Την ανάγκη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης της Κρήτης επισημαίνουν τα Επιμελητήρια της Κρήτης. Ειδικότερα στη διάρκεια της συνεδρίασης της 29ης Ιουνίου, του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης (ΠΕΣΚ) συζητήθηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η ενεργειακή κρίση και οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών, αλλά και τα εμπόδια που υπάρχουν στην τρέχουσα τουριστική περίοδο.
Στο κείμενο των συμπερασμάτων του το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Κρήτης επισημαίνει τα παρακάτω:
1) Θεωρεί απολύτως αναγκαίο τον σχεδιασμό ενός νέου Παραγωγικού Μοντέλου για την Ανάπτυξη της Κρήτης, τουλάχιστον για την επόμενη δεκαετία.
Η παγκόσμια και η Ελληνική Οικονομία βρίσκονται ήδη αντιμέτωπες με τις πλέον κρίσιμες προκλήσεις των τελευταίων δεκαετιών με αντικειμενικούς κινδύνους για την ίδια την επιβίωση της επιχειρηματικής κοινότητας και γενικότερα της ίδιας της κοινωνίας, εξαιτίας όχι μόνο της συνεχιζόμενης πανδημίας του covid-19 και των τεραστίων αυξήσεων τιμών στην ενέργεια, τις πρώτες ύλες, αλλά και της επαπειλούμενης επισιτιστικής και κλιματικής κρίσης.
Ο σχεδιασμός ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, επιστημονικά τεκμηριωμένου και ολοκληρωμένου, αποτελεί πραγματικά ιστορική πρόκληση για την οικονομία και την κοινωνία του νησιού και η Κρήτη οφείλει ενωμένη να προετοιμάσει το μέλλον της.
Το νέο μοντέλο πρέπει να προκύψει ύστερα από ανοιχτό διάλογο όλων των θεσμικών φορέων και της κοινωνίας του τόπου μας, να αποτελέσει την εισήγηση της Κρητικής Κοινωνίας, τη δική της συμβολή, προς την Ελληνική Κυβέρνηση στα πλαίσια του εθνικού σχεδίου για το μέλλον της πατρίδας μας, για το αύριο της Κρήτης.
2) Αντάλλαξε απόψεις σχετικά με τα υφιστάμενα εμπόδια ομαλής εξέλιξης της τρέχουσας τουριστικής περιόδου και γενικότερα της οικονομίας της Κρήτης. Κοινή συνισταμένη των απόψεων των μελών του ΠΕΣΚ είναι τα εξής:
α) Η εξέλιξη της τρέχουσας τουριστικής περιόδου είναι απόλυτα ενθαρρυντική και η σταδιακή ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού, ύστερα από δυο χρόνια περιορισμών, λόγω της πανδημίας του covid-19, αναμένεται να συνεχιστεί.
Ταυτόχρονα, υπάρχει η γενικότερη ανησυχία, για τη συνέχιση της ελπιδοφόρας εξέλιξης της τουριστικής περιόδου, λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και της γεωπολιτικής αστάθειας στην περιοχή μας.
β) Μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων αποτελεί η έλλειψη προσωπικού. Η μετανάστευση στο εξωτερικό, η αλλαγή εργασιακής κατεύθυνσης λόγω της πανδημίας και των απωλειών στην τουριστική βιομηχανία, αλλά και οι διάφορες παροχές κατά τη διάρκεια του covid-19 επέτειναν τις ελλείψεις.
γ) Από το γενικότερο θετικό κλίμα, δεν αναμένεται αντίστοιχη κερδοφορία των τουριστικών επιχειρήσεων, εξαιτίας του αυξημένου ενεργειακού κόστους (ηλεκτρικού ρεύματος – καυσίμων) και της αδυναμίας μετακύλισης του κόστους αυτού.
δ) Υπάρχει ανάγκη δημιουργίας στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής κατάρτισης (ΔΙΕΚ) και τα Επαγγελματικά λύκεια σύγχρονων ειδικοτήτων, με σύγχρονο περιεχόμενο κατάρτισης με ζήτηση στην αγορά εργασίας της τουριστικής βιομηχανίας, είτε, εφόσον, σε κάποια ΔΙΕΚ, υφίστανται οι ειδικότητες αυτές, αύξηση των υφισταμένων θέσεων σπουδαστών.
ε) Υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη βιωσιμότητα της οικονομίας της Κρήτης με τη συνέχιση της εξάρτησής της από τον μαζικό τουρισμό. Υπάρχει απόλυτη ανάγκη αναβάθμισης και εμπλουτισμού του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος της Κρήτης και μέσω αυτού η προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.
στ) Η έλλειψη εργατικού δυναμικού, αποτελεί τον μεγάλο «πονοκέφαλο» για τις επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας της Κρήτης. Η επιδότηση της ανεργίας και όχι της εργασίας, τα κάθε μορφής χορηγούμενα επιδόματα, οι περιορισμοί στη μετανάστευση, αποτελούν μερικούς από τους παράγοντες πίσω από την έλλειψη.
Για το συντονισμό, σε επίπεδο Κρήτης, των ενεργειών αντιμετώπισης των παραπάνω προβλημάτων, θα κληθεί ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, να παραστεί στην επόμενη συνεδρίαση του ΠΕΣΚ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 28/7/2022 στον Άγιο Νικόλαο.
3) Εκφράζει την αισιοδοξία του για την πορεία κατασκευής των μεγάλων έργων υποδομής στην Κρήτη. Ειδικότερα:
α) Όσον αφορά στον Βόρειο Οδικό Άξονα (Καστέλι Κισσάμου – Σητεία): Τα δύο του τμήματα, Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος, όπως και το Χερσόνησος-Νεάπολη, έχουν ήδη δημοπρατηθεί, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι απαιτούμενες μελέτες για τα υπόλοιπο έργο.
Υπάρχει απόλυτη ανάγκη το χρονοδιάγραμμα, όπως αυτό είχε εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό, το αργότερο έως το 2029, το σύνολο του οδικού άξονα, μαζί με τις συνδέσεις προς το αεροδρόμιο Χανίων και το λιμάνι της Σούδας να έχει ολοκληρωθεί.
β) Όσον αφορά στο νέο διεθνές αεροδρόμιο Καστελίου Ηρακλείου, το έργο προχωρά κανονικά και, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της εργολήπτριας εταιρείας, στα τέλη του 2025 θα λειτουργεί κανονικά.
γ) Όσον αφορά στο Φράγμα του Πλατύ Ποταμού, θα πρέπει να επισπευστεί η δημοπράτησή του, επειδή πρόκειται για έργο ιδιαίτερης σημασίας, για το σύνολο της Κρήτης, αφού θα υδρεύονται και θα αρδεύονται, τόσο περιοχές του Ρεθύμνου όσο και του Ηρακλείου.
δ) Όσον αφορά στο νέο οδικό άξονα Ηρακλείου – Μεσαράς, έργο το οποίο ξεκίνησε το 2007, θα πρέπει, επιτέλους, να καλυφθούν οι αστοχίες του και να δοθεί στην κυκλοφορία με ασφάλεια.
4) Αποτιμά, ως απόλυτα θετική, τη συμμετοχή Κρητικών επιχειρήσεων στο Παγκρήτιο Φόρουμ Προώθησης Κρητικών Προϊόντων, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα (27-28 Μαΐου 2022) στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο της Αθήνας (ΟΑΚΑ) και διοργανώθηκε από τα τέσσερα Επιμελητήρια της Κρήτης, με στόχο τη διασύνδεση της Κρητικής Διατροφής με την ευζωία, τον αθλητισμό και τον αθλητικό Τουρισμό.
Εκπρόσωποι 59 ξενοδοχείων, Super Market, Δικτύων Διανομής, Delicatessen και εστιατορίων συναντήθηκαν με 118 παραγωγούς – μεταποιητές τροφίμων από την Κρήτη και είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, κάνοντας το πρώτο βήμα για τη μελλοντική απευθείας συνεργασία μαζί τους.
Η δράση αυτή των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Κρήτης, που υλοποιήθηκε για πρώτη φορά εκτός Κρήτης έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους συμμετέχοντες υποψήφιους αγοραστές, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη πρωτοβουλία σε πανελλαδικό επίπεδο.
Τα μέλη του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης ευχαριστούν δημόσια τον υφυπουργό Αθλητισμού και βουλευτή Ηρακλείου κ. Ελευθέριο Αυγενάκη, ο οποίος είχε την αρχική ιδέα διοργάνωσης του Φόρουμ στην Αθήνα, για την αμέριστη στήριξη και βοήθειά του τόσο στα Επιμελητήρια, όσο και τους παραγωγούς που συμμετείχαν.
Η ετήσια διοργάνωση Παγκρήτιου Φόρουμ στην Αθήνα θα πρέπει να συνεχιστεί και να καθιερωθεί για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των παραγωγικών επιχειρήσεων και την ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης.
5) Εγκρίνει την αποστολή αιτήματος στον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με το οποίο θα ζητείται η προκήρυξη προγράμματος μετεγκατάστασης επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση της μετεγκατάστασης σε οργανωμένους χώρους με άρτιες υποδομές για την αντιμετώπιση των οχλήσεων που δημιουργούν και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εγκατεστημένες μεταποιητικές επιχειρήσεις εντός αστικού ιστού ή σε άλλες ακατάλληλες περιοχές ή σε περιοχές από τις οποίες επιβάλλεται η απομάκρυνσή τους,
6) Εγκρίνει την αποστολή αιτήματος στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με το οποίο θα ζητείται η παράταση του Χρόνου Υλοποίησης Εντεταγμένων Έργων σε κοινοτικά προγράμματα, όπως, επίσης και η παράταση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού τους, εξαιτίας των δυσκολιών υλοποίησης που προέκυψαν, λόγω των συνεπειών της πανδημίας του covid-19, αλλά και των ανατιμήσεων που οφείλονται στις τιμές ενέργειας, καυσίμων και γενικότερα πρώτων υλών.