίνεται πλακόστρωση με ορθογωνικές πλάκες από τοπική πέτρα.
Τα φωτιστικά σώματα θα είναι τεχνολογίας LED κι ο τύπος τους είναι τριών ειδών:
- Επίτοιχα σε απλό βραχίονα στήριξης όπου το πλάτος του δρόμου δεν επιτρέπει την τοποθέτηση στύλων (τρία από αυτά στερεώνονται πάνω στο κτίριο του μουσείου, όπου ήδη υπάρχουν αντίστοιχα τα οποία θα αποξηλωθούν ώστε να τοποθετηθούν τα νέα σύμφωνα με τη μελέτη)
- Επίτοιχα χωνευτά στους τοίχους (στις διαμορφώσεις γύρω από την είσοδο του μουσείου).
- Επίστυλα πάνω σε απλό κωνικό στύλο. Κατόπιν της 429127/28-5-21 απόφασης της Εφορείας Νεωτέρων μνημείων Κρήτης τα φωτιστικά πρέπει να είναι παραδοσιακού τύπου και να φέρουν υαλοπίνακες:
Τα καθιστικά είναι απλής μορφής από χυτοσιδηρό σκελετό και τάβλες από αφρικανική ξυλεία, και οι κάδοι απορριμάτων είναι μεταλλικοί, απλής κυλινδρικής μορφής στηριγμένοι σε κολονάκι.