Με 50 περίπτερα θα συμμετάσχουν οι ντόπιοι παραγωγοί και επιχειρηματίες στη γιορτή, εκθέτοντας τα προϊόντα τους στους επισκέπτες
Θεσμός για την τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου αποτελεί πλέον η Γιορτή Κρητικής Διατροφής που για 10η χρονιά διοργανώνεται στον Δημοτικό Κήπο από τη Δευτέρα 1 Ιουλίου μέχρι την Κυριακή 7 Ιουλίου.
Η μεγάλη γιορτή που πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι από την Περιφέρεια Κρήτης, τον δήμο Ρεθύμνου και το Επιμελητήριο Ρεθύμνου, στοχεύει στην προώθηση και προβολή των τοπικών προϊόντων, καθώς και στην αύξηση των επιχειρηματικών συμφωνιών για τους παραγωγούς και την ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων τους.
Φέτος οι δημότες και οι επισκέπτες της πόλης θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ταυτότητα της κρητικής σαλάτας, που θα πρωταγωνιστεί στη φετινή διοργάνωση και να εμπλουτίσουν τη γαστρονομική τους εμπειρία, συνδυάζοντας την παράδοση με τις γεύσεις.
Πενήντα ντόπιοι παραγωγοί και επιχειρηματίες θα παρουσιάσουν τα παραδοσιακά κρητικά προϊόντα τους. Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής είναι μια ευκαιρία για εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων να παρουσιάσουν τις καινοτομίες τους, τη δουλειά τους και τη φιλοσοφία των προϊόντων που παράγουν με βάση τις εξελίξεις και την παράδοση.
Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου χθες οι διοργανωτές αναφέρθηκαν στους στόχους και τις προοπτικές του φεστιβάλ που επενδύει στη διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα.
Για μια γιορτή που συνδυάζει και την παράδοση των κρητικών προϊόντων, αλλά και τον πολιτισμό με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, έκανε λόγο η αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ρεθύμνου, Μαρία Λιονή, τονίζοντας ότι: «Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έχουμε τη χαρά να διοργανώνουμε η Περιφέρεια μαζί με τον Δήμο Ρεθύμνου και το Επιμελητήριο Ρεθύμνου τη Γιορτή Κρητικής Διατροφής. Είναι μια γιορτή που δεν αναφέρεται μόνο στα προϊόντα της κρητικής γης, στα ρεθεμνιώτικα ποιοτικά προϊόντα, αναφέρεται όμως και στον πολιτισμό μας και στον τρόπο ζωής μας. Απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους μας, τους συμπολίτες μας, απευθύνεται όμως και σε όλους τους επισκέπτες μας που έρχονται κάθε χρόνο να επισκεφτούν την Κρήτη και ιδιαίτερα το Ρέθυμνο. Η συνεργασία είναι άψογη και με τον Δήμο μας και με το Επιμελητήριο. Έχει καταρτιστεί το πρόγραμμα. Οι επιχειρηματίες που θα λάβουν μέρος φέτος είναι περίπου 47, με προϊόντα ποιοτικά, ρεθεμνιώτικα, κρητικά. Τις ποιοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις τις έχει επιμεληθεί ο Δήμος. Εμείς καλούμε όλο τον κόσμο να επισκεφτεί τη γιορτή από 1 Ιουλίου μέχρι 7 Ιουλίου, να θαυμάσει και τα προϊόντα, να τα γευτεί, αλλά να περάσει και πάρα πολύ ωραία η ώρα του με τις πολύ ωραίες εκδηλώσεις που έχει ετοιμάσει ο Δήμος Ρεθύμνου, θα καλωσορίσουμε και τους δικούς μας ανθρώπους και τους επισκέπτες μας».
Η Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί βασικό διοργανωτή της γιορτής. Τη βασική φιλοσοφία της 10ης κατά σειράς Γιορτής Κρητικής Διατροφής παρουσίασε ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας Κρήτης, Μιχάλης Βάμβουκας, ο οποίος στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου ανέφερε ότι:
«Στόχος της Περιφέρειας Κρήτης είναι πρωτίστως η ανάδειξη και η προβολή της κρητικής διατροφής, η ενίσχυση των τοπικών παραγωγικών επιχειρήσεων και των καινοτόμων προϊόντων, καθώς και η διάδοση της κουλτούρας και της παράδοσης της Κρήτης. Ο απώτερος στόχος μας είναι η καθιέρωση των τοπικών ποιοτικών προϊόντων της Κρήτης στην προτίμηση των καταναλωτών. Έχοντας το χαρτοφυλάκιο της επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης εξάρω τις διαχρονικές προσπάθειες που καταβάλλονται από όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό που επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία του τόπου μας. Στο πάντρεμα που επιχειρείται και φέτος μεταξύ της έκθεσης παραδοσιακών προϊόντων και των καινοτόμων επιχειρήσεων συνδυαστικά με τις πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται, είμαι βέβαιος ότι δεν θα περάσει απαρατήρητο από τους χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες της μεγάλης αυτής διοργάνωσης». Βασική φιλοσοφία μας είναι ότι μέσω του επιτυχημένου αυτού θεσμού μπορούμε να προωθήσουμε τα κρητικά προϊόντα και να ενθαρρύνουμε τις εμπορικές συμφωνίες για τους παραγωγούς του νησιού μας αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που έχουμε για εξωστρέφεια της κρητικής αγροδιατροφικής και χειροτεχνικής παραγωγής».
Εκπροσωπώντας τον δήμαρχο Ρεθύμνου, Γιώργο Μαρινάκη, που απουσίαζε από το Ρέθυμνο και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Μάνο Τσάκωνα, που δεν παραβρέθηκε για λόγους υγείας, ο αντιδήμαρχος Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Κυκλοφοριακών Θεμάτων, Στέλιος Ξεζωνάκης, στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου κάλεσε τους δημότες και τους επισκέπτες να επισκεφτούν την επόμενη βδομάδα τον Δημοτικό Κήπο και να στηρίξουν τους τοπικούς επιχειρηματίες και τα ντόπια προϊόντα.
«Πρόκειται για μια γιορτή που προωθεί την επιχειρηματικότητα, την ντόπια παραγωγή και την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων. Σταθερά εδώ και μια δεκαετία τιμούμε την κρητική παράδοση, την γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα σε συνδυασμό με ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο επιμελείται το τμήμα Πολιτισμού του δήμου. Για τη διοργάνωση η συνεργασία Περιφέρειας, Δήμου και Επιμελητηρίου είναι άψογη και δείχνει τον δρόμο και για άλλες τέτοιου είδους συνεργασίες. Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό γεγονός για την πόλη και φιλοδοξεί κάθε χρόνο να ανανεώνεται να παρακολουθεί τις εξελίξεις συμβάλλοντας σταθερά στην προώθηση και τη στήριξη των ντόπιων προϊόντων».
«Πρώτης τάξεως ευκαιρία για την προώθηση των τοπικών προϊόντων στο εξωτερικό»
Για το εγχείρημα του Επιμελητηρίου Ρεθύμνου σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Δήμο μίλησε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μανώλης Ψαρουδάκης τονίζονται ότι «τα τελευταία χρόνια έχουμε διανύσει αρκετά χιλιόμετρα στην προώθηση των προϊόντων».
Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έχει η Γιορτή Κρητικής Διατροφής, που εκατοντάδες επισκέπτες του Ρεθύμνου έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα και ενδεχομένως να τα βάλουν στην καθημερινότητά τους. Όπως είπε, στο φεστιβάλ οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν προϊόντα μελιού, τυριού, αρτοσκευασμάτων, ποτών, παραδοσιακών ζυμαρικών, πιτών και προϊόντων καλλυντικών. Όπως τονίζει ο κ. Ψαρουδάκης:
«Καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια φέτος για την αύξηση των ξένων επισκεπτών, γιατί πιστεύουμε ότι είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία σε ένα ιδανικό μέρος να μπορούν να συνδυάσουν γεύσεις, μυρωδιές, μουσική, χορός, εμπειρία γιορτής και να μπορεί ο καθένας από αυτούς να ξεχωρίσει τι θα ήθελε να μπορεί να αγοράζει στο σπίτι του τον υπόλοιπο χρόνο. Το μέλι, το τυρί, τα αρτοσκευάσματα, οι πίτες, τα προϊόντα κρέατος, τα ποτά, μπορούν να ταξιδεύουν όλο τον χρόνο στα ευρωπαϊκά σπίτια, στα σπίτια των επισκεπτών μας. Θεωρούμε ότι όλο αυτό το πάντρεμα και η παρουσίαση είναι αυτό που λέμε δημιουργική οικονομία και δημιουργεί αλυσίδα αξίας που είναι το ζητούμενο για όλους τους φορείς τα τελευταία χρόνια που πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουμε ένα τέτοιο πρότυπο αειφόρου ανάπτυξης στην Κρήτη. Αυτήν την προσπάθεια καλούμαστε να υπηρετήσουμε την επόμενη βδομάδα και ασφαλώς είναι καλεσμένοι όλοι οι παλιοί φίλοι της γιορτής, αλλά και καινούργιοι και να μπορεί ο καθένας να διαλέξει ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του το πλούσιο πρόγραμμα και να επισκεφτεί τη γιορτή».
Ο κ. Ψαρουδάκης επεσήμανε ότι στη διοργάνωση του φεστιβάλ συνέβαλαν σημαντικά οι εργαζόμενοι που με τεχνοκρατική επάρκειά τους κάθε χρόνο μπορούν να διαγνώσουμε τις ανάγκες των συντελεστών, αλλά κυρίως των επισκεπτών.
Οι τρεις ζώνες του προγράμματος της Γιορτής Κρητικής Διατροφής
Σε τρεις ζώνες χωρίζεται το πρόγραμμα της Γιορτής Κρητικής Διατροφής, στην παιδική, τη γαστρονομική και την καλλιτεχνική ζώνη με «πρωταγωνιστή» για φέτος την κρητική σαλάτα.
Η Γεωργία Μπάκα, αναπληρώτρια διευθύντρια Πολιτισμού, παρουσίασε το πρόγραμμα της γιορτής αρχίζοντας από τις δραστηριότητες που θα πραγματοποιηθούν για τα παιδιά, μεταξύ άλλων σημείωσε:
«Κάθε μέρα στον χώρο μέσα στον κήπο, ο οποίος είναι ειδικά διαμορφωμένος για παιδιά, θα γίνονται δράσεις για να γνωρίσουν τα παιδάκια τα κρητικά προϊόντα, θα συμμετέχουν σε εικαστικά εργαστήρια για τη διατροφή με ζυμαράκια και λαχανικά. Επίσης, θα κατασκευάσουν θεατρικές κούκλες με βότανα της Κρήτης, φρούτα και λαχανικά».
Για τη γαστρονομική ζώνη ανέφερε:
«Το κεντρικό θέμα για φέτος είναι οι σαλάτες της Κρήτης και η επιθυμία μας είναι να αναδείξουμε την ταυτότητα της κρητικής σαλάτας, των τοπικών προϊόντων και ταυτόχρονα την απλότητα των υλικών που όμως η μίξη τους και ο συνδυασμός τους δημιουργεί το συγκεκριμένο έδεσμα. Θα έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουν παρασκευές κρητικής σαλάτες ο σεφ Βασίλης Λεωνίδου από το εστιατόριο «Αυλή», η ομάδα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς των ΚΑΠΗ του δήμου μας, επαγγελματίες εστίασης του δήμου Αμαρίου και θα έχουμε και σπουδαστές, καθώς και διδάσκοντες, του ΙΕΚ MBS».
Τους παραδοσιακούς συλλόγους και τα μουσικά σχήματα που θα πλαισιώνουν το φεστιβάλ παρουσίασε η κ. Μπάκα, αναφέροντας:
«Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα για φέτος θα είναι πλούσιο. Το πρόγραμμα θα ξεκινάει κάθε μέρα με την παρουσίαση κρητικών και παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα. Οι όμιλοι και οι σύλλογοι που θα παρουσιάσουν τα κρητικά προγράμματα είναι ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, το Λύκειο Ελληνίδων, ο Λαογραφικός Όμιλος «Χοροκρήτες», ο Παραδοσιακός Σύλλογος «Ερωφίλη», ο Παραδοσιακός Σύλλογος «Ακρήτες», ο Λαογραφικός Όμιλος «Τζανιδάκη» και το μουσικοχορευτικό συγκρότημα «Αρκάδι» τους οποίους θα συνοδεύουν και τα μουσικά τους σχήματα. Αμέσως μετά τα κρητικά προγράμματα θα συνεχίζουμε με συναυλίες. Την πρώτη ημέρα από το «Σχήμα Λόγου», τη δεύτερη μέρα από τον Πάνο Μουζουράκη, έπειτα την τρίτη μέρα το μουσικό σχήμα «GreCanto» με μουσικές του κόσμου, την τέταρτη μέρα θα έχουμε συναυλία από τη «Η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος» με ένα σχήμα Ελλήνων και Τούρκων μουσικών. Την πέμπτη μέρα θα έρθει το μουσικό σχήμα «Patata Titi» που θα παρουσιάσει μουσική κολομβιανή, περουβιανή και μουσική από την Κούβα. Την έκτη μέρα το μουσικό σχήμα «Νοστωδία» με παραδοσιακή μουσική, λαϊκή, αλλά και ντίσκο. Την τελευταία μέρα κλείνει με τη συναυλία του Μιχάλη Τζουγανάκη».
Για τη διανομή του προγράμματος επεσήμανε η κ. Μπάκα ότι θα διατίθεται σε ψηφιακή μορφή σε μια προσπάθεια του αντιδημάρχου Πολιτισμού κ. Τσάκωνα να χρησιμοποιείται λιγότερο χαρτί… Τον σύνδεσμο του προγράμματος μπορούν να το βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην ιστοσελίδα του δήμου Ρεθύμνης. Επίσης, θα εκτυπωθεί ένας μικρός αριθμός αφισών και εντύπων στα οποία θα αναγράφεται ένας κωδικός QR που θα παραπέμπει στην ιστοσελίδα της Γιορτής Κρητικής Διατροφής, όπου ο επισκέπτης θα μπορεί να δει όλο το πρόγραμμα με κάθε λεπτομέρεια.
Η κ. Μπάκα ευχαρίστησε τους συναδέλφους της από την ομάδα του τμήματος Πολιτισμού και καλεί τους ντόπιους, αλλά και τους τουρίστες, να επισκεφτούν τη γιορτή.
Το πρόγραμμα της Δευτέρας 1 Ιουλίου
19:15 – 23:00: Έκθεση τοπικών προϊόντων.
19:15 – 20:30: Παιδική Ζώνη
Μικροί εξερευνητές γεύσεων, αρωμάτων και χρωμάτων. Διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Γνωριμία με τα προϊόντα της Κρήτης, ακολουθώντας έναν χάρτη εξερεύνησης σε διάφορα σημεία του Κήπου. Στο τέλος, μπουφές και γευσιγνωσία από τα παιδιά. Με την Μαρία Τσουκνάκη και την Φλώρα Ασουμανάκη. (Για παιδιά δημοτικού)
19:15 – 20:00 Συναυλία με την ορχήστρα της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ρεθύμνης. Διευθύνει ο Αρχιμουσικός Στέλιος Αποστολάκης.
20:00 – 20:30 Τέλεση Αγιασμού από τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Πρόδρομο. Χαιρετισμοί από επίσημους προσκεκλημένους και εκπροσώπους φορέων.
20:45 – 21:15 Ιστορικός Όμιλος «Βρακοφόρων Κρήτης» με το συγκρότημα του Κωστή Κορδατζάκη.
21:30 – 23:00 Συναυλία με το συγκρότημα «Σχήμα Λόγου».
Ο Σάκης Σακελλαρίδης και η Αλεξάνδρα Βεργαδή με το «Σχήμα Λόγου» την ημέρα έναρξης της Γιορτής Κρητικής Διατροφής, θα εμφανιστούν στην κεντρική σκηνή του Κήπου για μία μοναδική συναυλία!
Οι δύο Ρεθεμνιώτες καλλιτέχνες, οι οποίοι πρόσφατα παρουσίασαν την τελευταία τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Ο Νοτιάς μου», επιστρέφουν στο πιο όμορφο σημείο της πόλης για να ανοίξουν αυτή τη γιορτή με ξεχωριστές μελωδίες και πολύ κέφι. Μαζί με τη μουσική τους ομάδα, θα σας πουν κάποια από τα νέα τους τραγούδια αλλά και τραγούδια που όλοι αγαπάμε!
Αλεξάνδρα Βεργαδή: φωνή
Σάκης Σακελλαρίδης: φωνή, μπουζούκι, λαούτο, κιθάρα
Άρης Συσκάκης: βιολί, φλάουτο
Κωνσταντίνος Καλέρης: κιθάρα
Σπύρος Ξενιτόπουλος: πλήκτρα
Γιώργος Ζαμπακάς: τύμπανα